Op zoek naar een nieuwe laptop/computer: heb jij tips?

Lifestyle

nieuwe computer

Jullie weten het nu ondertussen waarschijnlijk wel al: ik ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe laptop/computer en vind het als eeuwige twijfelaar een hele moeilijke keuze! Daarom wilde ik even mijn polsen bij jullie (vooral medebloggers en -vloggers): wat voor laptop/computer gebruik jij en ben je er tevreden mee? Wat zou jij mij aanraden als je in mijn plaats zou zijn?

Design vs. specificaties?

Allereerst vind ik het belangrijk dat mijn nieuwe laptop of computer een mooi design heeft. Dat klinkt misschien stom want het is natuurlijk vooral een gebruiksvoorwerp, maar toch vind ik het belangrijk dat ik er ‘verliefd’ op ben als ik zoveel geld uitgeef aan iets. Bovendien is het iets wat ik elke dag gebruik! Momenteel heb ik een witte Sony Vaio en die heb ik zo’n drie jaar geleden eigenlijk vooral op basis van het design uitgekozen, en ik ben er nog steeds verliefd op! Helaas is hij al een keer gevallen en heb ik er al eens met een watje met nagellakremover op gezeten (nooit doen!) waardoor er hier en daar al wat schoonheidsfoutjes zijn, maar al bij al vind ik hem nog steeds heel mooi. Hij werkt ook best nog oké, alleen is heeft hij niet zo’n sterke processor waardoor hij soms nogal traag is, vooral tijdens het renderen van video’s. Over een filmpje van 10 minuutjes doet mijn laptop iets langer dan een uur, en dan kan ik tegelijk ook niets anders meer doen want dan loopt die vast… Dat is dus best wel vervelend, ook al maak ik meestal maar één filmpje per week. Bij de keuze van mijn nieuwe computer wil ik dus zeker ook wel wat power hebben! Het moet minstens een i5-processor zijn met een werkgeheugen van 8GB. Helaas lopen de prijzen al snel op als je een combinatie van een mooi design én goede specificaties wil…

Vaste computer vs. laptop?

Verder twijfel ik ook weleens of ik voor een laptop of een vaste computer zou gaan. Een laptop heeft natuurlijk het voordeel dat je er eender waar op kan werken, maar een vaste computer heeft dan weer het voordeel dat het ergonomisch beter is (wat ik wel kan gebruiken aangezien ik snel last heb van nekpijn) én dat het scherm vaak groter is, wat ik ook wel aangenaam vind. Bovendien werk ik toch meestal gewoon aan mijn bureau en werkt mijn huidige laptop ook wel nog als ik dan toch eens ergens anders (in of uit huis) wil werken… Anderzijds ga ik dit jaar hoogstwaarschijnlijk samenwonen met mijn vrienden weet ik dus nog niet waar ik dan het vaakst ga werken… Zal ik daar ook een bureau hebben om aan te werken of zal het eerder gewoon in de woonkamer zijn? Eén ding staat wel al vrij zeker vast: àls het een vast computer wordt, wordt het hoogstwaarschijnlijk een iMac. Dat zijn veruit de enige vaste computers die ik mooi vind qua design én die niet veel ruimte innemen en kabels hebben…

Mac vs. Windows?

Ik heb me dus al wat geöriënteerd de laatste weken en heb toch al een aantal knopen (min of meer) doorgehakt. Als ik voor Windows ga, ga ik waarschijnlijk voor een HP Envy laptop (wegens het mooie, volledig grijze design – ik twijfel o.a. tussen deze en deze) en als ik voor een Mac ga, ga ik waarschijnlijk voor een iMac en niet voor een MacBook (aangezien ik een scherm groter dan 13 inch wil en een MacBook met een 15 inch scherm meer dan €2000 kost). Windows ben ik al jaren gewoon en daar ben ik eigenlijk best tevreden mee, terwijl ik Mac eigenlijk helemaal nog niet ken. Een Mac lijkt me op het eerste zicht ook best ingewikkeld, hoewel velen het net heel gebruiksvriendelijk vinden en niet meer terug naar Windows willen. Ik zal er dan ook wel snel aan wennen denk ik, maar ergens schrikt het me toch wat af. Wat wel heel handig is aan Mac is dat het automatisch zou synchroniseren met mijn iPhone, en dat is wel fijn aangezien ik daar vaak foto’s en vlogs mee maak en die dan nadien op mijn computer wil bewerken. Natuurlijk is het ook geen ramp om het even manueel over te zetten, zeker sinds de nieuwe update van Windows. Bovendien betaal je voor een Mac al snel meer voor ongeveer dezelfde specificaties, maar blijkbaar werkt het systeem van Mac ook anders dus is het moeilijk te vergelijken… Geen makkelijke keuze dus, haha!

Voorlopig twijfel ik dus vooral tussen een HP Envy laptop (€1000 – 1500) en een iMac (van €1500 – €1700)… Wat zou jij me aanraden?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

10 reacties op “Op zoek naar een nieuwe laptop/computer: heb jij tips?

 1. Ik heb een HP Spectre en eigenlijk ben ik er wel heel tevreden over, maar de laatste tijd doet hij soms een beetje raar, het scherm dat soms begint te knipperen of het touchpad dat af en toe eens niet reageert, op zich niet suuuuper storend, maar het zorgt er ook wel voor dat ik zelf ook begin te twijfelen om een Mac te kopen. Toch twijfel ik hier ook over, omdat ik al bij verschillende vriendinnen heb opgemerkt dat de tekstverwerkingsprogramma’s enzovoort niet zo veel mogelijkheden bieden als bij windows… Momenteel gebruik ik Microsoft Office Word etc heel vaak voor schoolopdrachten, dus misschien heb ik dit in de toekomst niet zo vaak meer nodig, waardoor een Mac aanschaffen toch wel een goed idee wordt… Zoals je ziet ben ik net een even grote twijfelaar als jij haha Ik ben benieuwd welke keuze je uiteindelijk zal maken!

  1. Haha, fijn om te horen dat ik niet de enige ben die zo twijfelt! Ik heb uiteindelijk mijn keuze gemaakt en ben voor een iMac gegaan! Ik begrijp wat je zegt wat betreft die tekstverwerkingsprogramma’s, maar als je wil kan je Office ook installeren op Mac hoor Voorlopig ben ik heel blij met mijn keuze, alleen is het allemaal een beetje wennen nog… Maar wel leuk om te ontdekken

 2. Een HP lijkt me dat geld niet waard. Ik ben persoonlijk heel blij met mijn macbook pro. En een laptop lijkt mij een beter keuze dan een iMac. Ik vind de iMac wel heel mooi, maar het gemak van een laptop is onklopbaar.

 3. Ik heb vóór m’n recente aankoop ook lang getwijfeld tussen een Mac-laptop of Windows. Ik vind persoonlijk de Mac een zeer mooie laptop qua design. Het is helaas anders werken als je Windows gewend bent, plus als je programma’s als photoshop, lightroom,.. gebruikt dan moet je overschakelen naar die dat voor Mac bestemd zijn. De doorslag gaf voor mij dat de IT’er aan huis niet gekend was met Mac, dus koos ‘k voor een Windows-laptop. Want daar was ‘k vrijwel zeker van, ik vind een laptop zeer handig!
  Lees het vorige artikel van Evelyne: Rotterdam #1My Profile

 4. EY ik heb en laptop makbook air gold ma je heb die ok in andere kleuren voor de dresing vind ik hem mooi de werking is ok goed en hij is plat niet zo en dikke laptop en vind ik wel fijn

  1. En wat ok leuk is je heb acsesaures die je er op kunt zeten zo als silikone toetesenbort die je er op zet op de toetenbort van je laptop dan is je toetsenbort andere kleur

 5. Je hebt mooie laptops op het oog! ik heb een HP en ben hier na meer dan 3jaar eigenlijk nog steeds vrij tevreden over. Al wordt hij wel traag… Mijn vriend heeft een Macbook en is hier heel tevreden over! Echt wel een beetje een luxe dingetje vind ik, gaat heel snel en hij is inderdaad wel gebruiksvriendelijk. Maar ik vind het meteen zoveel geld… Veel succes met je zoektocht! Ik ben benieuwd welke het gaat worden!
  Lees het vorige artikel van Anneleen: Strengths and weaknesses testMy Profile

 6. Als je budget het kan hebben zou ik dan gewoon voor iMac gaan! Ik vind het wel hele hoge prijzen voor een laptop, heb je echt zo een giga krachtige PC nodig? Voor 1000 euro kan je echt een extreem krachtige PC samen (laten) stellen namelijk. Voor een stuk minder zelfs, als je ‘alleen’ blogt en video’s kijkt.