13 studeertips

Lifestyle

studeertips

Jeej, de zomervakantie is weer in zicht! Helaas betekent dat ook dat er eerst een minder leuke periode aankomt: de eindexamens. Voor mij is het deze keer (hopelijk) de allerlaatste keer, joepie! In de afgelopen vijf jaar aan de universiteit heb ik heel wat ervaring opgedaan met studeren en heb ik dus wel min of meer ontdekt wat werkt en wat niet werkt. Ik deel dan ook graag mijn studeertips met jullie!

♣ Ruim je kamer helemaal op vóór de blokperiode begint! Ik krijg altijd heel erg veel zin om mijn kamer op te ruimen en alles anders in te delen wanneer ik moet studeren. Maar als je dat op voorhand al gedaan hebt is dat probleem dus al van de baan! En uiteindelijk verlies je minder tijd door het gewoon te doen dan door er elke dag uren over te zitten dromen.

♣ Ga ook nog eens goed shoppen zodat ook die behoefte wat mindert! Je kan voor de zekerheid ook je bankrekening leegmaken zodat je gewoon niet online kán shoppen als de behoefte toch weer opduikt! Zelf heb ik dit nooit gedaan, maar met alle gevolgen van dien…

♣ Probeer op voorhand te plannen wanneer je wat gaat studeren en hoe lang je er ongeveer over gaat doen. Probeer je dan ook ongeveer aan die planning te houden. Als het niet lukt hoef je natuurlijk ook niet meteen te panikeren, het is immers niet zo eenvoudig om in te schatten hoe lang je ergens over zal doen en het is ook normaal dat je soms eens een dag hebt dat het echt niet vooruit gaat. Pas je planning dan achteraf wat aan, zodat je wel een goed overzicht houdt.

♣ Schrijf ook op wat je effectief doet. Ik noteer bijvoorbeeld altijd ‘9u-10u: ontwikkelingspsychologie pagina 1-20′. Zo heb je er zelf een goed zicht op en wordt het ook makkelijker om te plannen omdat je weet hoe lang je er ongeveer over doet. En als je dan eens heel weinig hebt gedaan of moet noteren ’14u-16u: YouTube-filmpjes gekeken’ voel je je schuldig en ga je misschien weer aan de slag!

♣ Probeer te ontdekken wanneer jij het beste kan studeren. Bij mij is dat vooral in de voormiddag en ’s avonds, terwijl ik in de namiddag een dipje heb en heel moeilijk vooruit geraak! Plan je grotere pauzes dan op momenten dat je toch minder goed kan studeren. Uren achter je bureau zitten en bijna niets doen werkt alleen maar demotiverend. Je kan dan beter even een paar uurtjes iets leuks gaan doen en nadien weer volle moed aan de slag gaan. Niemand is gemaakt om een hele dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan één stuk door geconcentreerd te blijven studeren!

♣ Neem tussendoor ook voldoende kleinere pauzes en probeer dan ook even uit je studeeromgeving te gaan. Als je op je kamer studeert, ga dan even naar beneden of zelfs naar buiten. Zo krijg je wat verse lucht binnen en ben je er echt even uit.

♣ Probeer ook een vast slaapritme te vinden door elke dag rond hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. Zo zal je je veel uitgeruster voelen en kan je meer geconcentreerd studeren.

♣ Leg je telefoon uit het zicht, want anders ga je er elke twee minuten op kijken. Het heeft geen zin om elke twee minuten je Instagramfeed en Facebookpagina te vernieuwen, zoveel verandert er echt niet op twee minuten hoor! Bovendien is de verleiding heel groot om tientallen YouTubevideo’s te beginnen kijken en voor je het weet ben je twee uur verder…

♣  Focus je hoofdzakelijk op de belangrijkste leerstof. De rest moet je natuurlijk ook even doornemen zodat je er iets van kent, maar je kan toch nooit alles goed onthouden! Mij helpt het om dan te focussen op wat mij het belangrijkste lijkt en de rest wat meer te laten voor wat het is. Als je té veel in je hoofd wil proppen wordt het vaak een grote warboel en ga je alles door elkaar slaan. Als je veel tijd hebt lukt dat misschien wel nog, maar als je net als ik altijd pas last minute begint te studeren kan je beter je focus leggen op het belangrijkste.

♣ Leer de leerstof niet uit je hoofd, maar zorg dat je het echt begrijpt. Probeer de leerstof te linken aan dingen uit het dagelijks leven zodat je het beter kan onthouden of verzin eventueel een trucje om iets te onthouden. Zo ga je het trouwens ook op lange termijn veel beter kunnen onthouden!

♣ Maak korte samenvattingen tijdens het studeren, zodat je die voor het examen nog even kan nakijken. Schrijf ze liefst ook met de hand, zo breng je er zelf structuur in en onthoud je het vaak ook beter!

♣ Vlak voor het examen kan je best de belangrijkste leerstof (bv. je samenvatting) nog even herhalen in plaats van nog nieuwe leerstof in je hoofd te proppen. De kans dat de nieuwe leerstof blijft hangen is klein, maar iets wat je al eens geleerd hebt en dan nog eens herhaalt, blijft veel beter hangen! Het kost bovendien ook veel minder tijd. Ik heb al een paar keer het geluk gehad dat ze net iets vroegen wat ik nog vlak voor het examen herhaald had. Ik was dan zo blij, want als ik het niet meer eventjes bekeken had, had ik het misschien niet meer geweten.

♣ En ten slotte: geloof in jezelf en probeer niet te veel te stressen. De kans bestaat namelijk dat je door de stress dingen vergeet, en dat is jammer. Ik probeer altijd te denken: “Oké, ik heb goed gestudeerd, ik kan er nu toch niets meer aan veranderen, dus geen stress, het komt wel goed!”. Als je tijdens het examen merkt dat je iets niet weet, probeer dan ook rustig te blijven en over te gaan naar de volgende vraag. Op het einde kan je nog eens terug naar de vragen die je niet meteen kan beantwoorden en kan je er rustig over nadenken, de andere vragen zijn dan toch al klaar.

Ik wil al diegenen die nog examens hebben heel veel succes wensen! You can do it!

Heb jij zelf nog handige studietips?

 

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

10 reacties op “13 studeertips

  1. Goede tips! Zelf heb ik gelukkig geen tentamens meer (voor de kerstvakantie alles al afgerond), maar ik heb een groot deel van deze tips zelf ook toegepast. En nog steeds! Ik ben nu bezig met mijn masteronderzoek en kan echt níet in een chaotische ruimte werken, haha.
    Lees het vorige artikel van Renske: Mijn kiekjes #8My Profile

    1. Dankjewel! Fijn dat je geen tentamens meer hebt Ik heb er nu gelukkig nog maar twee waarvoor ik ook niet zo heel veel hoef te studeren, vooral veel lezen en kunnen toepassen… En dan ook nog mijn Masteronderzoek, bah