Al een maand niet geblogd… Hoe bevalt het en hoe moet het nu verder?

Bloggen, Persoonlijk

een maand niet geblogd

Zoals ik in een vorig artikel al aangaf, heb ik het bloggen even ‘on hold’ gezet omdat ik het nogal druk heb tegenwoordig met m’n werk en m’n praktijk als zelfstandige. Ik keek net even wanneer ik mijn laatste artikel online zette, en dat is alweer meer dan een maand geleden! Ik ben dus echt al langer dan een maand helemaal niet meer met het bloggen bezig geweest (behalve dan een beetje achter de schermen met mijn nieuwe lay-out), terwijl ik voordien bijna elke week 6/7 een artikel postte en een groot deel van mijn vrije tijd aan het bloggen spendeerde. Bovendien lees ik ook veel minder blogs dan vroeger en reageer ik ook veel minder bij anderen. Ik heb de hele ‘blogwereld’ eigenlijk eventjes wat op een lager pitje gezet, en eerlijk gezegd… ik mis het ook niet echt. Natuurlijk is de blogmicrobe nog niet volledig verdwenen, anders zou ik dit artikel nu niet aan het typen zijn. Maar er is toch wel wat veranderd en ik zit nog steeds boordevol twijfels… Ik vertel er jullie vandaag wat meer over.

De grootste verandering is dat ik nu veel meer tijd heb voor andere dingen en minder gehaast door het leven ga. Vroeger spendeerde ik veel vrije momenten aan mijn blog en legde ik mezelf ook altijd de druk op om veel artikels online te krijgen. Hoewel ik nu eigenlijk ook nog steeds erg druk ben, maar dan voornamelijk met mijn zelfstandige praktijk als psychologe. Daar kruipt best veel tijd in en daar ben ik ook graag mee bezig: sessies voorbereiden, mijn notities herlezen, mensen opbellen, mailen, veel lezen, supervisie, boekhouding, en noem maar op. Toch heb ik ook wel het gevoel dat ik nu wat meer rust neem. ’s Avonds kruip ik bijvoorbeeld al vroeger voor de tv om lekker uit te rusten, en daar kan ik echt wel van genieten. Ik heb er ook echt wel nood aan omdat ik vaak echt moe ben na een dag werken, zeker wanneer ik in mijn hoofd druk bezig ben met mijn praktijk en mijn cliënten. Van denken kan je echt ontzettend moe worden zeg! Verder neem ik ook wel wat meer tijd om ‘op stap’ te gaan. Ik spreek bijvoorbeeld sneller eens af met vriendinnen, ga ergens heen met mijn vriend of een weekendje weg. Zo extreem is dat niet veranderd ten opzichte van vroeger, maar nu ik geen ‘druk’ meer voel om nog te ‘moeten’ bloggen zal ik toch wat sneller iets anders gaan doen. Vroeger hield ik soms wel eens bewust een dag of avond vrij omdat ik wilde bloggen.

Anderzijds krijg ik de laatste tijd wel een beetje het gevoel dat ik wat ‘lui’ word. Hoewel, lui is misschien niet het juiste woord… Ik mis het vooral een beetje om iets te hebben waar ik constant mee bezig kan zijn en waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. In het weekend zijn er de laatste tijd zelfs soms momenten waarop ik me een beetje verveel. Nu ja, vervelen is ook weer een groot woord, want ik kan altijd wel iets vinden om te doen, maar soms heb ik daar gewoon geen zin in. En niets doen of gewoon een hele dag tv kijken is echt niets voor mij, ik vind het wel fijn om altijd bezig te zijn. Wanneer ik dan even niet echt iets te doen heb of geen zin heb om iets te doen wat eigenlijk nog zou moeten gebeuren, dan mis ik het bloggen wel een beetje. Daar kon ik me echt een hele dag mee vermaken.

Toch ben ik er wel wat van geschrokken dat ik het bloggen niet harder mis. Het was echt een groot deel van mijn leven geworden en ik deed het heel graag. Waarschijnlijk komt het vooral omdat ik het druk heb, want als ik elke dag gewoon thuis zou zitten zou ik wel snel weer aan het bloggen gaan denk ik. Wat ook meespeelt is dat ik me de laatste maanden meer en meer vragen ben beginnen stellen bij het bloggen. Ik schreef er eerder al over, maar ik twijfel soms bijvoorbeeld of het wel verstandig is om zoveel persoonlijk dingen online te delen. Wat gaan anderen ervan denken? Gaan ze me niet veroordelen? Zeker nu ik werk speelt dat toch steeds meer mee, omdat ik niet zou willen dat het ooit een invloed op mijn werkcarrière zou hebben. En los van wat anderen denken – want dat heb ik voor een groot deel al leren loslaten – twijfel ik ook wel soms of ik er zelf geen spijt van zal krijgen. Bovendien speelt ook de vraag naar het waarom of het nut ervan. Waarom deel ik dat allemaal? Voor wie schrijf ik dit? Wie heeft hier wat aan? Ik weet wel dat ik een heel aantal lieve bezoekers heb die mijn artikelen graag lezen en dat vind ik ontzettend fijn, maar toch komt die vraag soms weer in me op… Ik heb trouwens wel al enkele berichtjes ontvangen van trouwe lezers/kijkers dat ze mijn blogjes/video’s missen, dat is wel heel fijn om te horen

Conclusie: ik weet dus nog steeds niet goed hoe het nu verder moet… Wil ik nog bloggen? En waarover wil ik bloggen? Want ook over de inhoud van mijn blog ben ik de laatste tijd wat aan het nadenken. Ik vond het heel fijn om over vanalles en nog wat te bloggen, maar is dat niet te persoonlijk of te oppervlakkig of te…? Ik weet eigenlijk niet waarom ik dat plots in twijfel trek, ik weet alleen dat ik twijfel. Soms denk ik dat ik hele persoonlijke dingen zoals (foto)dagboeken waarin ik vertel wat ik allemaal gedaan heb beter achterwege kan laten. Daar komen mensen wel heel veel over mij te weten, net als in de rubriek ‘Veertien Vragen op Vrijdag‘ bijvoorbeeld… Hoewel ik die persoonlijke artikelen wel leuk vind om te schrijven en zelf ook graag bij anderen lees. Bovendien vind ik het helemaal niet erg dat mensen die het goed bedoelen dat allemaal lezen (daarvoor schrijf ik het namelijk), maar het wereldwijde web is gewoon zo groot en je weet nooit wie het allemaal leest en het op één of anderen manier tegen me zou kunnen gebruiken. Ik zou het bijvoorbeeld niet zo fijn vinden als cliënten of collega’s (die ik minder goed ken) het zouden lezen. Misschien moet ik eens nadenken over een wachtwoord op mijn blog zetten? Maar wie gaat het dan nog lezen? En dan zal ik ook moeilijk nog nieuwe lezers aantrekken… Of misschien moet ik mijn identiteit wat meer verbergen op mijn blog, geen foto’s van mezelf meer delen en wat minder persoonlijke informatie delen… Maar ik vind het altijd wel fijn om te weten wie er achter een blog zit… Lastig! Soms denk ik er over om geen persoonlijke stukken over mijn leven meer te delen, maar wel persoonlijke ‘opiniestukken’, artikels waar ik mijn mening over iets deel zoals bijvoorbeeld alcohol drinken, uitgaan, waarom we ongelukkig worden van blogs lezen,… Je weet wel, de artikels die ik meestal op woensdag deelde. Deze zijn ook persoonlijk en schrijf ik ook heel graag, maar ik heb het gevoel dat ik me daarmee minder kwetsbaar opstel. Ook twijfel ik of ik nog zou doorgaan met video’s maken. Ik heb het gevoel dat ik mezelf daarmee nóg kwetsbaarder opstel, hoewel mijn video’s vaak over meer oppervlakkige dingen gaan. Verder denk ik er ook soms aan een nieuwe blog te beginnen rond psychologie of rond starten als beginnende psycholoog, aangezien ik daar toch wel veel mee bezig ben momenteel. Het lijkt me wel fijn om daarover te kunnen schrijven en zo een aantal andere (beginnende) psychologen aan te trekken zodat we wat ervaringen kunnen uitwisselen en steun bij elkaar kunnen vinden. Ik kan ook gewoon een tweede blog erbij nemen natuurlijk… Maar wanneer ga ik daar nog de tijd voor vinden?

Hier zit ik weer met een eeuwig dilemma… Misschien moet ik de twijfels gewoon weer laten varen en gewoon weer aan de slag gaan, want nu ik dit blogde getypt heb begint het toch weer een beetje te kriebelen om weer gewoon door te gaan zoals ik bezig was… Alleszins, binnenkort komt mijn nieuwe lay-out er sowieso aan en daar ben ik wel blij mee! Ik zal dus niet anders kunnen dan nog eventjes blijven doorgaan met Kimsbloglife, want anders heb ik mijn nieuwe lay-out voor niets laten maken (en ben ik veel geld kwijt!)

Ik ben benieuwd: wat zou jij in mijn plaats doen? Twijfel jij ook soms over het bloggen? Heb jij nog argumenten om me te laten doorgaan/stoppen met bloggen?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

27 reacties op “Al een maand niet geblogd… Hoe bevalt het en hoe moet het nu verder?

 1. Goh dat is zo je eigen beslissing!
  Als je het niet zo erg mist is het misschien even tijd om het te laten voor wat het is?
  Het terug opnemen kan natuurlijk ook wel terug.

  Als ik het niet leuk meer vind, stop ik ook … ik vind het nog te leuk!

 2. Ik heb ook steeds enorme twijfels over ’t bloggen. Ik schrijf persoonlijk & over fotografie, omdat ‘k geen andere onderwerpen vind om over te schrijven. Wat is ’t nut van schrijven over make-up, als dat niet eens je ding is? Daarover heb ‘k dus steeds dilemma’s, ben ‘k goed bezig of niet? denk ‘k dan steeds..

 3. Ik lees dit nu pas, maar wil toch nog graag even reageren… Lastig dat je nog steeds twijfelt en het allemaal niet zo goed weet. Naar mijn idee moet je gewoon doen waar jij je goed bij voelt. Schrijf je niet graag té persoonlijk? Dan moet je dat vooral niet doen… Toch hoop ik dat je het bloggen niet laat voor wat het is, ik hoop dat je er mee doorgaat! want ook ik mis je blogjes!
  Lees het vorige artikel van Anneleen: Daguitstapje naar BredaMy Profile

 4. Een blog over psychologie lijkt mij zeer interessant. Ik studeer zelf psychologie en al de artikels die je hier al over geschreven heb lees ik met extra veel aandacht. Ook lijkt het mij leuk om elkaar boeken, artikels, … aan te raden. Je kan mss zelfs gastartikels op je site zetten door andere psychologen,pedagogen, mensen met een stoornis/handicap die hun ervaringen delen,…. Je doelpubliek van die blog zou dan wel kleiner zijn dan kimsbloglife maar ik ben ervan overtuigt dan niet alleen de lezers mr ook jij veel aan zo’n blog zult hebben, al is het maar iets extra om op je cv te zetten

  1. Leuk om te horen. Het idee voor die nieuwe blog krijgt steeds meer vorm, ik heb er echt zin in om dat te doen! En ik ben van plan inderdaad ook leuke boeken enzo te delen Gastartikels kunnen er in de toekomst misschien ook komen! Mijn doelgroep zal inderdaad kleiner zijn, maar dat vind ik niet erg. Of misschien zal ik wel sneller een publiek aantrekken omdat er nog niet zoveel blogs zijn rond psychologie! Alleszins, ik heb er zin in!!
   Lees het vorige artikel van Kim: Al een maand niet geblogd… Hoe bevalt het en hoe moet het nu verder?My Profile

   1. Er zijn idd nog niet veel psychologie blogs dus dat is een pluspunt. ik ben benieuwd! Laat je zeker iets op kimsbloglife?

 5. Je moet doen waar je je goed bij voelt! Ik blogritme is het afgelopen jaar ook zo teruggelopen.. dus ik herken het wel een beetje Ik moet wel zeggen dat ik je artikels gemist heb, ik vond je net zo een toffe én vooral eerlijke blogster x

   1. Dat vind ik echt een heel mooi compliment, dankjewel Jana! Want dat is ook wat ik wil met mijn blog: eerlijk zijn. Maar inderdaad, ik ga gewoon doen waar ik me zelf goed bij voel en voorlopig is dat wat minder bloggen! Ik start wel een nieuwe blog rond psychologie, daar heb ik echt zin in! Maar het wordt ook gewoon rustig aan bloggen wanneer ik er zin en tijd voor heb
    Lees het vorige artikel van Kim: Al een maand niet geblogd… Hoe bevalt het en hoe moet het nu verder?My Profile

 6. ‘Anderzijds krijg ik de laatste tijd wel een beetje het gevoel dat ik wat ‘lui’ wordt’. Het is ‘word’.
  Even een tip om het te verbeteren.

 7. Ik dacht al dat je helemaal gestopt was. Gelukkig is dat niet het geval.
  Maar voldoende rust en ontspanning is ook belangrijk. Je hebt nu al 2 verschillende jobs, waarvan een als zelfstandige waar toch ook veel bij komt kijken. Als je daarnaast dan ook nog eens wil bloggen, dat wordt veel. Je moet het allemaal nog kunnen volhouden en het moet nog een beetje prettig blijven ook. Te veel druk en stress en te weinig ontspanning is ook niet goed voor je.
  Ik ben nu zelf al een hele tijd in ziekteverlof, maar als ik terug ga werken wil ik het kalmer aan doen, zeker geen 6 dagen op 7 meer werken en meer leuke dingen doen, meer met vrienden afspreken, eens een daguitstapje doen of weekendje weg gaan,… Dus uit mijn eigen ervaring zou ik zeggen: niet te veel hooi op je vork nemen en voldoende tijd nemen voor ontspanning en om eens lekker te luieren voor de tv of gewoon wat in huis rond te hangen.
  Lees het vorige artikel van Ilse: Save or Kill TagMy Profile

  1. Inderdaad, ontspanning is belangrijk en ik ben wel blij dat ik die ook voor mezelf durf nemen! Ik blog nog steeds wel heel graag en heb nu mijn zinnen gezet op het starten van een nieuwe blog rond psychologie, daar heb ik echt zin in! En verder zie ik wel hoe het loopt met Kimsbloglife, wanneer ik zin heb om iets te posten doe ik dat en wanneer ik geen zin heb niet!
   Lees het vorige artikel van Kim: Al een maand niet geblogd… Hoe bevalt het en hoe moet het nu verder?My Profile

 8. Interessant artikel. Ik herken het ook wel.. Ik heb onlangs 3 maanden niet geblogd… Ik miste het wel maar wilde ook goed nadenken over hoe verder. Ik ben jurist en moet ook wel werken gewoon maar ik wilde iets professioneels met beauty doen. Vandaar nu een visagieopleiding die als soort motor fungeert voor mijn blog…

 9. Heel herkenbaar! En ik begrijp je argumenten heel goed. Ik heb een maand blogpauze gehad en ik ben nu weer begonnen op mijn eigen tempo. Ik laat me niet meer gek maken door de regeltjes in de blogwereld en door de statistieken. Ik doe wat goed voelt en zo hou ik er plezier in want schrijven vind ik heel leuk!
  Lees het vorige artikel van Darina: Spring FeelingMy Profile

 10. Hee meis!

  Het is ook zo moeilijk! Ik blog twee weken al niet en mijn vaste gastblogster heeft het ook moeilijk.dus het is twee weken stil. Gelukkig heb ik weer wat in het voren geschreven maar dat is kwalitatief veel minder goed dan zou moeten. Kortom mij betrekt heel veel schuldgevoel. Terwijl al die dingen bij een hobby helemaal niet nodig horen te zijn!

  Ik heb ook hetzelfde gevoel met persoonlijke blogs. Ik heb er geen, omdat ik ook na mijn studie een praktijk wil beginnen als psychologe. Dus ik vind dat ook een beetje Eng, maar dan weten de lezers helemaal niet wie ik Ben… Dat vind ik zelf ook niet fijn als ik een blog lees.

  Dus ik Ken je steuggles heel erg!
  Ik heb er ook nog niet echt een oplossing voor voor.
  Lees het vorige artikel van Esmy: organiseren van Spellen met Volwassenen 1My Profile

 11. Lastig Kim, ik heb de laatste tijd ook wat minder blogs gepubliceerd omdat ik aan het afstuderen ben. Ik merk ook dat ik nu minder druk ervaar en minder ‘moet’. En dat is ook wel prettig. Ik heb veel bewondering voor je en vind het erg knap dat je een eigen praktijk hebt en werkt! Misschien is bloggen gewoon een soort fase in je leven? Ik kan me namelijk ook wel voorstellen dat ik dit niet mijn hele leven ga doen. Succes en onthoud, welke keuze je ook maakt, zolang jij je hart volgt is het de juiste! Liefs
  Lees het vorige artikel van Annemijn: Moederdagcadeau: Nouveau Vintage sieraden van LucardiMy Profile

  1. Dankjewel voor je lieve reactie Annemijn Misschien is bloggen inderdaad soms een fase in je leven… Hoewel ik het schrijven altijd wel leuk zal vinden en het bloggen op zich vind ik ook nog steeds wel leuk, alleen ligt mijn interesse op dit moment misschien meer ergens anders en moet ik de inhoud dus wat aanpassen… Mijn idee voor een blog rond psychologie krijgt steeds meer vorm, daar heb ik echt zin in! Kimsbloglife blijft voorlopig bestaan en ik zie wel of ik nog iets post en hoe vaak… No pressure!
   Lees het vorige artikel van Kim: Al een maand niet geblogd… Hoe bevalt het en hoe moet het nu verder?My Profile