Let’s talk about… Pretty Little Liars

Lifestyle, TV, films en series

blogartikel pretty little liars

Sinds de seizoensfinale (of ja, midden-van-het-seizoen-break) van seizoen 6 van Pretty Little Liars weten we eindelijk allemaal wie A is! Ondertussen is de heisa rond deze serie even gaan liggen, maar toch wachten alle fans met veel spanning op het vervolg dat over twee maanden alweer uitgezonden wordt. In dit artikel wil ik graag even terugblikken op deze ‘seizoensfinale’ en de vorige seizoenen. Ik vertel jullie wat ik ervan vond en met welke vragen ik nog blijf zitten.

!!! SPOILER ALERT: als je de laatste aflevering van seizoen 6 (waarin de identiteit van A onthuld wordt) nog niet gezien hebt, kan je dit artikel best nog even overslaan !!!

Zelf ben ik Pretty Little Liars pas heel laat beginnen kijken, namelijk vorig jaar rond deze periode. Ik heb in één jaar tijd alle seizoenen gezien, dus eigenlijk zou ik heel goed op de hoogte moeten zijn en me alles nog goed moeten herinneren, maar ik moet zeggen dat dat niet helemaal het geval is. Ik heb het gevoel dat er zóveel gebeurd is in die zes seizoenen dat ik meer dan de helft gewoon al vergeten ben! Bovendien werd ik door de seizoenen heen zo in de war gebracht door alle gebeurtenissen en verdachten, dat ik er niet echt een samenhangend geheel van kan maken. En dat vind ik eigenlijk wel jammer. Ik las dat velen grote theorieën hadden over wie A zou kunnen zijn en waarom, maar zelf was ik gewoon te veel in de war om een theorie te kunnen vormen. Ik had zoiets van: ‘Goh, het heeft geen zin om hierover te gaan nadenken, ze maken gewoon iedereen verdacht en iedereen lijkt er wel iets mee te maken te hebben: Melissa, Wren, Jenna, Caleb, Toby, Ezra, Alison zelf, CeCe, Garrett, Paige, detective Holden, Wilbrook,… We zien wel hoe het uitdraait.’ Toch vond ik het telkens ontzettend spannend en wilde ik zo graag weten wie A zou zijn!

In de laatste aflevering werd gelukkig al veel duidelijk. Er werd zoveel informatie gegeven en zoveel geheimen onthuld. Ik was zo overdonderd door die aflevering dat ik intussen al veel details vergeten was. Daarom bekeek ik de aflevering speciaal voor jullie (oké, en ook een beetje omdat ik het zelf leuk vind) nog eens opnieuw. Ik heb er deze keer zelfs mijn notitieboekje bij gehouden en alle belangrijke informatie genoteerd, haha! Uiteindelijk vind ik dat het verhaal heel erg goed in elkaar zit en zijn er al veel puzzelstukjes in elkaar vallen. Ik zou eigenlijk graag alle afleveringen van alle seizoenen nog eens opnieuw bekijken nu ik al die informatie heb, om te zien of het kan kloppen en welke raadsels nog niet beantwoord zijn.

Ondanks dat ik het verhaal dat in de laatste aflevering onthuld werd heel goed vind, vond ik de serie vaak ook wel wat (en dat is nog licht uitgedrukt) ongeloofwaardig:

 • Als je eens nagaat wat de meiden allemaal meegemaakt hebben, dat is toch gewoon niet te geloven? En als je dan bedenkt dat het Mona en CeCe waren, meisjes van hun eigen leeftijd, dan is het al helemaal niet te geloven. Hoe kunnen zulke ‘fragiele’ meisjes nu zo’n grote daden verrichten?
 • Bovendien zijn de meiden wel heel erg vergevingsgezind. Ze hebben zo’n verschrikkelijke dingen meegemaakt, ze leven al jarenlang met een enorme angst, hebben trauma’s opgelopen, en toch vergeven ze Mona voor alles wat ze hen aangedaan heeft toen zij A was? Dat is toch niet helemaal realistisch? En ook CeCe lijken ze nu alweer te begrijpen en te kunnen vergeven… Oké, wat CeCe heeft meegemaakt is ook heel erg, maar moest ze de meiden daarom zo’n verschrikkelijke dingen aandoen? Behalve dat CeCe dacht dat ze blij waren dat Ali dood was, hebben de ‘liars’ haar toch nooit iets misdaan?
 • Ook Ezra hebben de meiden wel heel snel vergeven… Hij hield de meiden voortdurend in de gaten voor zijn boek en had een hele kamer vol foto’s van hen, hallo?! (Of was die fotokamer nu toch niet van Ezra? Ik moet dringend alles nog eens opnieuw bekijken!)
 • Hoe konden de meiden het zo lang volhouden zonder het echt tegen iemand (behalve dan hun vriendjes) te vertellen? Oké, ze werden voortdurend bedreigd, dat begrijp ik wel, maar als je echt zoveel meemaakt en zo afziet, dan kan je toch gewoon niet langer zwijgen?
 • De meiden waren wel héél erg dapper, dat ze op hun eentje alles hebben uitgezocht en overal achteraan durfden gaan, terwijl ze zo bang waren… Mij niet gezien, haha!
 • Het hele transgender-verhaal: wanneer heeft CeCe (of toen nog Charles) plots de tijd gehad om zich helemaal te laten ombouwen tot vrouw? Dat gaat toch niet zomaar op 1, 2, 3? Op zo’n jonge leeftijd? En dat allemaal in het geniep? Vonden ze het in Radley niet vreemd dat Mrs. Dilaurentis na ‘het overlijden’ van Charles plots met een meisje genaamd ‘Charlotte’ terugkwam?
 •  Je zag A overal zomaar binnenlopen (in winkels, restaurants,…), volledig in het zwart gekleed, met zwarte handschoenen, een zwarte kap,… En niemand die dat vreemd vond? Niemand die de politie inlichtte?
 • Ravenswood, de spookstad… Dat zo’n stad echt zou bestaan zou me wel heel erg verbazen.

Maar goed, ondanks de ongeloofwaardigheid, vond ik het toch een ontzettend spannende serie! Ik probeer deze ongeloofwaardige dingen zo veel mogelijk naast me neer te leggen en me in te leven in het verhaal.

Verder zijn er ook nog een heleboel dingen die ik me afvraag:

 • Wat is er gebeurd in Ravenswood (aka spooky town) toen Caleb daar een hele tijd verbleef samen met dat meisje (Miranda, geloof ik)? We zagen dat hun beide namen te zien waren op een grafsteen en zogezegd al jaren dood waren… Ook deed Caleb heel vreemd toen hij net terug in Rosewood was en leek hij iets ontdekt te hebben… Ik ben nu wel heel erg benieuwd wat er daar allemaal gebeurd is!
 • Wat weet Eddie Lambs en waar is hij naartoe? Met wie was hij aan het bellen toen we hem voor het laatst zagen?
 • Op een bepaald moment (nadat ze Shana hadden vermoord in NY denk ik) werden de meiden plots door meer dan tien A’s in zwarte hoodies omsingeld, wie waren dat dan? Allemaal mensen die CeCe opgetrommeld had? En die vonden dat normaal?
 • Wat heeft Shana er nu eigenlijk mee te maken? Zoals ik het begrepen heb zou zij de brand in het huisje in het bos aangestoken hebben, maar waarom eigenlijk?
 • Wie heeft Maya, Ian, Garrett en Mrs. D (en alle anderen die ik me waarschijnlijk al niet meer kan herinneren) vermoord en waarom?
 • Wat hadden Garrett, Ian, Noel, Wren, Mrs. Greenwald (en ook weer alle anderen die ik me waarschijnlijk al niet meer kan herinneren) er nu eigenlijk allemaal mee te maken?

Ik hoop dat deze vragen nog beantwoord zullen worden in het vervolg van seizoen 6! Zoals we op het einde van de ‘seizoensfinale’ konden zien, zouden we dus plots vijf jaar verder zijn en zouden de meiden weer bedreigd worden door iemand… Ik hoop dus wel dat het verhaal verder gaat en dat we nadien nog een verklaring krijgen voor al onze onbeantwoorde vragen.

Kan je net als ik niet op het vervolg wachten? Hieronder kan je alvast de eerste vier minuten van de volgende aflevering zien!

Ook vond ik nog een heel leuk filmpje van een aftershow, waarin vier Amerikaanse meiden de laatste aflevering en al hun vragen en vermoedens bespreken. Heel interessant, ze halen dingen aan waar ik helemaal nog niet aan gedacht had!

Mijn conclusie: Pretty Little Liars is met momenten ontzettend overdreven en ongeloofwaardig, maar anderzijds toch een heel erg spannend en goed bedacht verhaal! Ik kijk al uit naar het vervolg dat er in januari aankomt!

PS: Volgen jullie Ashley Benson (die Hannah Marin speelt) ook op Snapchat (je vindt haar onder de naam benzo33)? Wat een verschrikkelijk irritant strekenwijf is dat! De meiden leken me in de serie heel leuk en lief, maar als ik haar Snapverhalen zie ga ik haar echt een beetje haten. Ik heb er al veel over gedacht om haar te verwijderen, maar anderzijds vind ik het wel leuk zo wat achter de schermen van PLL te kunnen meekijken

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

17 reacties op “Let’s talk about… Pretty Little Liars

  1. Jaaa ik ben ook heel erg benieuwd! Ik hoop echt dat we nog heel wat verklaringen gaan krijgen voor wat er allemaal gebeurd is in het verleden, maar vrees er een beetje voor. Ergens denk ik dat alles gewoon wat ‘opnieuw’ gaat beginnen met een nieuwe A… Hoewel ze het nu natuurlijk niet meer zo kunnen uitrekken… Ben benieuwd!
   Lees het vorige artikel van Kim: Is mijn blog wel leuk genoeg?My Profile

 1. Ik heb echt net hetzelfde, ik heb de show op anderhalf jaar helemaal gekeken en kan me al zo veel niet meer herinneren! Ik moest echt lachen bij je lijstje van ongeloofwaardige dingen haha, hoe meer je er bij stilstaat, hoe vreemder deze show eigenlijk is Ik volg Ashley trouwens ook op snapchat, en haar stories vind ik soms nog wel fijn om te kijken. Ik vind vooral Shay Mitchell er echt een bitch uitzien.

 2. Volgens mij kan je zien wat Caleb deed in Ravenswood zien in de serie Ravenswood haha. Ik geloof dat er maar één seizoen van is, het was niet zo’n succes…
  Verder keek ik PLL alleen om te weten wie A nou was… Ik vind dat het teveel uitgemolken wordt en het is inderdaad echt niet geloofwaardig. Ik kijk veel liever Game of Thrones of Hell on Wheels. Maar toch blijf je naar PLL kijken dus doen ze toch wel iets goed. Ik ga wel weer verder kijken maar niet gelijk denk ik.
  Lees het vorige artikel van Robin: Last week #29: Holiday program en marktjeMy Profile

  1. Ik wist helemaal niets af van die aparte serie, oeps! Maar ik ga wel kijken want ben benieuwd! Heb het even opgezocht en kan ze op Popcorntime kijken, het zijn maar 10 afleveringen Verder heb ik wat hetzelfde gevoel als jij, ondanks dat het heel erg uitgemolken en overdreven is, heb ik toch altijd de neiging om verder te kijken en vind ik het wel leuk en spannend om te zien. Game of Thrones en Hell on Wheels ken ik niet, en de titels spreken me zo niet meteen aan. Ik denk dan meteen dat het ‘mannenseries’ zijn, haha! Hoewel ik zo’n series misschien wel eens een kans moet geven, zijn wat volwassener en zitten beter in elkaar denk ik.
   Lees het vorige artikel van Kim: Is mijn blog wel leuk genoeg?My Profile

 3. k ben helemaal right on track, maar ik ben ingesprongen bij seizoen twee ofzo.
  Wat Caleb met Miranda (miss heette ze idd niet zo) in Ravenswood deed, is een aparte serie (Ravenswood) over gemaakt. Maar deze moest je niet kijken om PLL te kunnen volgen.

  Daarnaast zijn er zaken uit de eerste seizoenen die ook nooit beantwoord zijn en vooral ook echt naast je neer gelegd moeten worden, wil de ongeloofwaardigheid negeren

  Dat ze in Radley geen vragen stelde over Miss D. die terugkwam met Charlotte/Charles lijkt me niet vreemd. Radley is alles behalve een normale psychiatrische instelling.

  Over de vergevingsgezindheid, het doorzettingsvermogen en de kracht om te zwijgen dat de meisjes bezitten heb je onbetwist gelijk! **Tuuuuuurlijk**

  Ik hoop inderdaad dat alle andere stukjes van de puzzel nog worden uitgeklaard en vooral verteld wordt wat al die andere mensen er mee te maken hadden en waarom al die anderen moesten sterven..

  Je schrijft dat je vindt dat de serie goed in elkaar zit. Ik begin dat hoe langer hoe minder te vinden. Zeker nu A onthult is en dat eigenlijk bijna geen antwoorden biedt, vind ik dat ze beter naar die storyline hadden moeten werken. Ze hebben gaandeweg beslist wie A werd en dat heeft voor heel wat hiaten en fouten gezorgd. Ze hadden dat van in begin moeten vastleggen en daarnaar moeten toewerken.

  Over Sara Harvey haar plotse toedracht nog maar te zwijgen.

 4. Ik ben helemaal right on track, maar ik ben ingesprongen bij seizoen twee ofzo.
  Wat Caleb met Miranda (miss heette ze idd niet zo) in Ravenswood deed, is een aparte serie (Ravenswood) over gemaakt. Maar deze moest je niet kijken om PLL te kunnen volgen.

  Daarnaast zijn er zaken uit de eerste seizoenen die ook nooit beantwoord zijn en vooral ook echt naast je neer gelegd moeten worden, wil de ongeloofwaardigheid negeren

  Dat ze in Radley geen vragen stelde over Miss D. die terugkwam met Charlotte/Charles lijkt me niet vreemd. Radley is alles behalve een normale psychiatrische instelling.

  Over de vergevingsgezindheid, het doorzettingsvermogen en de kracht om te zwijgen dat de meisjes bezitten heb je onbetwist gelijk! **Tuuuuuurlijk**

  Ik hoop inderdaad dat alle andere stukjes van de puzzel nog worden uitgeklaard en vooral verteld wordt wat al die andere mensen er mee te maken hadden en waarom al die anderen moesten sterven..

  Je schrijft dat je vindt dat de serie goed in elkaar zit. Ik begin dat hoe langer hoe minder te vinden. Zeker nu A onthult is en dat eigenlijk bijna geen antwoorden biedt, vind ik dat ze beter naar die storyline hadden moeten werken. Ze hebben gaandeweg beslist wie A werd en dat heeft voor heel wat hiaten en fouten gezorgd. Ze hadden dat van in begin moeten vastleggen en daarnaar moeten toewerken.

  Over Sara Harvey haar plotse toedracht nog maar te zwijgen.

  1. Haha, leuk dat je zo uitgebreid reageert Melissa! Oh, ik wist helemaal niet dat er een aparte serie ‘Ravenswood’ was. Die ga ik dan wel proberen te kijken, want daar ben ik wel benieuwd naar. Wel wat jammer dat er in de gewone PLL dan ineens niets meer over gezegd wordt, een beetje raar…

   Nu ja, ik vind dat de serie goed in elkaar zit, het is te zeggen… Ik vond dat de seizoensfinale wel redelijk goed in elkaar zat en goede uitleg gaf – ondanks alle ongeloofwaardigheid en overdrevenheid dan… Verder zijn er inderdaad heel veel dingen die we nog niet begrijpen, en ik wil ook wel dat die nog goed verklaard worden. Anders zit het inderdaad niet zo goed in elkaar. Ik wist niet dat ze pas gaandeweg hebben beslist wie A is, dat is wel een domper… Want dan zou het dus goed kunnen dat er gewoon veel hiaten zijn en dat we nooit een verklaring krijgen voor alles… Dat is inderdaad wel jammer!
   Lees het vorige artikel van Kim: Is mijn blog wel leuk genoeg?My Profile

 5. Hej Kim!! Ik volg je helemaal! ik volg PLL al vanaf het begin, en met al die pauzes tussenin, verlies je soms inderdaad de samenhang. Er komen zoveel personages voorbij dat je het na een tijdje helemaal kwijt bent wie met wat te maken heeft enz.. Maar toch, is het een ontzettend verslavende serie, hoewel je soms ff moet doorbijten. Ik wilde gewoon ook echt doodgraag weten wie A is. Ik moet wel zeggen, ik was een beetje teleurgesteld in de verhaallijn. Ik had de tweeling theorie verwacht, of dat bv Aria A was geweest. Want nu vind ik dat cece wel erg heeft overdreven om de meisjes te ‘straffen’ en dat maakt het erg ongeloofwaardig! Trouwens, hoe cheap is de scène van Spencer bij het witte huis? Duidelijk green screen!! Beetje spijtig vind ik

  1. Ik vond de verhaallijn in eerste instantie wat overdreven, een transgender, hoe kom je daar op… Maar toen ik de aflevering de tweede keer bekeek vond ik het al beter, omdat alles goed uitgelegd werd en het daardoor ook al iets ‘geloofwaardiger’ klonk. Maar inderdaad, waarom ze de meisjes daarom zo op de hielen zat is een beetje vreemd. Als Aria of een van de andere meisjes was geweest zou ik wel echt geschrokken zijn, ik weet niet of ik dat leuk gevonden had! Haha, die scène met Spencer voor het Witte Huis viel me ook meteen op! Maar goed, waarschijnlijk is het enkel bij dat ene beed van een paar seconden dat ze daar moest zijn en hebben ze er niet te veel tijd in gestoken…

 6. Zaaalig artikeltje Kim! Ik vraag me ook nog veel af en vooral wat Caleb nu eigenlijk in Ravenswood deed. Het is met momenten inderdaad erg overdreven, maarja typisch Amerika zeker. Omg ja, ik volg haar ook op Snapchat en vond precies hetzelfde als jou. En constant zo verleidelijk poseren. ’t Werd echt irritant met momenten. Toch blijf ik ze volgen haha :p.

 7. Ik ben ergens in seizoen 4 of 5 afgehaakt, hopelijk weet Netflix nog waar ik gebleven ben. In het begin vond ik PLL heel leuk, maar het werd steeds extremer en ongeloofwaardiger. Tot nu toe heb ik van de laatste afleveringen alleen alle spoilers gelezen. Misschien kijk ik ooit nog verder.
  Lees het vorige artikel van Shirley: 6 dingen om niet te doen in New YorkMy Profile

  1. Ja dat begrijp ik wel, ik vond het soms ook te langdradig en ongeloofwaardig worden… Maar toch bleef het wel spannend en wilde ik het gewoon weten haha! Maar ik moet wel zeggen dat ik het vanaf seizoen 5 opeens veel beter voortuit vond gedaan, er werd stilaan telkens iets onthuld… Dus ik zou je wel aanraden om verder te kijken, anders heb je het voor niets zo lang volgehouden haha