Help! Mijn blokjesdilemma…

Beauty, Persoonlijk

De laatste weken zit ik heel erg te twijfelen of ik al dan niet blokjes zou gaan dragen. Toen ik een jaar of tien was, hadden bijna al mijn vriendinnen blokjes, maar ik niet. De tandarts zei dat het niet echt nodig was, we mochten zelf beslissen… Ik was toen nog klein en wilde mezelf de pijn en het hele gedoe natuurlijk liever besparen. Maar nu heb ik wel spijt dat ik het toen niet gedaan heb. Toen had bijna iedereen blokjes en bovendien werd het toen deels terugbetaald door de mutualiteit. Nu vind ik het best een moeilijke keuze…

 

Op mijn leeftijd dragen niet zoveel mensen nog blokjes en vind ik het best lastig om ermee te moeten rondlopen… Want eerlijk is eerlijk, mooi is het zeker niet. Eergisteren ging ik naar de tandarts voor een controle en vroeg ik haar mening. Zij raadde me aan om het te doen, zeker nu ik nog zo jong ben. Ze zei ook dat mijn tanden nog zouden kunnen verschuiven waardoor mijn voorste tanden nog meer naar voren zouden kunnen schuiven… Bovendien zijn mijn wijsheidstanden aan het groeien en vreest de tandarts dat deze mijn andere tanden nog meer naar voren gaan duwen… En dat wil ik natuurlijk niet! Maar ze zei ook dat mijn wijsheidstanden waarschijnlijk getrokken zullen moeten worden om meer plaats te maken voor mijn andere tanden… Auw! Dat zie ik niet goed zitten… Maar goed, als ik geen blokjes zal gaan dragen zullen ze misschien ook wel getrokken moeten worden of zullen ze mijn gebit misschien helemaal scheef duwen… Ook vertelde de tandarts dat ik de blokjes waarschijnlijk toch zeker twee jaar zou moeten dragen… En dat vind ik best wel lang. Ik weet niet of ik het zie zitten om twee jaar lang met mijn mond vol ijzerdraad te lopen… Anderzijds, wat zijn twee jaar in een mensenleven? Weegt dat niet op tegen al die jaren die ik nadien fier zal kunnen zijn op mijn gebit? Maar dan vraag ik me weer af: ga ik nadien wel fier zijn op mijn gebit? Want eigenlijk is het vooral de vorm en grootte van mijn tanden die me stoort… Volgens de tandarts zou de orthodontist mijn tanden wel wat kunnen bijvijlen, zodat de ribbeltjes en scherpe hoekjes eraf zijn. Dat wordt volgens mijn tandarts ook vaak gedaan na het dragen van blokjes omdat ze dan mooi op hun plaats staan.

Maar goed, ik zal jullie even wat close-ups van mijn tanden laten zien, zodat jullie weten waarover ik het heb. Ik vind het best gênant om dit zomaar op mijn blog te plaatsen, dus wees een beetje lief voor me aub.

IMG_4106 IMG_4107 IMG_4108 IMG_4105

Ik zit nu echt wel met een dilemma… Er zijn voor mij heel wat nadelen: het is enorm duur, niet mooi, pijnlijk en lastig. Wat als ik zoveel geld uitgeef en twee jaar met een ‘lelijke’ mond zit en dan nadien toch niet echt tevreden ben? De tandarts schatte dat het toch zo’n €3000 zou kosten… Dat is heel veel geld! Het enige voordeel is voorlopig puur esthetisch: ik zou een mooier gebit hebben. Natuurlijk weet je nooit wat er zal gebeuren, misschien komt mijn gebit wel ooit in gevaar als ik het zo laat… Maar dat weet ik natuurlijk nu nog niet… Ik heb zoveel twijfels en vind het zo moeilijk om te beslissen! Enerzijds vind ik het een beetje een luxeprobleem, en het is ook heel erg dat iedereen tegenwoordig perfect wil zijn… Ergens vind ik dat ik niet echt mag klagen over mijn gebit, maar de maatschappelijke druk is tegenwoordig zo groot… Ik wil ook gewoon een mooi gebit net zoals iedereen! Je tanden zijn bovendien echt iets waar mensen als eerste naar kijken en mooie tanden maken je gezicht meteen ook wel veel mooier!

Het is dus echt een heel moeilijk dilemma voor mij, en ik ben al zo’n moeilijke beslisser… Daarom vraag ik jullie mening. Wat zouden jullie doen? Hebben jullie ervaring met blokjes of kennen jullie misschien iemand die blokjes heeft gehad op ‘volwassen’ leeftijd?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

6 reacties op “Help! Mijn blokjesdilemma…

 1. Ik zou het niet doen…. Ik weet dat je er zelf mee zit, maar ik zie niks mis met je tanden. Ik heb blokjes gehad toen ik 11-12 was, maar doordat ik te weinig tanden heb, konden ze enkel wat gaten ‘overbruggen’. Niet dat ik een schietkraam heb, maar er is gewoon niks aan te doen. Je weet het eigenlijk nooit goed op voorhand. Bij mij zei de orthodontist ook dat ik er niks meer van ging zien. MAAR, pas nadien werd me gezegd dat dat was als ik de ‘gaten’ zou laten opvullen door valse tanden…. Waardoor ze dus mijn aanwezige tanden als het ware moeten beschadigen om die valse vast te zetten. Dus ik sta er wat sceptisch tegenover.

  En dan denk ik: met 3000 euro kan je zoveel leuke andere dingen doen (reizen, samenwonen, dingen kopen,….)
  Lees het vorige artikel van Bibiane: Nagellak swatches en review 275: China Glaze Water you waiting forMy Profile

  1. Bedankt voor je tips en om jouw ervaring te delen. Het maakt me inderdaad een beetje bang dat de orthodontisten er een beetje van profiteren en je zo lang mogelijk willen doen betalen. Daarom durf ik er ook niet goed aan beginnen, want je weet nooit helemaal zeker voor hoe lang en of het dan helemaal mooi gaat staan. En het is inderdaad echt enorm veel geld! Maar toch zit ik er soms nog steeds een beetje aan te denken en ben ik bang dat mijn tanden nog gaan verschuiven als ik ouder word en dat het dan echt lelijk gaat zijn…

 2. Moeilijk inderdaad. Ik zelf heb blokjes gehad toen ik 20 was, voor 2 jaar en 7 maanden. En om eerlijk te zijn… het was de beste beslissing wat mijn tanden betreft! Regelmatig zeg ik nu nog: moest het nodig zijn, dan begin ik er zo opnieuw aan. Je kan van die witte blokjes nemen, die zie je een stuk minder dan gewone. En qua pijn, tja, dat zal er sowieso zijn, maar dat is ook niet constant, een dag of 3 (soms eens 4) per aanspandag.
  Als je er voor gaat, dan zou ik één ding aanraden, achteraf geen nachtbeugel, maar zo een flexdraad (of hoe heet dat ding), die zit achteraan je tanden vast, en houdt ze ook mooi op hun plaats. Zo moet je ook niet meer op controle voor die nachtbeugel (allemaal geldklopperij!)…
  Succes met de beslissing…
  Lees het vorige artikel van Inge: Moet er nog Kreta zijn?My Profile

  1. Bedankt voor je raad Inge! Ik heb nog al van iemand gehoord dat die draad achteraf heel erg belangrijk is, dat meisje had het eerst niet gedaan en heeft dan jaren later opnieuw enkele maanden blokjes moeten laten zetten… Nu heeft ze wel een draad zodat alles mooi op zijn plaats blijft Het enige wat mij echt tegenhoudt is de prijs, en het feit dat ik er waarschijnlijk zo lang mee zal moeten rondlopen…

 3. Pfoeh, een lastige beslissing ja.. 3000 euro is echt een hele hoop geld! Als je je prima voelt over je gebit dan zou ik het niet doen, opzich kun je het later altijd nog doen.. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik vind niet dat je het nodig hebt!

  1. Bedankt voor je reactie! het is inderdaad echt wel heel erg veel geld… Ik weet natuurlijk niet of het klopt, maar ik vrees er wel een beetje voor. Misschien maak ik wel eens een afspraak bij de orthodontist om eens te vragen hoeveel het juist zou kosten enzo, en dan kan ik nog altijd zien wat ik doe Ik heb trouwens ook eens een kijkje genomen op jouw blog, leuk zeg!