Waarom willen wij bloggers en vloggers eigenlijk ‘ons hele leven’ online delen?

Bloggen, Persoonlijk

hele leven online delen

Waarom willen wij bloggers en vloggers eigenlijk ons hele leven online gooien? Een collega van mij begrijpt het niet zo goed en stelt me er regelmatig vragen over. Ze vindt het vreemd dat wij bloggers en/of vloggers zoveel van ons leven willen delen met wildvreemden. En als ik er zo over nadenk is dat misschien ook wel vreemd… Ik kan haar alleen maar zeggen dat ik het leuk vind om te doen en te zien en lezen bij anderen, maar waarom eigenlijk? In dit artikel deel ik mijn hersenspinsels hieromtrent met jullie. Ik ben ook heel benieuwd naar hoe jullie hier over denken! Lees en praat je mee?

Herkenbaarheid

Wat ik persoonlijk het allerleukste vind aan aan bloggen en vloggen is de herkenbaarheid die het met zich meebrengt. Als ik bij andere bloggers/vloggers dingen lees of zie die ik herken uit mijn eigen leven, dan vind ik dat fijn. En als je zelf allerlei dingen deelt, is dat kans natuurlijk nog groter dat er herkenbaarheid komt omdat je reacties van anderen krijgt op wat je schrijft of toont. Dat geldt toch zeker voor mijn blog, misschien ook wel omdat ik daar specifiek naar vraag en omdat ik een redelijk hecht groepje lezers heb. Maar waarom vinden we die herkenbaarheid dan zo fijn? Tja, dat is gewoon typisch menselijk denk ik. We vergelijken onszelf allemaal graag met anderen en voelen ons niet graag alleen in iets, toch? Dus zoeken we graag ‘lotgenoten’ om dingen mee te kunnen delen.

Inspiratie en entertainment

Verder is het ook gewoon fijn om via blogs en vlogs geïnspireerd te worden door anderen, bijvoorbeeld qua kledingstijl of interieurinrichting of zelfs hoe iemand anders het huishouden of andere dingen doet. En ook dit geldt weer wederzijds: het is ook leuk om anderen te kunnen inspireren met wat jij zelf doet, toch? Ik doe ideeën op bij anderen en anderen doen ideeën op bij mij. Dankzij het bloggen heb ik al veel leuke ideetjes opgedaan, door het lezen van andere blogs maar ook gewoon dankzij de reacties op mijn eigen blog. Het is echt een wisselwerking en dat vind ik zo fijn. En verder is het ook gewoon een stukje entertainment. Waarom zijn er optredens, televisieprogramma’s, boeken en tijdschriften? Tja, gewoon omdat sommige mensen dat leuk vinden om te doen/maken/schrijven en omdat anderen het leuk vinden om naar te kijken/luisteren/lezen zeker?

Sociaal contact

Natuurlijk leer je via het bloggen ook veel nieuwe mensen kennen, en dat is altijd fijn! Ik heb al eens afgesproken met Annemijn en Pauline en heb ook al enkele andere bloggers ontmoet op events, maar verder zijn er nog een heleboel meiden die ik nog nooit in het echt gezien heb maar die ik wel gewoon een beetje ‘ken’ door het bloggen en die ergens toch wel een beetje als vriendinnen voelen. Dat is op een andere manier dan echte vriendinnen, ik ga ze bijvoorbeeld niet sms’n als er wat scheelt of zo (wie weet komt dat nog!), maar hun reacties op mijn blog betekenen wel veel voor mij en ik haal ook veel uit hun blog. En ja, misschien zijn er wel dingen die ik in mijn eigen vriendenkring of bij mijn eigen familie minder goed kwijt kan of minder snel zal delen, gewoon omdat ik denk dat hun interesse daar niet ligt of zo. En dat is prima, want online vind ik dan altijd wel mensen die bepaalde interesses of gedachten met mij gemeenschappelijk hebben.

Leuke hobby

En ten slotte is bloggen en vloggen natuurlijk ook gewoon een hele leuke hobby! Ik vind het zo fijn om enerzijds mijn gedachten, twijfels, onzekerheden enzovoort ergens kwijt te kunnen en te kunnen delen met anderen, en anderzijds mijn creativiteit op deze manier te kunnen uiten. Het is ook heel leuk om met fotografie bezig te zijn en video’s te editten, leuke ideeën voor artikelen en video’s te bedenken, enzovoort.

Waarom zo persoonlijk?

Je kan natuurlijk ook bloggen over een bepaald onderwerp, of redelijk oppervlakkig over kleding, make-up, of weet ik veel wat. En dat is prima. En dat vinden velen misschien minder vreemd, omdat zij niet hun persoonlijk leven delen. Maar ik vind het nu eenmaal leuk om mijn persoonlijk leven te delen. Waarom? Goede vraag eigenlijk. Wil ik de aandacht naar mezelf toe trekken? Ik denk het niet. Vind ik mijn eigen leven zo spannend? Helemaal niet! Ik vind het net gewoon leuk om het alledaagse leven te delen, zoals het is, en bij anderen te lezen en te zien hoe hun leven eraan toe gaat. Dat heeft dan weer met die herkenbaarheid te maken, en ook wel met nieuwsgierigheid. Ik vind het altijd leuk om te zien wat anderen zoal doen, denken en meemaken. Dat zit in mij en is ook één van de redenen waarom ik psychologie ben gaan studeren denk ik. Ik ben een beetje gefascineerd door mensen en vind het interessant om dingen over anderen te weten. En waarom lees ik dan niet gewoon blogs van anderen? Waarom wil ik ook per se mijn leven delen? Tja… Zoals ik al zei, het heeft vooral met die wisselwerking te maken denk ik. Geven en nemen, zoiets? Ik vind het wel fair om ook een kijkje in mijn leven te delen als ik een kijkje in het leven van anderen mag nemen. En natuurlijk beslis ik nog altijd zelf wat ik wel en niet deel!

Maar waarom dan online?

Maar bij dit alles blijft de vraag: waarom moet dit online? Kan je niet gewoon herkenbaarheid vinden en inspiratie opdoen bij je offline vrienden en familie? Heb je niet genoeg aan het sociaal contact met hen dan? Kan je je tijd niet beter in een andere hobby stoppen, of kan je niet gewoon artikels schrijven en video’s maken voor jezelf? Kan je niet met je vriendinnen spreken over wat ze zoal doen, denken en meemaken? Natuurlijk! Maar het is gewoon leuk om breder te kunnen gaan dan dat, om meer mensen te leren kennen en aan te spreken en door meerdere mensen geïnspireerd te worden dan alleen de kleine wereld rondom jou. En ja, misschien is de online wereld soms gevaarlijk en zijn we ons niet altijd even bewust van de gevolgen die het kan hebben, en ja, misschien gaan we op de duur meer in onze online wereld leven dan in het echte leven met de mensen rondom ons heen… Het zijn dingen waar we zeker af en toe bij moeten stilstaan, en ik vind dat eerlijk gezegd niet altijd makkelijk. Want als ik daar allemaal over ga nadenken, over waarom ik dit allemaal doe en of dit wel een goed idee is, dan weet ik het soms ook niet meer. En wie weet krijg ik hier wel ooit spijt van, dat ik dit allemaal online gezet heb… Maar voor nu wil ik gewoon lekker ‘naïef’ blijven en doorgaan met wat ik zo leuk vind om te doen. En als anderen dat niet begrijpen, tja… Ik begrijp misschien ook niet altijd waarom anderen bepaalde hobby’s hebben, maar ik heb wel respect voor. Zolang iedereen maar doet wat hij/zij graag doet!

Ik vind het een heel interessant onderwerp en ben dus ook heel benieuwd naar jullie mening! Waarom denk jij dat bloggers/vloggers hun ‘hele leven’ online delen? Wat is daar zo leuk aan? En ken jij ook mensen die dit niet goed begrijpen en een beetje vreemd vinden? Vind je het zelf soms ook een beetje vreemd?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

15 reacties op “Waarom willen wij bloggers en vloggers eigenlijk ‘ons hele leven’ online delen?

 1. Wat een goed artikel heb je weer geschreven! Ik weet zelf niet echt wat ik eraan zou kunnen toevoegen. Ik blog en vlog in eerste instantie omdat ik het leuk vind. En zo zijn de wekelijkse diaries mijn favoriete artikels van bloggers. Zelf zou ik graag ook wat persoonlijker willen gaan op mijn blog, maar ik ben bang voor de reacties uit mijn naaste omgeving. Of dat later bijvoorbeeld collega’s dingen ontdekken. Maar lans de andere kant geeft bloggen en vloggen mij zelfvertrouwen. Ik had nooit gedacht dat ik openbaar met een camera zou rondlopen. Wel is het nog even wennen
  Lees het vorige artikel van melissa: En dan ben je ineens afgestudeerdMy Profile

 2. Heel interessant artikel! Als je het leuk vindt, waarom niet? Als je er energie en voldoening uit haalt, waarom zou je het niet doen? Het wordt gelezen en er wordt massaal op gereageerd dus blijkbaar is het interessant. Mensen vinden het volgens mij ook gewoon leuk om eens een kijkje in andermans leven te kunnen nemen en herkenning te vinden.
  Lees het vorige artikel van Mariska: Anastasia Beverly Hills Glow Kit | That Glow reviewMy Profile

  1. Inderdaad, dat denk ik er ook van! Maar toch blijven er altijd een heleboel mensen die dit niet echt lijken te begrijpen… Ach ja, ieder zijn ding he

 3. Wat leuk om jouw mening hierover te lezen. Ik plaats ook veel persoonlijke dingen op mijn blog, maar alleen dingen die anderen van mij mogen weten. Ik vind het bloggen erg leuk en het hoort nu gewoon bij mijn leven. Omdat ik ook wel eens blogdipjes heb, denk ik ook wel eens na over stoppen. Ik denk dat ik dan in een ‘gat’ zou vallen. Een leven zonder bloggen lijkt me erg saai. Ik vind het bijvoorbeeld veel te leuk om over mijn aankopen, vakanties en en dagjes weg te schrijven.
  Liefs
  Lees het vorige artikel van Tineke: Mooie items met bloemenprintMy Profile

 4. Je hebt informatie delen en je hebt gegevens delen. Zolang je gecontroleerd gaat en met mate waardevolle informatie deelt over jezelf en je leven, is er niets mis mee, vind ik.

  Natuurlijk zijn er bloggers die ALLES delen met de buitenwereld. Dat vind ik persoonlijk ook niet erg slim, want dat is net zo slecht als dat je vanuit huis een video opneemt op periscope (dan ziet iedereen precies waar je woont, tot aan je huisnummer en al). Het verschil zit ‘em echt in controle..

 5. Ik deel jou mening! Al vind ik het soms wel moeilijk om sommige dingen online te zetten. Ik post wanneer ik zin heb en nu ik hier in Zuid-Afrika ben heb ik niet altijd evenveel zin om te bloggen en wil het ook niet ‘moeten’ wel vind ik het leuk om iedere keer een weekoverzicht te maken zodat mensen thuis weten waar ik precies mee bezig ben!
  Lees het vorige artikel van Robin: Bucketlist: AbseilenMy Profile

 6. Gisteren nog probeerde ik tijdens een stagegesprek het hoe en waarom van bloggen uit te leggen. Toen kwam ik tot de vaststelling dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed weet waarom ik zo graag lees over anderen en waarom ik zelf graag dingen deel op mijn blog… Perfecte timing dus, dit artikel! Volgens mij heeft het ook iets te maken met gelijkgezinden tegenkomen? Jezelf kunnen herkennen in anderen, zoiets X

  1. Ja, het is inderdaad moeilijk te verklaren als je erover nadenkt he! Inderdaad, die herkenbaarheid met gelijkgezinden speelt voor mij ook een grote rol

 7. Leuk artikel!
  Ik deel je mening, maar ben eigenlijk vooral begonnen met schrijven om dingen van me af te kunnen gooien. Pas later heb ik besloten dit te gaan delen op een blog.
  Waarom? Tja, dat weet ik eigenlijk niet, ik ben een heel open persoon, zowel in mijn offline als mijn online contacten.

  1. Dankjewel. Ik schreef ook wel al veel dagboeken enzo, maar dan heb ik een tijdje niet meer geschreven en toen ben ik met mijn blog begonnen. Ik ben ook heel erg open dus heb ook geen probleem om dingen te delen, maar het blijft natuurlijk wel online en iedereen kan het lezen…