Een vast blogschema: do or don’t?

Bloggen

maandplanner blog

Over het feit of je als blogger al dan niet met een vast blogschema (met vaste categorieën of rubrieken op vaste dagen en tijdstippen) moet werken, bestaat veel discussie. Vaak wordt aangeraden dit wel te doen, zodat er duidelijkheid is voor je bezoekers en ook structuur voor jezelf. Anderzijds vinden sommige bloggers het lastig omdat ze niet weten of ze het kunnen waarmaken of omdat ze vrij willen zijn om te kunnen schrijven waar ze op dat moment zin in hebben. En ik zit eigenlijk tussenbeide… En daarom lijkt het me ook fijn om een ‘half’ vast blogschema te hanteren. Ik vertel er jullie in dit artikel meer over

Voordelen van een vast blogschema

♦ Als je je aan een vast blogschema houdt, weten je bezoekers waar ze zich aan kunnen verwachten. Ze weten op welke dag (en om hoe laat) er een artikel online komt, en vaak ook in welke categorie dat artikel zal vallen. De meeste bezoekers vinden dat wel fijn denk ik, zodat ze niet steeds hoeven te komen kijken of er nu iets online staat of niet. Ook ik vind dat wel fijn om te weten bij andere blogs, en dan heb ik ook de neiging vaker langs te gaan.

♦  Ook voor jezelf als blogger kan het fijn zijn dat je een bepaalde structuur hebt om je aan te houden. Zo heb je misschien meer inspiratie omdat je weet dat je in een bepaalde categorie moet schrijven (hoewel dat soms ook andersom kan werken). Bovendien helpt het vaak ook om beter vooruit te werken, bij mij althans. Vroeger had ik helemaal geen schema en had ik de neiging de ene keer drie dagen achter elkaar een artikel te plaatsen en dan weer drie dagen niet, afhankelijk van hoeveel tijd ik had. Ik vond het moeilijk om vooruit te werken en artikels in te plannen voor later. Nu ik een bepaalde structuur heb voor mezelf, lukt het beter om artikels op bepaalde dagen in te plannen en kan ik wat beter vooruitwerken. Ik probeer op zondag altijd mijn blogplanner voor de volgende week in te vullen, zodat ik weet wat ik allemaal nog moet schrijven.

Nadelen van een vast blogschema

♦ Het feit dat je bezoekers weten waaraan ze zich kunnen verwachten op je blog, kan ook nadelig zijn… Daardoor komen sommige bezoekers op bepaalde dagen of tijdstippen misschien niet langs op je blog, omdat ze weten of denken dat er geen artikel online zal staan, of een artikel in een rubriek die hen niet interesseert. Als je je aan je schema houdt zal dat meestal ook wel het geval zijn natuurlijk, en dat is dan misschien wat nadelig voor je statistieken maar wel fijn voor je bezoekers. Maar wat als je op een bepaald moment toch eens wil afwijken van je schema, omdat het een speciale dag is bijvoorbeeld (denk aan je (blog)verjaardag, Valentijn, Kerstmis,…), of gewoon omdat je plots meer tijd had om een extra artikel te plaatsen, of omdat je even geen inspiratie had voor die bepaalde categorie en toch over iets anders geschreven hebt? Dan is de kans dus wel groot dat je bezoekers het artikel mislopen omdat je van je blogschema afwijkt… Natuurlijk kan je daar wel een beetje aan tegemoetkomen door je artikel dan extra in de aandacht te zetten op social media bijvoorbeeld.

♦  Zelf vind ik het fijn om vrij te zijn in wat ik schrijf, te kunnen schrijven over onderwerpen waar ik op dat moment zin in heb. Soms wil ik wel schrijven over een bepaald onderwerp, maar heb ik daar op dat moment geen zin in. Dat kan dus weer een nadeel zijn van een vast blogschema, dat je vastlegt dat je elke woensdag over fashion schrijft bijvoorbeeld, terwijl je daar op dat moment net geen zin in hebt.

Mijn blogschema

Aangezien ik zelf dus zowel voor- als nadelen zie aan een vast blogschema, heb ik ervoor gekozen een ‘vrij-vast’ blogschema te gebruiken. Ik pas dit in de praktijk al enkele maanden (min of meer) toe, maar heb dit eigenlijk nog nooit duidelijk naar jullie toe gecommuniceerd. Enerzijds heb ik dit nog niet gedaan omdat ik bang ben dat ik me er niet altijd aan zal kunnen houden, maar anderzijds denk ik dat het wel fijn is voor jullie als jullie weten waar jullie je aan kunnen verwachten en zal het voor mij misschien ook wat extra ‘druk’ (in de positieve zin) zetten om me aan mijn schema te houden

♦ Maandag: minidagboek

Op maandag deel ik sinds enkele weken telkens wat ik de afgelopen week zoal gedaan heb. Vroeger deed ik dat aan de hand van foto’s, maar aangezien ik vaak foto’s vergeet te maken en de dingen die ik meemaak op een gewone week niet zo spectaculair zijn om steeds foto’s van te maken, deel ik het nu aan de hand van enkele puntjes met tekst. Zo zijn jullie telkens op de hoogte over dingen die gebeuren in mijn leven, en voor mij is het ook fijn om altijd even terug te blikken op de afgelopen week

♦ Dinsdag: vrij onderwerp

Op dinsdag is het tijd voor een artikel over een vrij onderwerp. Dat kan echt over vanalles gaan: fashion, interieur, bloggen, iets persoonlijk, iets grappig,… Je weet wel, de artikelen die je van mij gewoon bent

♦ Woensdag: persoonlijk artikel

Op woensdag probeer ik altijd een persoonlijk artikel te plaatsen, een artikel over een bepaald onderwerp waar ik zelf mee bezig ben, bepaalde twijfels die ik heb, mijn mening over een bepaald onderwerp,… Die artikels vind ik vaak het leukst (maar ook het moeilijkst!) om te schrijven en deze worden ook altijd goed gelezen.

♦ Donderdag: vrij onderwerp

Op donderdag is het weer tijd voor een vrij onderwerp, zodat ik wat vrijheid heb in het schrijven.

♦ Vrijdag: Veertien Vragen op Vrijdag

Op vrijdag deel ik sinds kort telkens het antwoord op 14 persoonlijke (soms grappige) vragen. Ik heb dit overgenomen als een soort TAG van Renske, en er komen zo in totaal 1000 vragen aan bod. Deze rubriek zal dus nog wel een tijdje doorgaan Als de 1000 vragen beantwoord zijn, wordt het natuurlijk tijd voor iets anders op vrijdag… Misschien kan ik dan telkens een leuke TAG invullen, om een beetje in thema te blijven? Ach, dat zien we dan wel, voor nu ben ik nog even zoet met de vragen

♦ Zaterdag: niets – eventueel inspirerende blogposts

Op zaterdag komt er meestal niets online. Dat is dan maar even een dagje waarop je een artikel dat je in de loop van de week gemist hebt kan inhalen Soms kan het wel zijn dat er toch eens een artikel komt, als ik extra veel tijd of inspiratie heb. Ook deel ik op zaterdag soms inspirerende blogposts van anderen, maar dat hangt er van af of ik er tijd voor heb en zelf leuke blogposts gelezen heb de afgelopen week.

♦ Zondag: video

Zondag is videodag! Soms lukt het me niet om een video op te nemen of klaar te krijgen, maar ik streef er naar toch één keer per week een video te plaatsen. Deze kan over allerlei onderwerpen gaan, zoals jullie gewoon zijn van mijn video’s: een shoplog, een stash video, een room tour, een DIY-video, een kookvideo, een persoonlijke video,…

 

Dit is voor mij (voorlopig) de perfecte mix tussen structuur en vrijheid. Zo weet ik op bepaalde dagen waarover schrijven, maar kan ik op de andere dagen toch nog mijn creativiteit de vrije loop laten en jullie verrassen met iets anders. Alle artikels komen trouwens ’s ochtends online, rond 6 uur. Normaal gezien dus vroeg genoeg voor iedereen die mijn artikel nog voor het werk of voor school wil lezen. Je kan natuurlijk ook ’s middags of ’s avonds langskomen als dat jou beter uitkomt, de artikelen lopen niet weg De video op zondag komt wel wat later. Meestal komt die rond 9u op YouTube en rond de middag (12-13u) op mijn blog. Soms kan dat ook wat later zijn, als ik last minute mijn video nog moet afwerken.

Het kan ook altijd zijn dat ik weinig tijd, zin of inspiratie heb, waardoor er eens een artikel of video ontbreekt. Sorry! Maar ik ben natuurlijk ook maar een mens, en wil het wel plezant houden en mezelf ook niet te veel druk opleggen. De vaste artikelen op maandag, woensdag en vrijdag zullen er meestal wel sowieso zijn!

Wat vind jij van een vast blogschema: do or don’t? Vind je het fijn bij andere blogs en gebruik je het zelf op je eigen blog?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

9 reacties op “Een vast blogschema: do or don’t?

  1. Eerlijk gezegd werkt een vast blogschema vooral voor mezelf erg prettig i.v.m. de structuur. Het vooruit bloggen was eigenlijk nooit echt mijn sterkste kant, maar ik heb inmiddels een fijne structuur gevonden, waardoor het mij steeds beter af gaat. Bij andere bloggers ben ik nooit zo bezig met wanneer wat online komt, haha. Dat zie ik wel op Bloglovin!
    Lees het vorige artikel van Renske: Mijn kiekjes | Februari 2016My Profile

    1. Inderdaad, mij helpt het ook veel om beter te kunnen plannen en vooruitwerken! Helaas werkt Bloglovin’ bij mij nog steeds niet goed dus als mensen daar op afgaan zullen ze vaak denken dat er geen artikel is terwijl dat wel het geval is Zo jammer!

  2. Ah zo knap je schema. Bij mij werkt dat helaaas niet met jnplannen omdat ik vaak met emotie schrijf. Ik zou het wel heel graag willen want het geeft echt rust als je vooruit kan werken.
    Lees het vorige artikel van Sophie: Het verboden woordMy Profile

  3. Hmm lastige kwestie met wel of geen schema. Ik heb het zelf wel, voor mezelf en voor mijn lezers handig denk ik. En een keer een afwijking is menselijk en zou niemand je kwalijk moeten nemen Ik kijk uit naar de komende posts!