DIY: een bed van palletten voor in de tuin

DIY, Interieur

DIY tuinbed palletten

Ondanks dat mijn vriend en ik in een appartement wonen, hebben we toch een mooie, grote tuin. Inclusief een zalig uitzicht over de velden! Maar eigenlijk kwamen we niet zo vaak in de tuin, want we hadden er enkel een tafel met vier stoelen en twee strandstoeltjes staan. Niet echt comfortabel dus. Maar dat is nu anders! We dachten er al een paar maanden over om een groot bed van palletten te maken voor in onze tuin. We wilden er eentje waar we met z’n tweeën net zo comfortabel konden liggen als onze zetel of ons bed. Het plan was er dus al een hele tijd, maar de uitvoering liet wat op zich wachten… (Als het aan mij lag had het er al in april gestaan hoor!) Intussen is de zomer bijna voorbij, maar goed, ons tuinbed staat er eindelijk! Hopelijk komen er nog heel wat mooie zomer- en nazomerdagen zodat we er nog veel geniet van hebben! We hebben nu ook een weekje verlof, dus dat komt prima uit. Heb ik je al een beetje jaloers kunnen maken? Geen nood, in dit artikel leg ik uit hoe je heel eenvoudig zo’n zalig tuinbed kan maken, voor niet zoveel geld!

Wat heb je nodig?

  • Houten paletten: wij hebben de palletten via via kunnen krijgen, maar je kan deze ook kopen bij de doe-het-zelfzaak of online. Wij gebruikten euro-palletten, die zijn het meest stevig en hebben vaste afmetingen van 80×120 cm.
  • Touw: ik gebruikte een soort sjortouw dat ik nog had liggen, ik geloof dat ik het bij de Action kocht. Het hoeft zeker geen echt sjortouw te zijn, zolang het maar wat stevig is, en liefst in een kleur die niet te veel afsteekt bij de palletten.
  • Een matras: wij wilden een goede matras waar we echt comfortabel op konden liggen. Niet zo’n dun dingetje. Maar we wilden er ook niet te veel geld aan uitgeven. Ik vergeleek online wat prijzen, en koos uiteindelijk voor de JÖMNA matras van Ikea. Een degelijke matras van 140×200 cm voor slechts €50.
  • Een hoeslaken: om over de matras te doen. Nu, de matras die wij kochten had eigenlijk al een grijze hoes, dus eigenlijk hadden we niet per se een hoeslaken nodig. Maar dat ontdekte ik natuurlijk pas nadat ik al een hoeslaken had gekocht. Ach ja, ik vind het toch mooier zo met een echt hoeslaken erover, en zo duur was het ook weer niet (ULLVIDE, €15). De DVALA hoeslakens kosten trouwens maar €8 voor 140×200 cm, maar die hebben ze natuurlijk niet in de kleur die ik wilde…
  • Kussens: dat was uiteindelijk nog de moeilijkste bevalling. Ik vind kussens vaak zo duur voor… kussens. Ik heb uren staan zoeken en twijfelen bij Ikea. Uiteindelijk ben ik superblij met de keuze die ik gemaakt heb! Om te beginnen ging ik voor twee GILLHOV kussenhoezen van 40x65cm. Deze hoezen zijn nieuw bij Ikea en hebben een leuke en kleurrijke plantenprint. Dat vond ik wel lekker tropisch voor in de tuin! Zo creëer je toch wat dat palmboom-vakantiegevoel Deze kussenhoezen waren redelijk prijzig (€15 per stuk zonder binnenkussen), dus ik hield het bij twee. Daarbij zocht ik dan nog enkele leuke bijpassende kussenhoezen uit, die wat goedkoper waren. Na lang twijfelen besloot ik voor twee okergele SANELA-hoezen van 50x50cm (€7 per stuk) en twee grijze GURLI-hoezen van 50x50cm (€3 per stuk) te gaan. Ik kocht hier dan natuurlijk ook nog binnenkussens bij (INNER, ongeveer €2 per stuk voor 50×50 cm en €3 per stuk voor 40×65 cm).
  • Een afdekzeil: voor als je het bed en voor de kussens en matras ’s avonds of op regendagen wil beschermen. Je kan er dan gewoon een afdekzeil overtrekken en klaar is kees. Tenzij je natuurlijk ergens een plek hebt waar je de kussens en matras telkens kan opbergen. Wij kochten ons afdekzeil bij Collishop omdat we daar nog een bon van hadden, maar je vindt er ook bij Leen Bakker, Blokker, enzovoort. Wij kochten deze van 285×180 cm en die past prima.

Hoe ga je tewerk?

Stap 1: constructie bouwen

Om te beginnen stapel je de palletten op de manier waarop jij wil, afhankelijk van hoe groot je het bed wil maken. Je kan eventueel ook palletten verzagen als ze te groot zijn. Wij hielden het eigenlijk heel simpel. We legden gewoon twee lagen van vier palletten als onderkant. Dan zetten we langs de achterkant nog twee palletten rechtop als rugsteun, en ook langs de zijkanten zetten we nog één pallet rechtop als steun. In totaal gebruikten wij dus 12 palletten. Dit vormt een liggedeelte van 240×160 cm. Met de zijleuningen erbij is het bed ongeveer 270×175 cm.

tuinbed palletten

Stap 2: constructie vastmaken

Eens de palletten naar wens staan, gaan we ze aan elkaar vastmaken. Je kan dit doen met vijzen, maar ook hier hielden wij het weer heel makkelijk. We gebruikten gewoon een touw en bonden de palletten daarmee op verschillende plaatsen aan elkaar vast. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit hoe je dit juist doet, zolang de palletten maar aan elkaar blijven hangen en niet meer omvallen als je er tegen leunt Op de foto’s hieronder kan je zien hoe wij de palletten vastmaakten.

tuinbed palletten

tuin lounge palletten
Zo bonden we de achter- en zijleuning aan elkaar vast.

lounge palletten tuin
Zo bonden we de zijleuning en de bodempalletten aan elkaar vast. We deden dit zowel bij de bovenste pallet als bij de onderste.

loungeset palletten
Zo bonden we de twee achterleuningen aan elkaar vast.

tuinbed van palletten
Zo ziet het bed er dus van de achterkant uit. Je kan zien op welke plaatsen we het aan elkaar vastmaakten. En zo kan je meteen meegenieten van ons mooie uitzicht

Stap 3: er een cosy bed van maken

Zo, de constructie is eigenlijk al klaar. Nu is het tijd om er een echt cosy bed van te maken! Begin met het leggen van de matras en trek er het hoeslaken overheen. Onze matras is maar 200 cm lang terwijl ons bed 240 cm is, dus er is nog wat plaats over aan de zijkanten. Je kan ervoor kiezen de matras in het midden te leggen en de zijkanten eventueel op te vullen met kussens, of te gebruiken om je drankje op te zetten.

DIY tuinbed palletten

Wat ook kan, is de matras in één hoek leggen, zodat je in die hoek kan liggen en wat meer beenruimte hebt. Je kan de matras natuurlijk steeds naar wens verschuiven.

tuinbed houten palletten

Onze matras is ook maar 140 cm, terwijl het bed 160 cm is. Maar ook dat vinden we op zich geen probleem. Het had natuurlijk nog leuker geweest als we een matras hadden die perfect paste, maar ten eerste is een matras van 240 cm moeilijk te vinden en ten tweede zijn matrassen ook ontzettend duur. We kozen dus voor de goedkoopste optie, want een matras van 20 cm langer is al snel dubbel zo duur! En eigenlijk vind ik dit helemaal prima!

En dan is het tijd om de kussens te leggen! Wij hadden 6 kussens, maar dat bleek toch wat weinig om echt comfortabel te kunnen liggen met twee personen. Aangezien we nog drie hoofdkussens hadden liggen die we niet gebruikten en ook nog drie witte kussenslopen, gebruikten we deze nog om achter de mooie kussens te leggen om het nog wat meer comfortabel te maken.

Voor ’s avonds of wanneer het net wat frisser is, is het ook altijd leuk om een dekentje te hebben in je tuinbed. Wij hadden er nog eentje dat ik enkele maanden geleden bij Colruyt op de kop tikje, en dat toevallig perfect matcht bij de kussens!

tuinbed dekentje

Wanneer we ons tuinbed niet gebruiken, doen we er steeds onze hoes over om hem goed te beschermen tegen regen en vuil. niet zo’n heel mooi zicht, maar tja, je moet er wat voor over hebben

hoes loungeset

Wij zijn alvast superblij met ons nieuw tuinbed en hebben er al een paar keer in gelegen! Het is het perfecte plaatsje om lekker te rusten, te lezen, te schrijven en zelfs te internetten, want onze wifi reikt tot daar! Het enige wat we nog missen, is een parasol. Die gaan we misschien nog aanschaffen, en kunnen we dan misschien gewoon in één van de hoeken tussen de palleten schuiven.

De prijs viel uiteindelijk ook mee. Ik had gehoopt rond de €100 te zitten, maar een matras en kussens zijn natuurlijk niet goedkoop. In totaal spendeerden we ongeveer €170 voor de matras, de overtrek, de kussens en het afdekzeil. We hebben natuurlijk het geluk dat we de palletten gratis konden krijgen.

Wat vind jij van ons tuinbed? Als je van plan bent er ook een te maken, laat het me zeker weten en stuur me een fotootje! Ik ben benieuwd naar jullie versies!

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

6 reacties op “DIY: een bed van palletten voor in de tuin