Wat ik allemaal heb geleerd dankzij mijn blog

Bloggen

Mijn blog bestaat al sinds januari dit jaar, maar sinds ongeveer een maand ben ik druk in de weer met bloggen. En ik vind het super om te doen! Ik verveel me geen moment, want er valt altijd wat te doen voor mijn blog: artikels schrijven, foto’s maken, foto’s bewerken, filmpjes opnemen, filmpjes bewerken, fotocollages maken, leuke ideeën bedenken, een eigen header maken, sleutelen aan de lay-out, leren werken met WordPress,… Als je zelf geen blog hebt besef je het waarschijnlijk niet, maar er komt echt heel veel bij kijken! Daardoor heb ik natuurlijk ook al heel veel bijgeleerd, en daar ben ik heel blij om :) Allemaal dingen waar ik een tijdje geleden nog niets van af wist en die ik mezelf stap voor stap heb geleerd. En ik leer nog elke dag bij!

Tot voor kort had ik eigenlijk totaal geen ervaring met al de dingen die bij mijn blog komen kijken. Ik heb geleerd van andere bloggers die artikels schreven over blogtips en welke programma’s ze gebruiken, maar ik heb vooral veel geleerd uit eigen ondervinding. Ik heb urenlang zitten zoeken en prutsen met allerlei dingen, en daarbij is Google mijn beste vriend! Als ik iets niet weet typ ik het gewoon in in Google, bijvoorbeeld ‘Hoe plugins installeren in WordPress?’. Ik schuim wat pagina’s af tot ik gevonden heb wat ik zocht, en dan probeer ik maar wat uit tot het werkt. Er is soms veel geduld voor nodig, maar als het dan werkt en mijn blog ziet er weer wat leuker uit, ben ik zo blij dat ik het prutsen en zoeken alweer vergeten ben

In het begin nam ik foto’s gewoon met mijn iPhone of fototoestelletje, maar stilaan heb ik leren werken met de spiegelreflexcamera van mijn stiefpapa om zo een betere kwaliteit te garanderen. Over fotograferen en alle functies op de camera moet ik echt wel nog veel bijleren. Voorlopig gebruik ik gewoon de automatische functie en de lens die op de camera zit (geen idee welke), maar ik ben best wel al tevreden zo zo. Voorlopig althans. Er zijn momenteel belangrijkere dingen die nog moeten veranderen aan mijn blog, maar later als al de rest min of meer op punt staat wil ik zeker wat tijd gaan steken in beter leren fotograferen.

Tot voor kort had ik eigenlijk ook nog nooit echt een video opgenomen, en zeker niet met mezelf in de hoofdrol. In het begin vond ik het heel erg ‘awkward’ om tegen de camera te praten en dat hoor en zie je ook in mijn eerste filmpjes. Maar als ik nu mijn filmpjes van enkele maanden geleden met mijn laatste filmpjes vergelijk, merk ik dat ik toch al iets meer ontspannen en spontaan ben voor de camera dan in het begin. Er is zeker nog werk aan de winkel hoor, maar oefening baart kunst! Ik gebruikte toen ook nog mijn gewone fototoestelletje waarbij de kwaliteit duidelijk veel minder is. Nu film ik met de spiegelreflexcamera, maar ik heb geen speciale lens en ik kan mezelf ook niet zien tijdens het filmen, wat wel lastig is. Ooit wil ik een spiegelreflexcamera met draaibaar schermpje kopen zodat ik er ook makkelijk mee kan filmen.

Ook gebruik ik sinds kort het statief van mijn stiefvader om video’s op te nemen en om outfitfoto’s van mezelf te maken als er niemand thuis is. Ik had ook nog nooit met een statief gewerkt, maar ik heb het geleerd door gewoon overal eens aan te draaien en te trekken totdat ik de juiste hoogte, hoek en richting bekwam. Vroeger filmde ik altijd aan mijn bureau en zette ik de camera op een kastje op mijn bureau, maar dat was niet zo ideaal. De achtergrond was best wel nog oké, maar ik zat dan op mijn draaibureaustoel waar ik te veel op wiebelde en draaide, wat niet zo fijn is voor mensen die naar mijn filmpjes kijken. Nu ik het statief gebruik kan ik mijn camera plaatsen waar ik wil en kan ik dus ook eens variëren waar ik mijn filmpjes opneem. Ik ben er nog wat op aan het zoeken zodat ik de juiste achtergrond, lichtinval en zitpositie vind. Ook outfitfoto’s maak ik vaak zelf in de tuin. Ik plaats mijn statief dan in de tuin en werk met de zelfontspanner zodat ik mezelf kan fotograferen. Niet ideaal voor de kwaliteit van de foto’s, want zo kan ik bijvoorbeeld moeilijk scherpstellen, maar soms kan het nu eenmaal niet anders.

Eenmaal een foto is gemaakt of een filmpje is opgenomen is het werk dikwijls nog niet half gedaan. Nadien moeten ze nog bewerkt worden. Mijn foto’s bewerk ik meestal niet zo veel, het enige wat ik wel vaak doe is ze wat bijsnijden. Dat doe ik ofwel gewoon rechtstreeks in WordPress, ofwel via het gratis online programma Picmonkey. Soms wil ik foto’s wel eens bewerken om een leuke afbeelding met tekst boven een artikel of in het begin of op het einde van een filmpje te plaatsen. Ook deze maak ik allemaal via Picmonkey. Ik vind het een heel gebruiksvriendelijk programma, niet te ingewikkeld voor mij. Ook mijn header heb ik trouwens met dit programma gemaakt!

Verder moet ook de video zelf bewerkt worden. Tenzij je alles in één keer zonder fouten kan doen natuurlijk, maar dat lukt me jammer genoeg niet. Voor het bewerken van mijn video’s gebruik ik Windows Movie Maker, een programma dat standaard op mijn computer geïnstalleerd stond. Ik had er nog nooit mee gewerkt, maar ging er wat mee prutsen en uiteindelijk wees het zichzelf wel min of meer uit. Sommige dingen vond ik echt niet, maar gelukkig kon ik dan weer op mijn beste virtuele vriend rekenen. Dan typte ik bijvoorbeeld in ‘Hoe muziek toevoegen aan je film in Windows Movie Maker?’ en zo kwam ik meteen al een heel eind verder. Als ik nu mijn eerste en mijn laatste filmpjes vergelijk merk ik echt al een enorm verschil. In het begin gebruikte ik heel saaie, standaard titels en afsluiters, die op een amateuristische manier in beeld kwamen gevlogen. Ondertussen gebruik ik een intromuziekje (gedownload via Free Intro Music) en maak ik een mooie openers en afsluiters via Picmonkey. Verder knip ik slechte stukjes uit mijn video en probeer ik alle stukken zo mooi mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Ik moet nog wat oefenen om mijn video’s meteen goed in te spreken zodat ik wat minder moet knippen, want de laatste tijd knip ik erg veel en het stoort me dat mijn video’s daardoor nogal hakkelig overkomen. Bovendien waren mijn filmpjes in het begin altijd kleiner dan het voorziene vakje in YouTube. Ik begreep niet waarom, maar hier heeft Google me opnieuw uit de nood geholpen. Uiteindelijk moest ik gewoon de instellingen in Movie Maker veranderen naar breedbeeld, maar je moet het maar weten he! Ik vind het trouwens altijd leuk om de allereerste filmpjes van ‘bekende’ YouTubers te bekijken. Dan zie ik dat ik helemaal niet de enige ben die er in het begin niet veel van bakte!

De evolutie van mijn openers:

Knipsel

Knipsel 2

Knipsel 3

my school story

Evolutie van mijn afsluiters:

saaie versie

In het begin zag mijn afsluiter van filmpjes er gewoon zo uit, heel saai! Dit maakte ik overigens gewoon in Movie Maker zelf.

bedankt voor het kijken

Nadien maakte ik het al iets leuker. Dit maakte ik in Picmonkey.

afsluiter filmpjes

 En nadien maakte ik het nog wat professioneler. Dit is nu mijn standaard afsluiter van filmpjes. Op die manier maak ik wat reclame voor mijn blog op YouTube en is het toch ook wat persoonlijker.
Ik ben hier echt heel blij mee! Het is nog niet 100% wat ik wil, maar dat komt ooit nog wel. Voorlopig vind ik het prima!

Op korte tijd heb ik dus toch wel al heel veel vaardigheden bijgeleerd op een hele leuke manier. Daar ben ik best wel fier op. Bovendien zijn het vaardigheden die voor andere dingen ook wel van pas kunnen komen, als ik bijvoorbeeld ooit een video moet bewerken of een leuke uitnodiging ofzo moet maken, of een website moet maken. Ik vind het heel leuk om mezelf hierin te zien groeien en ik wil blijven bijleren en mezelf blijven verbeteren!

Hebben jullie nog tips om mijn blog te verbeteren? En als jullie zelf een blog hebben, merken jullie dan ook zoveel verschil tussen hoe jullie begonnen zijn en wat jullie ondertussen bereikt hebben?

PS: Tip van de dag: als je iets niet weet, zoek het via Google! Ook als het bijvoorbeeld over Word of Excel of een ander programma gaat. Je typt gewoon je vraag of probleem in, en Google helpt je meteen vooruit! Bijvoorbeeld ‘Hoe paginanummers toevoegen in Word?’ of ‘Word publiceert niet meer naar Powerpoint’ of ‘Plugin menu staat niet in mijn admin panel’.

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

2 reacties op “Wat ik allemaal heb geleerd dankzij mijn blog

    1. Leuk he dat je steeds bijleert! Ik kan me ook heel erg storen als ik iets niet vind of opgelost krijg, maar als ik het dan uiteindelijk toch vind ben ik helemaal fier, haha!