Blogdilemma: hoe vaak en wanneer zet je een artikel online?

Bloggen

Agenda_flipchart

Bloggen is een fantastisch leuke hobby, maar er komen toch ook heel wat praktische zaken bij kijken. In de eerste plaats blog ik natuurlijk omdat ik het zelf heel erg leuk vind, maar eerlijk is eerlijk, het is nog veel fijner als er veel meiden zijn die de artikelen waarin je zoveel tijd en liefde gestoken hebt ook effectief lezen. En daarom moet je er in de eerste plaats natuurlijk voor zorgen dat de inhoud van je artikelen interessant of leuk is. Maar toch zijn er nog heel wat andere aspecten die bepalen of mensen je artikels wel of niet gaan lezen, zoals de titel, de lay-out van je site, je schrijftaal,…  Maar volgens mij hebben ook het tijdstip en de dag waarop het artikel online komt een invloed op het aantal personen die je artikel zal lezen. Maar wat is nu het beste tijdstip, wat zijn de beste dagen en hoe vaak per week kan je best een artikel online zetten? Voor mij is het weer een heel dilemma, dat ik hieronder graag met jullie bespreek.

Hoe vaak per week komt er een artikel online? 

Het liefst van al zou ik elke dag een artikel online hebben, maar dat is helaas niet te combineren met mijn stage en Masterproef momenteel. Ik heb het er soms wel lastig mee dat dat niet lukt, maar ik vind het wel heel belangrijk dat de kwaliteit van mijn artikelen goed blijft, en dat lukt helaas niet als ik elke dag iets online moet krijgen. Bovendien ben ik echt heel graag met zijn blog bezig, maar zijn er daarnaast ook wel nog andere dingen die ik graag doe. En als ik ‘s avonds thuis kom na een lange dag heb ik soms gewoon geen zin meer om nog aan een artikel te beginnen en wil ik soms ook gewoon even rusten. En dat vind ik ook wel belangrijk, want het moet natuurlijk doenbaar blijven voor mezelf. Maar wat is dan wel haalbaar?

Voor mij is het haalbaar om om de dag een artikel online krijgen. Soms ben ik wel een beetje bang dat ik lezers zal verliezen omdat er niet elke dag online komt. Maar als ik er dan goed over nadenk, denk ik wel dat dat niet zo’n probleem is. De meesten volgen verschillende blogs en hebben dus elke dag wel wat te lezen. De dagen dat er niets op mijn blog verschijnt hebben ze wel nog genoeg andere dingen te lezen. Eerlijk gezegd vind ik het als lezer zelf soms wel ‘vervelend’ dat mijn favoriete blogs elke dag een artikel online zetten. Ik vind het zo leuk om te lezen en wil niets missen, maar ik heb gewoon geen tijd om elke dag op al mijn favoriete blogs een artikel te lezen. Dus soms vind ik het ook wel eens fijn als er minder te lezen is, zodat ik me niet slecht hoef te voelen dat ik iets niet kunnen lezen heb. En als je een blog echt leuk vind ga je natuurlijk regelmatig weer eens kijken, ook als er niet elke dag een artikel online staat. En anders zijn er ook altijd nog sites zoals Bloglovin’ die je eraan herinneren als er een nieuw artikel online staat op één van je favoriete blogs

Op welke dagen komt er een artikel online?

Tot voor kort plaatse ik meestal gewoon een artikel online wanneer ik er zin in had of wanneer ik er één had klaarstaan. Ik plande meestal ook niet op voorhand en schreef vaak de avond voordien nog een artikel dat de volgende ochtend nog online moest komen. Dat is natuurlijk niet helemaal ideaal, want als ik dan een avond geen zin had om nog een artikel te schrijven, kwam er de volgende dag niets online. Op momenten dat ik dan veel zin of tijd had om artikels te schrijven kwamen er vaak meerdere dagen na elkaar artikels online, en dan weer een paar dagen niet. Dat is natuurlijk niet zo mooi verdeeld, en ik denk dat mijn lezers dat misschien ook niet zo fijn vonden. Sinds kort probeer ik toch op vaste dagen artikelen in te plannen, dat vind ik zowel voor mijn lezers als voor mijzelf toch wat duidelijker. Sinds ik dit doe, merk ik dat het ook wel beter lukt om vooruit te werken. Voordien typte ik vaak last minute nog een artikel, en dan wilde ik dat artikel ook zo snel mogelijk publiceren. Nu houd ik me braaf aan mijn systeem en weet ik dus goed voor wanneer ik nog een artikel moet maken voor de komende week, wat me toch wel wat meer rust geeft. En bovendien weten mijn lezers op die manier ook waar ze zich aan kunnen verwachten. Dan hoeven ze niet teleurgesteld te zijn wanneer er een dag geen artikel online staat, en kunnen ze alleen blij verrast zijn als er dan wel een artikel online staat op de dag dat er normaal gezien geen zou zijn (bijvoorbeeld in de vakantie als ik wat meer tijd heb). Welke dagen dat nu precies zijn, daar ben ik nog wat in aan het zoeken. Momenteel probeer ik op maandag, woensdag, vrijdag en zondag een artikel online te zetten. Dat is dus om de dag, maar op maandag komt er dan weer een artikel online, dus dan komt er één keer wel week wel eens twee dagen na elkaar een artikel online, wat wel extra leuk is natuurlijk. Maar ik zou ook de andere dagen kunnen kiezen natuurlijk: dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Het grote verschil is dat het in het ene geval drie weekdagen en één weekenddag zijn, en in het andere geval twee weekdagen en twee weekenddagen. En daar vraag ik me dus nog een beetje af wat het beste is. Wanneer lezen mijn lezers vaker mijn blog? In de week of in het weekend? En wanneer heb ik zelf het meeste tijd om op andere blogs te reageren? Want op die dagen is er natuurlijk ook meer kans dat er doorgeklikt wordt naar mijn blog, en dan is het fijn als er een nieuw artikel online staat…

Komen je artikels best ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds online?

Ik beken… ik zet mijn wekker elke ochtend een half uurtje vroeger omdat ik nog even wat blogs wil checken. Omdat ik dat fijn vind om mee wakker te worden, maar als ik heel eerlijk ben ook omdat ik als één van de eersten wil reageren op de nieuwe artikels die online gekomen zijn op mijn favoriete blogs. Waarom? In de hoop dat diegenen die na mij komen dan misschien wel eens op mijn naam klikken en op mijn blog terecht komen. In de hoop dat ze dan misschien wel even blijven hangen en het liefst van al ook nog blijven terugkomen natuurlijk. Ondanks dat ik het ook wel heel erg fijn vind om ’s ochtends wakker te kunnen worden met wat artikels of video’s, vind ik het niet zo fijn dat ik elke ochtend toch wel een beetje de ‘druk’ voel om zoveel mogelijk artikels te lezen en reacties achter te laten in de ochtend. Ik ben niet iemand die gewoon maar een nutteloze ‘leuk’ reactie achterlaat, ik wil dan echt wel het volledige artikel lezen of filmpje zien en er dan ook nog een leuke reactie op achterlaten. En daar kruipt vaak wel wat tijd in. Meestal kan ik op een ochtend zo’n viertal reacties achter laten, en that’s it. En ik denk dat er onder jullie nog wel zijn die graag als één van de eersten reageren op de artikelen van anderen, of niet? En dan vind ik het soms wel oneerlijk dat ik me elke ochtend moet haasten om naar stage te gaan en dus niet zo veel tijd heb om te reageren op anderen blogs, terwijl er anderen zijn die gewoon thuis zijn en daar wel tijd voor hebben.

Daarom zou ik het eerlijker vinden als de uren waarop er artikelen online komen op verschillende blogs wat meer zouden verschillen. Sommige ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds, om 11 uur, om 14 uur, om 16 uur, om 18 uur, om 20 uur… Maar het blijkt een echte tendens te zijn in de blogwereld om je artikel ’s ochtends online te hebben. Ik denk erover om daar zelf met mijn blog verandering in te brengen, maar anderzijds zie ik ook wel het voordeel van je artikel ’s ochtends rond 6u05 te publiceren. Elke ochtend rond 7 uur krijg ik namelijk een mail van Bloglovin’ met de posts die sinds de vorige dag online gekomen zijn. De posts die het laatste online gekomen zijn staan dus bovenaan, en die lees ik meestal ook vaker. Natuurlijk scrol ik wat en kijk ik welke artikels me het meest aanspreken, maar als er bovenaan al meteen drie artikelen staan die ik graag wil lezen, zal ik misschien geen tijd meer hebben om de drie interessante artikelen die onderaan staan nog te bekijken… En daarom sta ik met mijn artikel dus ook graag bovenaan in die lijst en publiceer ik mijn artikel tot nu toe meestal om 6u05. Niet om 6 uur, want dan sta ik samen met nog vijf anderen en misschien sta ik dan wel laatste van die vijf. Een beetje een gek gedoe eigenlijk he? Maar ik denk dat ik zeker niet de enige ben die zo denkt, want anders heb ik geen idee waarom andere bloggers het ook vaak zo doen? Anderzijds bekijk ik Bloglovin’ vaak ook ’s avonds nog een keer. Dan heb ik meer tijd om blogs te lezen en ook dan springt dat ene artikel dat ’s avonds online gekomen is en helemaal bovenaan in de lijst staat er natuurlijk uit… En sommige anderen bekijken Bloglovin’ misschien vaak tijdens hun middagpauze… Wat betreft het uur waarop ik mijn artikelen het best online zet zit ik dus wel nog een beetje in een dilemma. Laat ik mijn artikels zoals nu gewoon ’s ochtends online komen, of geef ik mijn lezers de kans om ’s avonds nog als eerste te reageren op mijn blog?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën hierover. Denk jij dat het tijdstip en de dag waarop je je artikels online plaatst een invloed heeft op je bezoekersaantal? En zo ja, wat zou jij een goed systeem vinden? Lees jij meer artikels in de week of in het weekend? En lees je vaker ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds blogs? En krijg jij ook elke ochtend een mail van Bloglovin’, of bekijk jij Bloglovin’ eerder op een ander moment? Ik zou het heel fijn vinden als jullie hieronder jullie mening hierover achterlaten!

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

16 reacties op “Blogdilemma: hoe vaak en wanneer zet je een artikel online?

 1. Zelf ben ik de voorbije weken ook aan het denken geweest over wanneer en hoeveel keer nu je best een artikel post. Ikzelf heb ervoor gekozen het 3 keer in de week + eventueel extra’s te posten. Zo blijft het (hopelijk) haalbaar om te combineren met mijn studie! Liefs
  Lees het vorige artikel van Annelies: Monthly flashbackMy Profile

 2. Ik persoonlijk heb er tegenwoordig een systeem van gemaakt om iedere woensdag morgen rond 7 uur een nieuwe artikel online te zetten, en eerlijk gezegd is dat allemaal van te voren al ingepland omdat ik dat gewoon fijner vind.

  Maar goed stel ik heb een periode veel vrije tijd, dan zou je zeggen ik kan wat extra artikels publiceren juist? Nou wat ik dan juist doe is vooruit werken, ik schrijf dan gewoon een aantal artikelen die ik in plan voor de toekomst.

  Want ja laten we eerlijk zijn, als ik alles direct prijs geef dan heb ik over enkele maanden geen content meer om te publiceren en daarom spreid ik het liever zodat ik ook rust momenten kan nemen.
  Lees het vorige artikel van Wesley Velroij: Amando Face Energy BoostMy Profile

  1. Ja dat is inderdaad slimmer, ik heb soms de neiging om dan iets extra te publiceren maar zo kan ik nooit echt vooruit werken en als ik dan weinig tijd heb komt er niets online… Dus zo’n vast systeem waar je je aan houd is inderdaad wel handig!

 3. Weet ik eigenlijk niet of het tijdstip van online zetten uitmaakt, behalve als je daarvan automatisch melding laat maken op social media. Dan lijkt me rond 8 uur (mensen zitten dan vaak in de trein of bus) of in de avond (als mensen ontspannen en rondsurfen) een prima tijd.
  Lees het vorige artikel van Angela | Great Body & Skin: Perfectionista: Relax!My Profile

 4. Eerlijk? ik doe altijd maar een beetje wat.. qua dagen staat het bij mij wel vast sowieso 3x per week op maandag, woensdag en vrijdag omdat ik in het weekend echt minder lezers heb.

  Verder laat ik graag reacties achter op andere blogs maar heb ik al lang geleden de druk er afgehaald dat dat ALS EERSTE moet en ik hou mij al helemaal niet bezig met hoe laat ik waar zou staan met bloglovin. Tuurlijk zijn die paar extra clicks leuk maar ik blog voor de hobby en heb echt 0 ambitie om er mijn werk van te maken, ik heb al een leuke baan ;)!

  Ik denk dat als je het ook meer als een hobby ziet en als hobby wil houden dat je jezelf die druk niet zo op hoeft te leggen, de kwaliteit van je blog heeft niets te maken met hoeveel mensen hem lezen, hoeveel comments je krijgt of hoeveel bloglovin volgers je hebt.

  Je moet er blij van worden, energie van krijgen en trots zijn op wat je heb geplaats.

  Maargoed.. dat is mijn 2 cents
  Lees het vorige artikel van Danielle: Series | Penny DreadfulMy Profile

 5. Ja, dat zijn de vragen bij het bloggen, maar je moet gewoon doen waar jij je goed bij voelt. Ik zet eigenlijk altijd ’s ochtends een blogje online, dat werkt voor mij gewoon het beste. Daarnaast weet ik dat er veel mensen zijn die hun ochtend beginnen met een rondje blogjes lezen (ik doe dat ook vaak ’s ochtends).
  Lees het vorige artikel van Dina: DIY: Vrolijk schilderij (en lekker niet afmaken)My Profile

 6. Wauw wat een gedachtengang zeg Kim over het plaatsen van je blogartikelen haha. Helaas kan ik je niet helpen met het vinden van het antwoord. Ik lees namelijk blogs wanneer ik wil en reageer wanneer ik wil. Ik zie inderdaad weleens mensen die heel vroeg reageren, maar mijn slaap is mij toch heiliger haha: wel grappig om te zien hoe iedereen hierover anders denkt

  Maar terug naar je vraag: ik lees dus meestal in de middag en avond, maar ik heb gewoon een stuk of 12 blogs die ik dagelijks lees. Daarvan typ ik de url in en die werk ik ook af: omdat ik het gewoon hele fijne blogs vind en dat belangrijker vind dan mijn naam overal maar ten tonele te spreiden hihi. Dan maakt het dus eigenlijk niet uit of je in de ochtend post of niet, ik blijf terugkomen om te checken of er misschien iets opstaat (hoe raar haha). Ik schrijf tegenwoordig vijf artikelen, maar voorheen drie. Waarom? Omdat ik dat fijn vind werken en haalbaar voor mij is. Daarbij moet ik zeggen dat vooruit werken voor mij echt een must is, want ik heb ook vaak zoals jou dat ik er geen zin meer in heb in de avond haha.

  Sorry dus voor mijn nutteloze antwoord: misschien wel goed om een keer hier over na te gaan denken voor mij haha

  X
  Lees het vorige artikel van Deisy: Wat staat er op mijn nachtkastje (wintereditie)My Profile

 7. Ikzelf probeer elke dag mijn Bloglovin bij te houden en alle artikels te overlopen waarvan de titel/foto/korte inhoud me aanspreken. Daarna klik ik op alles gelezen. Ook lees ik vaak ’s avonds pas blogs om te ontspannen, maar het verschilt altijd. Via Google analytics kan ik zien welke dagen/uren ik ongeveer het meeste volk over de virtuele vloer krijg, maar eerlijk is eerlijk: echt simpel vind ik het programma niet zo….
  Lees het vorige artikel van Bibiane: 5 favorieten van januari 2015My Profile

 8. Ik vind het fijn om elke dag wat op mijn blog te plaatsen. Daarnaast post ik om 6 uu sochtends omdat ik zie dat de meeste bezoekers of inde ochtend of in de avond komen. Zo kun je toch de hele dag door wat lezen op mijn blog. Ik lees het liefst ook blogs als ik net wakker wordt. En dan kan ik ook gelijk chekcen of het goed online is gekomen!

  TIP: Als jij je afvraagt welke dagen het best werken, kun je het best een keer de hele week bloggen en dan in Google Analytics checken welke dag het drukst was. Houd dan wel rekening met dat de ene blog misschien ook leuker/beter kan zijn dan de ander, maar het geeft wel een goede indruk. Net zoals de tijd waarop je het best kunt posten Succes!
  Lees het vorige artikel van Justine: Review: een foto op glasMy Profile

 9. Ik krijg zelf ook niet elke dag een artikel online. Zelfs niet om de dag helaas.
  Ik lees zelf het liefst en het meest blogs ’s ochtends om 7u voor ik naar mijn werk vertrek. De meeste grote blogs die ik volg zetten rond dat uur ook hun artikels online.
  Lees het vorige artikel van Ilse: REVIEW | Argan De Luxe ShampooMy Profile

 10. Ik vind het ook best lastig en probeer altijd om er dagelijks twee te posten. Er staat er altijd om 6:00 uur één online en de tweede staat altijd om 12:00 uur online, maar ik denk dat ik die tweede ga wijzigen naar 18:00 uur voor de avondmensen onder ons.
  Twee artikelen per dag red ik vaak wel, omdat ik ontzettend van schrijven hou. Ik vind het heerlijk om voor of na mijn werk nog bezig te zijn met artikelen en wat ik ook doe als ik iets in mijn hoofd heb, is het even snel op de app op mijn telefoon typen.
  Succes ermee!

 11. Ik maak mezelf ook schuldig aan het feit dat ik ’s ochtend tijd in plan om artikelen te lezen. Ik lees ook echt alle artikelen die in mijn bloglovin feed staan en reageer alleen wanneer ik wat te zeggen heb. Deze blogs laat ik openstaan. S’ avonds ga ik dan al deze blogs langs of er iemand heeft gereageerd op mijn reactie. Zodra ik dat week sluit ik het scherm zodat ik de volgende ochtend weer met een leeg internet kan beginnen.

  Mijn artikelen komen online om 6.00u. Dat is zodat mijn nieuwe artikel dan verschijnt bij commentluv als ik eens reageer en ik bijna nooit eerder opsta. Behalve op zaterdag maar dan schrijf ik nooit artikelen ik post maarliefst 3 of 4x in de week. Ik zou supergraag elke dag posten maar ik moet mijn school er niet te veel onder laten lijden. Leuk om dit eens te lezen van een ander haha. Liefs!
  Lees het vorige artikel van Sophie: #11My Profile

 12. Hmm ik herken mezelf heel erg in je verhaal! Een half uur eerder opstaan om bloglovin te lezen, check! Ik merk dat ik het ook steeds moeilijker vind om iedere dag te posten…en ik ga dus waarschijnlijk ook switchen naar om de dag posten!

  Ik kies er wel voor om om 6 uur te posten en als ik mijn Bloglovin open, scroll ik eerst helemaaaal naar beneden en lees ik van beneden naar boven zodat ik alles kan lezen haha en wat betreft jouw blog die lees ik altijd sowieso !
  Lees het vorige artikel van Eline: Geluksmomentjes #2My Profile

 13. Lastig he? Ik worstel er soms ook mee. Ik probeer om de dag wat te plaatsen en dat werkt voor mij erg fijn. Je hebt wel gelijk over dat tijdstip. Ik kom ook vaak niet toe aan de blogs die het vroegst geplaatst worden. Kijk maar wat voor jou het fijnst is. Je hebt een hele leuke blog en de echte fans komen sowieso wel! En ik hoop dat je naar aanleiding van het artikel wat vandaag op mijn blog staat ook meer bezoekers krijgt!
  Lees het vorige artikel van Annemijn: Lovely Links – mijn favoriete blogs #3My Profile