Een niche voor je blog: must of flauwekul?

Bloggen

niche blog

In de vele artikels over blogtips lees je vaak dat het belangrijk is om een vaste niche te hebben voor je blog. Een wat? Een niche. Ook wel een afbakening genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat je blogt over één bepaald onderwerp om zo een specifieke doelgroep te kunnen bereiken. Een niche kan bijvoorbeeld zijn: beauty, fashion, interieur, DIY, food, voetbal, dans, noem maar op. In een bepaalde niche bloggen zou beter zijn voor je SEO (de optimalisatie van de positie van je blog in zoekmachines) en je zou er sneller bezoekers mee kunnen lokken. Dat kan ik best geloven, maar wat als je liever gewoon over meerdere onderwerpen of ‘van alles en nog wat’ blogt? Ik deel vandaag mijn mening hierover met jullie. Lees je mee?

Hoewel er nog steeds veel gepleit wordt voor nicheblogs, zijn er tegenwoordig toch ook heel veel ‘lifestyleblogs’ met meerdere thema’s en persoonlijke blogs die over van alles en nog wat gaan. Die vind ik zelf meestal ook het leukste om te lezen. Je vindt er over van alles wat, en wat je niet interessant vindt kan je natuurlijk gewoon lekker overslaan. Mijn blog gaat ook over van alles en nog wat, en dat vind ik heel erg fijn. Ik ben niet beperkt in wat ik kan delen door een bepaalde niche en kan dus gewoon lekker schrijven over alles wat ik leuk vind. Ik kan een recept delen dat ik lekker vind, ik kan jullie mijn nieuwe aankopen laten zien, ik kan jullie laten zien hoe ik iets in elkaar geknutseld heb, ik kan schrijven over wat me bezighoudt op allerlei vlakken,… Mijn niche ben ik eigenlijk zelf. Dat klinkt misschien wat egoïstisch, en dat denken sommige mensen ook wel over persoonlijke blogs, maar zo is het alleszins zeker niet bedoeld. Ik vind het gewoon fijn dat ik niet beperkt ben in wat ik op mijn blog kan delen en hou van de afwisseling. Er is niets wat niet op mijn blog past, want mijn blog gaat gewoon over alles in mijn leven. Op die manier heb ik ook altijd wel inspiratie voor artikels. Nog een voordeel is dat mijn blog met me mee kan groeien, want wat ik nu leuk vind vind ik over enkele jaren misschien niet meer leuk. Daarom ben ik ook heel blij dat ik een heel algemene naam heb gekozen voor mijn blog, hoewel ik daar in het begin eigenlijk helemaal niet zo over had nagedacht. Dat vind ik wel een belangrijke tip voor als je met een blog start, want achteraf je naam veranderen is niet zo eenvoudig.

Ik denk dat mensen die ‘van alles en nog wat blogs’ lezen vooral op zoek zijn naar inspiratie op allerlei vlakken. Mensen die graag persoonlijke blogs lezen zijn volgens mij vooral op zoek naar herkenbaarheid. Het is nu eenmaal fijn om je in het verhaal van iemand anders te herkennen en zo te weten dat je niet de enige bent. Verder zijn het waarschijnlijk ook vaak mensen die net als ik geïnteresseerd zijn in andere mensen en graag een kijkje in het leven van anderen krijgen. Voyeurisme? Als je het zo wil noemen

Ik denk dus dat het helemaal niet erg is om geen bepaalde niche te hebben en gewoon over van alles en nog wat te schrijven. Hoewel ik zeker ook niets tegen nicheblogs heb. Ik ben er trouwens onlangs zelf ook één gestart: Psychopraat, een blog waar ik mijn ervaringen, twijfels en onzekerheden als beginnend psychologe deel. Even goed had ik ervoor kunnen kiezen om mijn ervaringen als psycholoog ook op Kimsbloglife te delen, want hier heb ik geen niche en kan alles. Maar omdat ik dat toch wel een vrij specifiek onderwerp vind leek het me fijner om hier een aparte blog voor te maken, voor mensen die echt daarover willen lezen en die misschien niet geïnteresseerd zijn in de rest van mijn leven en in mode, interieur of recepten bijvoorbeeld. En zijn ze dat wel, dan kunnen ze gewoon lekker mijn twee blogs volgen natuurlijk! Ook leek het me makkelijker om het gewenste doelpubliek (andere psychologen, psychologiestudenten en psychologie-geïnteresseerden, eventueel zelfs cliënten) te bereiken. Een blog met een duidelijk onderwerp valt natuurlijk sneller op en wekt waarschijnlijk sneller interesse bij de doelgroep dan een ‘van alles en nog wat blog’ waar je echt moet tussen gaan zoeken.

Als je een nicheblog hebt vind ik wel dat je je daar grotendeels aan moet houden en niet te veel van je niche moet afwijken. Als ik Kimsbloglife niet zou hebben en op Psychopraat plots een over fashion zou beginnen schrijven, dat zou wel een beetje gek zijn. Natuurlijk kan je uitzonderlijk wel eens over een ander (liefst wel enigzins gerelateerd) onderwerp schrijven, maar ik zou toch zo veel mogelijk bij je niche blijven. Als je merkt dat je toch plots zin krijgt om over andere onderwerpen te schrijven zou ik gewoon een nieuwe blog starten, of eventueel je blognaam en concept aanpassen en dat dan ook duidelijk maken aan je lezers.

Ik denk dus dat je gewoon moet doen wat jij graag wil en waar jij je goed bij voelt. Ik heb nu één ‘van alles en nog wat’ blog en één ‘nicheblog’. Voor nu vind ik het prima zo, maar wie weet gooi ik mijn twee blogs op een dag toch nog op één hoop, of maak ik er een totaal ander concept van… Alleszins, ik heb gedaan wat goed voor mij aanvoelt en daar ben ik heel blij om!
Wat vind jij van een niche hebben voor je blog? En als je zelf een blog hebt: waarover schrijf jij?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

3 reacties op “Een niche voor je blog: must of flauwekul?

  1. Ik heb hier onlangs ook over geschreven. Maar volgens mij moet je gewoonweg doen wat je wilt doen. Het is tenslotte je eigen blog. Maar inderdaad, Psychopraat gaat over een heel specifiek onderwerp. Dus dat is inderdaad beter dat je een andere blog start. Ik heb trouwens nu al mijn “niches” opzij geschoven, en dat bevalt me beter!

  2. Goh ik blijf dit een moeilijke vinden.
    Ik heb ze beiden, ben aan het denken om te mergen, want het vraagt gewoon te veel tijd.

    Ik denk dat een goede niche zeker werkt, maar een life-blog kan ook een niche zijn.
    Ik las ergens de vergelijking (was het bloggen en loggen) je hebt speciaal zaken en je hebt de action waar je van alles kan kopen… de action werkt ook goed!

  3. Een blog is altijd persoonlijk, waar het ook over gaat. Als je een bepaalde passie hebt kun je inderdaad een niche in stappen maar breder is ook heel leuk, vind ik. Zelf heb ik wel echt een beauty/make-up blog, maar daar zitten ook wel eens uitschieters bij, een outfit of een receptje ofzo.