Tijd voor de grote lenteschoonmaak!

Interieur, Lifestyle

opgeruimd huis voor een opgeruimde geest

De laatste tijd las ik op verschillende blogs artikelen over opruimen die me geïnspireerd en gemotiveerd hebben. Ik woon nog bij mijn ouders en heb nogal een kleine kamer waarin ik al jarenlang allerlei spullen verzamel: een heleboel kleren, juwelen, interieurspulletjes, bureauartikelen, DIY-spulletjes, boeken, tijdschriften,… Het stapelt zich steeds meer op en ik heb gewoon geen plaats meer, waardoor het voortdurend één grote rommel is in mijn kamer. De laatste tijd is het zo erg geworden dat ik er helemaal gek van word in mijn hoofd. Daarom heb ik besloten om een grote lenteschoonmaak te houden en alles wat ik niet (vaak) gebruik weg te doen! Maar dat is niet zo eenvoudig voor mij. Ik kan namelijk heel moeilijk afscheid nemen van dingen en denk altijd dat ik ze misschien toch nog eens zal gebruiken. Maar ik besef steeds meer dat dat geen zin heeft en dat er gewoon steeds meer bij komt, en in ruil daarvoor moet ik soms ook eens iets weg doen, zo gaat dat nu eenmaal. Dus vanaf nu ga ik alle spullen die me meer energie kosten (omdat ze in de weg liggen en ik ze steeds moet opruimen) dan plezier opleveren, gewoon wég doen. Het zal niet makkelijk zijn, maar ik ga ervoor! Zin om met me mee te doen? Hieronder geef ik jullie wat tips om op een efficiënte manier komaf te maken met die rommel!

♣ Maak een lijstje met alles wat je wil opruimen

Meestal krijg ik plots de ingeving om mijn kamer op te ruimen en wil ik alles in één keer doen. Dan begin ik al m’n kasten tegelijk leeg te halen, uren in de spullen die anders nooit uit de kast komen te snuffelen, en dan de kasten één voor één weer te vullen. Totdat ik na een paar uurtjes geen zin of tijd meer heb, waardoor de helft van de spullen nog overal op de grond en op m’n bed achter blijft en mijn kamer er nog rommeliger bij ligt dan voordien . Dat is dus geen goed plan, ik spreek uit ervaring! Je kan beter eerst een lijstje maken met alles wat je wil opruimen, onderverdeeld per categorie (bv. kleren, tassen, bureauspulletjes, tijdschriften,…). Of nog beter, per kast/plaats. Schrijf op een blad alle kasten (je kan ze zelfs onderverdelen per lade) die je wilt opruimen en begin hier dan één voor één aan. Zo kan je bijvoorbeeld snel één kastje doen als je eens een half uurtje tijd hebt, zonder dat je de hele kamer overhoop hoeft te halen. Bovendien kan je dan telkens een deeltje op het lijstje afvinken, als dat niet motiverend werkt!

♣ Doe alles waar je geen goed gevoel bij hebt gewoon weg

Dit vind ik zelf een hele moeilijke, maar sinds ik beseft heb dat die rommel niet alleen veel plaats in mijn kasten, maar ook in mijn hoofd inneemt, lukt het veel beter! De laatste tijd word ik echt gewoon ongelukkig van al de onnodige spullen die ik heb. Blijven denken dat je er (veel) geld voor betaald hebt en dat je het misschien toch nog eens zal gebruiken heeft geen zin. Als je net als ik regelmatig nieuwe spullen koopt zal je de oude spullen niet snel weer gaan gebruiken. En weegt die ene keer dat je ze misschien nog zal gebruiken echt op tegen de last die je hebt van de rommel? Bovendien heb ik eigenlijk nog nooit spijt gehad van iets wat ik weggedaan heb. Dus als je twijfelt, weg ermee! Wedden dat je hoofd nadien een pak ‘opgeruimder’ zal zijn?

♣  Leg spullen die je niet zo vaak gebruikt uit het zicht

Spullen die je echt niet weg wil doen, maar ook niet dagelijks of wekelijks gebruikt, kan je best uit het zicht leggen. Als ik nu maar even rondom mij kijk zie ik al allerlei spullen op mijn bureau staan die ik eigenlijk beter in een kast zou stoppen zodat ze uit het zicht zijn en dus minder energie kosten: een potje met paperclips, een rol kleefband, mijn bakje van de home banking, een handcrème,… Voorzie voor deze spullen een vast plaatsje in een kastje zodat je ze snel kan terugvinden als je ze nodig hebt (en niet eerst heel de kast overhoop moet halen), maar waar ze toch niet in de weg liggen.

♣ Minimaliseer het aantal decoratiespulletjes

Ik hou van decoratiespulletjes en telkens als ik iets leuks zie, wil ik het meteen kopen. Helaas heb ik nu maar één kamer waarover ik deze spulletjes kan verdelen en is dat gewoon te veel. Meer dan tien kaarsenhoudertjes, vier juwelenhangers, zes fotokaders,… Dat is een beetje te veel van het goede. Bovendien past het op de duur ook allemaal niet meer mooi bij elkaar. Probeer je dus te beperken tot een aantal leuke spulletjes die mooi bij elkaar passen en stop de rest weg. Zo kan je ook regelmatig eens afwisselen en word je je interieur niet te snel beu!

En houd tenslotte altijd in je achterhoofd: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest!

Heb jij nog handige opruimtips voor een opgeruimd hoofd?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

8 reacties op “Tijd voor de grote lenteschoonmaak!

  1. Ik heb mijn kamer vorige periode helemaal gecleaned! Altijd na de tentamens is het tijd om de administratie te sorteren en de blaadjes te ordenen. 2x per jaar zelfs om alle kasten leeg te ruimen en opnieuw in te delen. Ben ik nu heel erg?
    Lees het vorige artikel van Sophie: Ik ga de uitdaging aanMy Profile

  2. Wat goed dat je zo goed gaat opruimen! Ik wil in de paasvakantie ook een grote schoonmaak doen in mijn slaapkamer. Prulletjes zijn gezellig vind ik, maar te veel prulletjes zorgen dan weer voor wat onrust inderdaad…
    Lees het vorige artikel van Anneleen: YourDailyPhoto maart #1My Profile