Let’s talk about… geld verdienen met bloggen #1

Bloggen, Taboes doorbreken

geld verdienen met bloggen

Over geld verdienen met bloggen zijn de meningen erg verdeeld en wordt meestal niet zo open gecommuniceerd. Sommigen vinden het prima dat bloggers geld verdienen met gesponsorde artikelen, anderen vinden het niet kunnen. Ook over hoeveel geld je dan mag vragen voor een gesponsord artikel is nog veel onduidelijkheid en onzekerheid. Ik vertel jullie hieronder hoe ik hierover denk, maar ben ook heel erg benieuwd naar jullie mening hierover. Praat/discussieer dus gezellig mee in de reacties!

Geld verdienen met bloggen: hot or not?

Zelf vind ik het prima als bloggers geld verdienen via gesponsorde artikelen of advertorials. Er zijn immers veel mensen die geld verdienen met hun hobby, denk maar aan voetballers, gamers, zangers, dansers… Sommigen vinden het oneerlijk dat mensen geld verdienen door ‘te doen wat ze graag doen’. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook niet zo eerlijk vind dat profvoetballers enorm veel geld verdienen om hun favoriete sport uit te oefenen, maar tja, zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Bij bloggers vind ik het trouwens nog iets heel anders, zij maken gericht reclame voor een bepaald product of bedrijf, en reclame kost nu eenmaal geld. Professionele bloggers kunnen gratis artikelen leveren aan hun lezers doordat ze af en toe een advertorial plaatsen, net als televisie- en radiozenders gratis programma’s en muziek kunnen bieden dankzij de reclameblokken tussendoor. Of bloggen nu echt als een job gezien kan worden of niet, tja, daar kan je over discussiëren..Maar als ik geld zou kunnen verdienen met wat ik graag doe, zou ik daar geen nee tegen zeggen. En geef toe, wie wel?

Bij bloggen komen (net als bij veel andere hobby’s) trouwens ook kosten kijken, denk maar aan een hostingpakket, camera, lay-out,… En vergeet ook niet dat zelfstandige bloggers een (groot) deel van wat ze verdienen moeten afgeven aan de belastingen. Bovendien stoppen bloggers vaak veel tijd in gesponsorde artikelen. Laatst had ik bijvoorbeeld een samenwerking voor Esprit. Eerst heb ik over ideeën gebrainstormd: ik kan misschien een artikel schrijven over outfits om te gaan solliciteren, of een artikel met de nieuwste trends van Esprit? Uiteindelijk werd het een artikel met outfit inspiratie voor de herfst. Eens ik had beslist wat ik wilde doen, werd het tijd om de website door te spitten en op zoek te gaan naar leuke items voor de herfst, deze uit te knippen, op te slaan en daarvan collages te gaan maken. Past deze broek bij dit vest? Of past deze broek er beter bij? En wat doe ik met de achtergrond van de collages? Zet ik er wat herfstige blaadjes, kies ik een leuk patroon of laat ik hem toch gewoon wit? En als de collages klaar waren moest ik het artikel nog voorzien van tekst. Je bent dus al snel enkele uren kwijt aan één artikel. Dan is het maar normaal dat je er wat voor terugkrijgt, toch?

Hoeveel mag je vragen voor een gesponsord artikel?

Hoeveel je dan moet vragen voor een gesponsord artikel vind ik zelf een hele moeilijke vraag. Hoeveel is reclame op jouw blog nu eigenlijk waard? Hoeveel winst halen bedrijven uit onze artikels? Aangezien ik daar eigenlijk geen flauw benul van heb, vind ik het ook heel moeilijk om een goede prijs te bepalen. Dat grote bloggers veel invloed hebben is duidelijk, maar kleinere bloggers zoals ik, wat leveren die op voor bedrijven?

De prijs die je betaald krijgt voor een gesponsord artikel hangt dus zeker en vast af van je bezoekersaantal. Hoe meer bereik je blog heeft, hoe meer je artikel waard is. Er bestaat een soort van standaard formule om te bepalen hoeveel je voor een gesponsord artikel kan vragen: €50 basis + €10 extra per 1000 unieke bezoekers per maand . Dit vind ik op zich een goede formule die ik zelf ook min of meer wel toepas. Momenteel heb ik zo’n 2000 unieke bezoekers per maand en vraag ik meestal ongeveer €60 voor een gesponsord artikel. Het varieert ook wel, aan een groot bedrijf zal ik bijvoorbeeld sneller een hoger bedrag vragen dan aan een kleiner bedrijf. Ook wanneer ik zelf affiliatie heb met een bepaald bedrijf of product en er met veel plezier over schrijf, zal de prijs me minder kunnen schelen dan wanneer het een bedrijf of product is waarover ik uit mezelf niet zo snel zou schrijven. Toch lijkt €50 als starttarief me dan weer veel. Toen ik nog niet zo lang blogde maakte ik de meeste gesponsorde artikelen voor ongeveer €30. Maar zoals ik al zei, eigenlijk heb ik niet echt een idee over wat nu een goede prijs is en doe ik het vooral op gevoel… Je kan altijd proberen wat hoger te gaan als je het gevoel hebt dat je te weinig verdient aan een advertorial, zolang de bedrijven je prijs willen betalen zal het wel goed zijn zeker

Ik vind het logisch dat er vooral naar het bezoekersaantal wordt gekeken om een prijs te bepalen, aangezien dat natuurlijk het meest tastbare is. Anderzijds denk ik dat ook de band die je hebt met je lezers wel een invloed heeft. Als je bijvoorbeeld erg close bent met je volgers en ze jou vertrouwen of naar je opkijken, zullen ze waarschijnlijk ook sneller iets gaan kopen wat jij aanraadt. Anderzijds is het veel bedrijven ook gewoon om de ranking van hun website in de zoekmachines te doen en willen ze gewoon zo veel mogelijk linkjes genereren, en dan maakt de band die jij met je lezers hebt misschien minder uit.

Waarom doen bloggers zo geheimzinnig over hoeveel ze verdienen?

Over hoeveel bloggers nu eigenlijk vragen voor één gesponsord artikel en hoeveel zij per maand ongeveer verdienen is ook weinig bekend. Ergens vind ik het wat jammer dat hier nogal geheimzinnig over wordt gedaan (en überhaupt over lonen in het algemeen eigenlijk). Ik begrijp niet zo goed waarom dat zo privé is (maar goed, misschien ben ik gewoon te open over alles). Toch weet ik dat velen ook heel benieuwd zijn naar hoeveel anderen verdienen aan een gesponsord artikel en het zou bovendien ook gewoon heel erg handig zijn om te weten zodat we wat kunnen vergelijken en een beter idee kunnen krijgen van wat we kunnen vragen. Hoewel vergelijken natuurlijk niet zo simpel is, want elke blog is uniek.

Nu ben ik heel benieuwd naar jouw mening en ideeën hierover! Praat dus gezellig mee in de reacties! 

PS: Dit artikel was heel erg lang geworden, dus ik heb besloten het op te splitsen in twee delen. Deel twee kan je binnenkort verwachten

 

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

29 reacties op “Let’s talk about… geld verdienen met bloggen #1

  1. Dat is een Filofax Metropol, ik gebruik die als agenda maar ook als planner voor mijn blog en andere zaken als je in mijn blog zoekt op Filofax kan je er meer info over vinden

 1. Goed dat je hierover schrijft!

  Ik heb zelf nog geen gesponsorde artikelen geschreven, wel wat reviews gedaan.

  Vind het vooral leuk om te schrijven, maar een extraatje is natuurlijk mooi meegenomen je stopt er veel tijd in, dus dan vind ik dat je ook wel wat terug mag krijgen!

 2. ik vind het leuk om er af en toe wat mee te verdienen maar het hoeft niet perse daar om te draaien ik doe het omdat ik het leuk vind en dat is het belangrijkste en je moet niet tegen alles grofweg ja zeggen wat je wordt aangeboden Ik snap ergens wel dat het privé is maar aan de andere kant kan je het wel gewoon delen, dus wat is het probleem? iedereen verdient toch geld?

 3. Oh en ik heb eigenlijk nog een vraagje: Als je een product krijgt, krijg je dan ook nog betaald voor het artikel? Zoals bijvoorbeeld het artikel ovet het otterbox hoesje van gsmpunt. Ik weet namelijk nooit of ik dan alleen het product moet aannemen of er eigenlijk ook betaling voor mag vragen want. Of hangt dat dan weer af van de waarde van het item? Want ik krijg wel geregeld de vraag om over iets te schrijven dat ik dan mag houden maar tot nu toe vroeg ik er nooit extra betaling voor. Tips?

  1. Hoi Romina, sorry voor mijn late reactie! Ik ben (of was) eigenlijk nergens bij aangesloten en krijg vragen voor advertorials altijd zomaar, geen idee hoe ze op mijn blog terechtkomen… Nu heb ik me vorige week wel bij enkele mediabureaus aangemeld (gewoon via de site), maar ik weet niet of ik daardoor nu meer samenwerkingen ga krijgen… En wat betreft producten toegestuurd krijgen: in het begin nam ik alles wat me leuk en bruikbaar leek aan, zonder er geld voor in ruil te vragen. De laatste tijd kijk ik wel naar de waarde van het product en zeg ik altijd dat ik voor producten ook minstens een waarde van ongeveer €50 wil. Dan vraag ik bijvoorbeeld wat meer producten (bv. 3 hoesjes in plaats van 1), of ik heb ook al één keer gevraagd er nog een kleine vergoeding bovenop te krijgen. Dat kan dus zeker vind ik. Dankjewel voor je leuke reacties!
   Lees het vorige artikel van Kim: Het taboe rond verslaving doorbrekenMy Profile

 4. Eindelijk eens een blogger die open durft vertellen wat ze hierover vindt en hoeveel ze zelf verdient Ik snap ook niet waarom iedereen er zo vaag over doet. Ik durf zelf ook gewoon zeggen dat ik ook die formule toepas en op dit moment dus €65 kan vragen maar ik vraag eerder €50 voorlopig. Ik had eigenlijk wel nog een vraagje (of misschien spreek je hierover in deel 2): hoe krijg je zoveel vraag om een advertorial te schrijven? Want als ik je afbeelding zie, heb je er al redelijk wat gedaan. Zit je ergens bij aangesloten ofzo? Ik heb iets minder unieke bezoekers per maand dan jij (ongeveer 1500 nu) en heb nog maar 2 keer de vraag gekregen voor een advertorial :p

 5. Goed dat je hier over schrijft. Ik vind het jammer dat omstanders het soms niet begrijpen, maar dat is eigenlijk ook wel logisch. Vragen wat ik er mee verdien heeft nog nooit iemand gedaan, gelukkig. Vind ik ook niet meer dan normaal, want dat vraag je aan een kapster ook niet toch?

  1. Dankjewel. Ja, ik kan wel begrijpen dat het vreemd klinkt dat er geld met bloggen te verdienen is als je niets van die wereld af kent… Over dat inkomen ben ik wel heel open. Ik ben van nature heel open over alles en ook heel nieuwsgierig naar alles bij anderen, dus ook wel naar hun inkomen. Maar ieder bepaalt natuurlijk zelf wat hij wil delen en wat hij liever privé houdt

 6. Goed dat je hier over schrijft! Nu is het vaak zo dat wanneer je bij een media bureau zit je niet mág spreken over wat je per post krijgt omdat dat de onderhandelingspositie van een bureau onderuit haalt. Vandaar dat veel “grote” bloggers openbaar niet praten over hun tarieven.

  Overigens ben ik ook redelijk gesloten over wát ik verdien met bloggen omdat ik vind dat het de mensen die dat vragen vaak niets aangaat. En het moet al helemaal geen reden zijn om te beginnen met bloggen..
  Lees het vorige artikel van Danielle: Outfit of the day | Herfst #1My Profile

  1. Dat wist ik eigenlijk niet, dat veel bloggers er echt niet over mogen spreken. Dat vind ik ergens wel erg, want ja zo wordt de onderhandelingspositie van bedrijven of mediabureaus misschien onderuit gehaald, maar wat met de onderhandelingspositie van bloggers? Wij hebben toch ook het recht om te vergelijken? Ik begrijp ook wel dat je vindt dat het mensen niets aangaat, zelf heb ik daar niet zo’n probleem mee en ben ik ook wel benieuwd wat anderen verdienen, gewoon om eens te kunnen vergelijken. Het is ook gewoon handig om te weten hoeveel een fulltime blogger bijvoorbeeld zoal verdient, voor als je het zelf de stap wil zetten.

 7. Als lezer baal ik er soms van als verschillende blogs die ik volg ineens allemaal over hetzelfde product schrijven. Ik baal er ook van als dat product helemaal niet past bij het blog. Als dat te vaak gebeurt haak ik als lezer af.
  Voor mijn eigen blog hanteer ik dan ook dat inhoud altijd voor geld gaat. Dus advertorials ja, maar alleen als het ook echt goed bij mijn blog past en het inhoudelijk wat toevoegt.
  Lees het vorige artikel van Karin: Maak een eigen achtergrond voor je telefoonMy Profile

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens, ik vind het ook jammer als er plots heel veel blogs over hetzelfde schrijven of als er een advertorial op een blog staat die er niet bij past. Ik probeer ook altijd alles zo goed mogelijk te laten aansluiten bij mijn blog en zo origineel mogelijk te zijn. Anderzijds is het nu eenmaal zo dat bedrijven vaak verschillende blogs contacteren voor één bepaalde advertorial en dan kan je er als blogger ook weinig aan doen… Ik probeer mijn artikel dan altijd wel op een of andere manier origineel te maken. En anderzijds begrijp ik ook dat kleinere blogs al sneller iets aannemen, zij krijgen immers niet zoveel kansen en moeten ook ergens beginnen… Ik merk zelf ook dat ik veel aanneem omdat ik nu gewoon nog niet heel kieskeurig kan zijn. Toch merk ik wel dat ik al sneller iets afwijs dan vroeger omdat ik al wat meer aangeboden krijg, en hoe meer aanbod je krijgt hoe meer keuze je hebt natuurlijk.

 8. De reden waarom bloggers geheimzinnig doen is omdat het vaak ook in de afspraken staat dat je niet praat over de verdiensten. Het is dus niet alleen dat je het niet wilt vertellen, maar ook dat het niet mag.
  Ik snap ook niet zo goed waarom je per se zou moeten weten hoeveel een bepaalde blogger verdient. Een bekende acteur uit gtst hoeft toch ook niet zijn salaris aan de grote boom te hangen? Ik vind het niet meer dan logisch dat inkomen heel privé is. Jij verdientaf en toe een opaar tientjes en dit is dus niet je basisinkomen, prima. Maar als dit wel zo was dan ging je waarschijnlijk ook geen exacte getallen noemen.

  1. Ik heb er helemaal geen problemen mee om bedragen te noemen, ook niet als ik het wel mijn basisinkomen zou zijn. Ook in andere bedrijfstakken houden velen hun loon liever privé, terwijl ik helemaal niet inzie waarom iemand anders dat niet zou mogen weten. Ik vind dat we alleen maar van elkaar kunnen leren en als we niet weten hoeveel anderen verdienen weten we ook niet of wij voldoende vragen/verdienen want je hebt niets om te vergelijken… Anderzijds is vergelijken misschien ook niet nodig zolang je zelf tevreden bent met je loon, maar ik ben er alleszins heel open over en zal dat denk ik ook altijd blijven. Maar goed, ieder zijn mening en als jij het liever privé houdt moet je dat zeker doen.

 9. Hey Kim, dank voor dit artikel. Wel leerzaam. Ik heb onlangs ook een samenwerkingsverzoek gekregen voor het eerst en wist eigelijk niet zo zeer wat ik er nu mee moest aangezien ik relatief nieuw ben in de bloggerswereld. Ik vind ook dat een blogger best geld mag verdienen. Waarom niet? Je besteedt er toch veel tijd en zorg aan?

  1. Fijn dat ik je heb kunnen helpen! Inderdaad, een samenwerking kost heel wat tijd en zorg dus ik vind ook zeker dat we er wat aan mogen verdienen.

 10. Goed artikel, Kim! Zelf vind ik dat het moet kunnen dat bloggers geld verdienen met hun hobby. Anderen doen dat net zo, zoals voetballers, dansers etc. Ik vind wel dat bloggers transparant moeten zijn als zij een gesponsord artikel schrijven.

 11. Ik denk dat je al heel trots op jezelf mag zijn, Kim. Dat je al verschillende gesponsorde artikelen hebt mogen doen. Mij kom je ook altijd over, als iemand die weet waar ze mee bezig is en ook een goed zicht heeft op haar eigen blog (en de eventuele geldbedragen…). Ik heb helemaal geen ervaring met gesponsorde artikelen, dus hier kan ik je niet mee helpen. Wel begrijp ik wat je schrijft over het ‘taboe’ dat precies heerst over deze gesponsorde artikelen. Zelfs bij de ‘bekende en grote’ bloggers vind ik het vaak niet altijd even duidelijk of het om een gesponsord of niet gesponsord artikel gaat en daar word ik dan een beetje zenuwachtig van. Ik vind die open communicatie en dat transparant zijn naar je mede-bloggers of lezers wel erg belangrijk!

  1. Wat een lieve reactie weer Anneleen, dankjewel! Doet me veel plezier wat je schrijft! Ik moet toegeven dat ik ook niet altijd expliciet vermeld wanneer een artikel gesponsord is, maar het is niet dat mijn lezers het niet mogen weten of zo… Maar daarover meer in het volgende artikel

 12. Leuk dat je erover schrijft Ik heb onlangs ook voor Esprit mogen schrijven en ik vind het erg leuk om te doen, maar er kruipt inderdaad wat werk in Maar ik blog zeker niet voor het geld, het is een leuk extraatje vind ik persoonlijk

 13. Wat een interessant artikel meis. Ik denk dat geld verdienen met bloggen gewoon moet kunnen als dit maar niet jouw doel is. Als het komt door passie en er dingen op je pad komen moedig ik dit zeker aan. Overigens vind ik het wel fijn als een blogger transparant is over samenwerking / producten die hij ontvangt. Dat doe ik zelf en vind het fijn als bloggers dat ook doen. Helaas mis ik dat wel bij veel bloggers en vraag mij altijd af waarom ze daar dan niet transparant I ln zijn: het is toch ook fiin voor je lezer om te weten of je uit eigen beweging over een bepaald merk schrijft of niet. Maar geld verdienen is zeker niets mis mee als je maar voor de juiste redenen doet. X
  Lees het vorige artikel van Deisy: 9 inspirerende artikelen over succes en succesvol wordenMy Profile

  1. Dankjewel Deisy! Meer over dat transparant zijn schrijf ik in het volgende artikel, ik vind dat enerzijds namelijk ook belangrijk, en anderzijds vind ik dat het er niet echt toe doet of je uit eigen beweging schrijft of niet, zolang je artikel daar niet door beïnvloed wordt… Maar dat is een discussie voor bij het volgende artikel haha!

 14. Goed dat je hier over schrijft kim! Ik vind het soms wel gek dat omstanders (die zelf nie bloggen) gelijk willen weten wat ik verdien. Alsof dat het doel is van bloggen… Tuurlijk vertel ik het wel gewoon maar ik vind het altijd een beetje raar. Goed dat je zo bijhoudt wanneer je een opdracht krijgt en wat je er mee verdient! Ziet er netjes uit.
  Lees het vorige artikel van Annemijn: Face of the day – Mijn dagelijkse make-upMy Profile

  1. Haha ja het is inderdaad wat raar als mensen het zomaar ineens vragen, ik denk dat velen ook echt gewoon zouden beginnen met bloggen om er geld mee te verdienen. Maar als het te pas komt heb ik zeker geen problemen om er gewoon eerlijk over te zijn. Dat bijhouden van mijn inkomsten vind ik heel handig, zo heb ik een idee hoeveel ik bijvoorbeeld op een jaar verdiend (en uitgegeven) heb. Ik hou dat meestal ook bij voor gewone uitgaven en inkomsten die niets met mijn blog te maken hebben