5 tips voor wanneer je een writersblock hebt

Bloggen, Blogtips

bloggen

Sinds ik blog moet ik zeggen dat ik eigenlijk nog niet vaak last gehad heb van een writersblock. Ik herinner me één keer dat ik eventjes geen inspiratie meer had, maar dat ging gelukkig snel weer voorbij. Meestal had ik net heel veel ideeën en te weinig tijd. Ik haalde mijn inspiratie echt uit van alles en nog wat en noteerde alles meteen goed zodat ik altijd een hele lijst met ideeën had. Maar toen ik begon te werken merkte ik dat mijn inspiratie steeds minderde, waarschijnlijk doordat ik minder tijd had om te bloggen en ook minder dingen meemaakte omdat ik in een vaste routine zat. Daarom pauzeerde ik mijn blog zelfs een tijdje. Enkele maanden geleden begon ik weer rustig aan, omdat ik weinig tijd had, maar ook omdat ik minder inspiratie had (misschien is dat laatste ook wel deels het gevolg van dat eerste). In juli had ik een maand vakantie en wilde ik veel artikels gaan schrijven, maar ik kon me er moeilijk toe aanzetten en wist eerst ook gewoon niet zo goed waarover te schrijven. Ik voelde me onrustig want ik wilde graag schrijven maar het lukte niet… Het leek wel een soort van writersblock. Gelukkig heb ik tegen het einde van mijn vakantie de schrijfflow weer te pakken gekregen! Ik heb gemerkt dat er enkele dingen zijn die me geholpen hebben om hiertoe te komen, en die wil ik graag met jullie delen voor wanneer jullie in hetzelfde schuitje zouden zitten.

Tip 1: lees wat artikels op andere blogs

Soms heb ik er weinig tijd voor, maar eigenlijk vind ik het heel fijn om andere blogs te lezen. Bovendien haal er vaak inspiratie uit voor mijn eigen artikels. Dan lees ik iets over een bepaald onderwerp en besef ik dat ik ook wel wat te zeggen heb over dat (of een gerelateerd) onderwerp. Zo las ik bijvoorbeeld onlangs een artikel over ‘angst voor terrorisme’ en toen bedacht ik me dat ik daar ook wel eens iets over wil schrijven. Is dat content stelen? Ik vind van niet, zolang je er volledig je eigen draai aan geeft. Het is normaal dat verschillende mensen over dezelfde onderwerpen schrijven, beautybloggers schrijven toch ook over dezelfde producten? Bovendien vind ik het bij persoonlijke artikels zeker geen probleem omdat je jouw eigen mening of ideeën deelt en die dus altijd uniek zijn. Wat ik trouwens ook vaak doe is een reactie achterlaten op een andere blog, waarin ik dan al een soort van samenvatting van mijn ideeën over dat onderwerp neerschrijf, en dan kopieer ik die reactie naar mijn notities zodat ik dat stukje later kan gebruiken als basis voor mijn eigen artikel.

Tip 2: zoek eens een andere omgeving op

Wat ook soms kan helpen is eens een andere werkomgeving opzoeken. Een andere omgeving kan ervoor zorgen dat je hersenen op een andere manier geprikkeld worden. Dat kan gewoon een andere plek in huis zijn, of bij goed weer zelfs in de tuin. Als dat je inspiratie nog geen boost geeft, kan je ook eens proberen om ergens in een park of koffietentje te gaan zitten met je laptop. Dat heb ik zelf nog nooit gedaan, maar ik denk dat het wel kan helpen om eens ergens anders te zitten en af en toe een beetje rond te kijken en misschien wel inspiratie op te doen door de mensen die voorbijkomen of de omgeving die je ziet. Ik weet niet of het voor mij zou werken omdat ik snel afgeleid ben door andere mensen en me dan nog moeilijk kan concentreren op het schrijven, maar misschien moet ik het toch eens proberen. Je kan natuurlijk ook gewoon ergens alleen gaan zitten met je notitieboekje (of je laptop als je vindt dat dat minder stalkerig overkomt ) om alleen ideeën te noteren en je artikel achteraf te schrijven op een rustigere plek. En wat je ook kan doen is je laptop meenemen op vakantie (van waar ik dit artikel trouwens aan het typen ben, lekker op mijn zonnestoel aan het zwembad van ons huisje), waar je lekker veel tijd hebt én in een nieuwe omgeving bent. Ik heb in tijden niet meer zoveel artikels geschreven als hier!

Tip 3: plan vaste momenten in om te bloggen

We zijn allemaal erg druk en hebben naast onze blog vaak ook nog een heleboel andere dingen te doen zoals school, werk, het huishouden, sociale contacten onderhouden, enzovoort. Daardoor blijft er niet zo veel tijd over om te bloggen, en ben je mentaal waarschijnlijk ook minder met je blog bezig, waardoor je misschien ook minder inspiratie hebt. Als je vaste momenten (bepaalde avonden of dagen) voorziet om te bloggen, dan verplicht je jezelf om er regelmatig effectief mee bezig te zijn en dan zal je ook bewuster bezig zijn met zoeken van inspiratie en dingen sneller aan je blog linken.

Tip 4: zet je zinnen even ergens anders op

Als bovenstaande tip niet helpt, is het misschien beter dat je even stopt met jezelf te pushen. Je kan dan beter even je zinnen ergens anders op zetten door andere dingen te doen of er eens op uit te trekken. Je kledingkast eens opruimen, de grote schoonmaak houden, een dagje naar zee, eens gaan paintballen,… De kans is groot dat je met een heleboel nieuwe ideeën terugkomt, die gewoon vanzelf ontstaan zijn doordat je je er niet op focuste. En als dat niet het geval is kan je ook gewoon een artikel schrijven over wat je gedaan hebt, dat is ook altijd leuk

Tip 5: begin gewoon te schrijven

En ten slotte de tip die het allerbeste werkt voor mij: gewoon beginnen schrijven! Ook al heb je misschien niet veel inspiratie, begin gewoon met één artikel dat je nog ergens in je notitieboekje of concepten hebt staan, en eens je daarmee bezig bent krijg je vanzelf weer inspiratie voor nieuwe artikels. Bij mij is dit echt elke keer zo. Terwijl ik het ene artikel aan het schrijven ben denk ik aan allerlei dingen die eraan gerelateerd zijn en zo kom ik weer op nieuwe ideeën. Bovendien lijkt het alsof het schrijven op zich al nieuwe inspiratie brengt, alsof ik het schrijfvirus dan weer te pakken heb. Schrijf je nieuwe ideeën ondertussen wel even op zodat je ze nadien niet weer kwijt bent! En als je écht niet weet waarover je kan schrijven kan je eventueel gewoon beginnen schrijven over je gebrek aan inspiratie of een TAG invullen of zo. Ook al is dat misschien niet iets waar je meteen over wil schrijven, het zal je ongetwijfeld weer op nieuwe ideeën brengen!

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

6 reacties op “5 tips voor wanneer je een writersblock hebt

  1. Fijne tips, Kim! Ik blog tegenwoordig nauwelijks en dit ligt toch wel gedeeltelijk aan een writersblock denk ik… Ik ben ook niet snel tevreden over mijn eigen blogjes en vind er de laatste tijd ook weinig tijd voor. Binnenkort toch nog maar eens werk van maken, want het geeft me altijd wel veel voldoening en als ik er mee bezig ben vind ik het ook erg leuk !

    1. Ik herken dit heel goed, maar sinds ik gewoon weer begonnen ben gaat het ineens weer heel erg goed! Dus ik denk echt dat je gewoon weer moet beginnen zonder te veel na te denken

    1. Dankjewel Saskia. Wauw, jij blogt best al lang en best veel dus wel straf dat je nog nooit inspiratieloos geweest bent of een soort van writersblock had! Superfijn natuurlijk!

  2. Awel, wat jij schrijft, daar kan ik mezelf nu eens helemaal in vinden se! Heb ook even mijn blog on hold gezet omwille van te weinig tijd en andere bezigheden. Maar gelukkig de draad ondertussen weer opgenomen.
    Grtz Sarah