Je gedachten en gevoelens verwoorden in een artikel

Persoonlijk

gedachten en gevoelens verwoorden in een artikel

Als je als blogger vaak persoonlijke artikelen schrijft, moet je je gevoelens en gedachten goed kunnen verwoorden in een artikel. En dat vind ik niet altijd even gemakkelijk… Ik vertel er jullie vandaag meer over.

Je hebt zo van die bloggers die hun gevoelens zo mooi en duidelijk kunnen verwoorden in een artikel. Shirley van Styleguide bijvoorbeeld, of Sanne van Laviesagista. Zij schrijven zo goed, zo duidelijk en oprecht, en in hun persoonlijke artikelen komt dat extra goed naar boven. Zij lijken altijd de juiste woorden en zinsconstructies te vinden om zich uit te drukken. Zelf schrijf ik ook het liefst van al persoonlijke artikelen, maar ik vind deze tegelijkertijd ook het moeilijkst om te schrijven. Ik vind het niet zo eenvoudig om al mijn gedachten en gevoelens rond een bepaald onderwerp goed te verwoorden in een relatief kort stukje tekst.

Ten eerste vind ik het soms al moeilijk om de juiste woorden en formuleringen te vinden. Ik was op school altijd best wel goed in schrijven en ben ook goed in spelling, maar ik ben zeker geen literair talent. Soms droom ik er weleens van ooit een boek te schrijven, maar ik denk dat ik wel nog wat zal mogen oefenen dan. Schrijftaal is toch wel anders dan spreektaal, en ik denk dat de artikels op mijn blog een beetje een mengelmoes van beide ‘talen’ zijn. En dat vind ik op zich ook wel iets hebben het is dan ook geen roman maar eerder een soort van dagboek. Maar soms ben ik toch weleens wat jaloers op die meiden die zo goed zijn in schrijven en waarbij elke zin perfect lijkt.

Ten tweede ben ik iemand die heel veel nadenkt, twijfelt en piekert over alles. Mijn hoofd is dan ook vaak een wirwar van gedachten, die ik dan moet proberen samenvatten in een artikel van amper zo’n 700 woorden. Dat vind ik vaak heel moeilijk! Als ik begin te schrijven blijven de zinnen maar komen, en vaak zijn mijn artikels dan ook redelijk lang van stof. Soms moet ik echt mijn best doen om het in te korten, maar dan vind ik het tegelijkertijd vervelend omdat ik graag alles wil vertellen. Ook in het dagelijks leven ben ik eigenlijk wel iemand van veel woorden. Als ik iets vertel, is dat vaak heel gedetailleerd en vind ik het belangrijk dat ik geen ‘belangrijke’ elementen (die voor anderen details zijn) vergeet. Tot grote ergernis van mijn vriendinnen of vriend soms, haha!

Vooral bij persoonlijke artikelen vind ik het heel belangrijk dat ik mezelf goed duidelijk maak, omdat ik dan toch wel iets kwetsbaar deel. In een gesprek vind ik dat makkelijker omdat ik kan inschatten of de ander het begrijpt zoals ik het bedoel, maar als je een tekst schrijft kan je dat moeilijk op voorhand inschatten. Dat is ook de reden waarom ik vaak veel langer aan persoonlijke artikels schrijf. Ik schrijf, herlees, herschrijf, herlees en herschrijf het dan vaak nog eens. En vaak ben ik dan uiteindelijk nog niet 100% tevreden. Ik heb altijd het gevoel dat het nog niet helemaal zo overkomt als ik het bedoel, dat er nog gedachten en gevoelens zijn die ik niet op het virtuele papier kreeg… Maar na enkele keren herlezen en herschrijven geef ik het op en moet het maar goed genoeg zijn, anders verlies ik veel te veel tijd aan één artikel. Gelukkig kan ik in de reacties soms nog wat meer verduidelijking geven als ik merk dat iemand het niet zo goed begrijpt, haha!

Dit is wel iets waar ik graag nog in wil verbeteren. Misschien moet ik voordat ik begin te schrijven eerst een soort van schema maken met de belangrijkste dingen die ik wil zeggen, zodat ik van daaruit kan vertrekken. En verder baart oefening ook wel kunst, denk ik. Jullie kunnen jullie dus aan nog veel persoonlijke artikelen verwachten!

Vind jij het ook soms moeilijk om je gedachten en gevoelens goed te verwoorden al schrijvend? Of heb je nog tips om hierin te verbeteren?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

16 reacties op “Je gedachten en gevoelens verwoorden in een artikel

 1. Ik heb ’t daar ook wel moeilijk mee. Ik weet soms exact wat ‘k wil vertellen & begin enthousiast aan m’n schrijfsel, maar halverwege begin ‘k te herlezen & te veranderen, terug herlezen & veranderen,..
  Als ‘k sommige blogs lees ben ‘k soms wel eens jaloers op de schrijfstijl. Hoe die iets simpel zo leuk kunnen vertellen. Ik wou dat ‘k dat ook kon.
  Lees het vorige artikel van Evelyne: Mijn leven zoals het is #21My Profile

  1. Dankjewel! Ja, ik denk inderdaad dat het al schrijven nog anders is dan als lezer. En je hebt gelijk dat ik vaak wat te kritisch ben voor mezelf, oeps, haha! Maar dit is wel iets waar ik voor mezelf wat ‘aan wil werken’, omdat het mij zelf misschien ook zou helpen om mijn gedachten wat meer te structureren.
   Lees het vorige artikel van Kim: Je gedachten en gevoelens verwoorden in een artikelMy Profile

 2. Ja, persoonlijke artikelen vind ik zelf ook het moeilijkst om te schrijven, maar ook wel het leukste. Het is toch altijd een beetje van je af schrijven, en het voelt soms ook goed om even lekker alles op papier te zetten.

 3. Wat ontzettend lief en leuk dat je mij hier genoemd hebt Kim! Ik vind de persoonlijke artikelen stiekem ook het leukst om te schrijven, maar ik ben ook altijd wel een beetje angstig dat het in verkeerde aarde valt. Je stelt jezelf toch heel kwetsbaar op. Maar ik zie kwetsbaarheid als kracht. Ik houd van jouw openheid!
  Lees het vorige artikel van Sanne Marlijn: Je relatie goed houden met een kindMy Profile

 4. Ik herken dit heel goed! Ik weet ook dat mensen het fijn vinden om te lezen, de persoonlijke stukken, maar soms is het echt lastig om het te verwoorden. Terwijl ik daar in een gesprek nooit moeite mee heb een schema zou ik zelf niet zo gauw doen, omdat ik wil dat het echt uit mezelf komt, dus als het soms wat warrig is hoeft dat ook geen punt te zijn denk ik
  Lees het vorige artikel van Margo: Word een planmeister met deze plannersMy Profile

  1. Aha, fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hier ‘last’ van heeft! Ja, dat is inderdaad ook wel waar, als het er echt warrig in je hoofd aan toe gaat mag het artikel misschien ook wel wat warrig zijn, zodat het inderdaad heel echt is. Maar anderzijds zou het mij misschien ook wel helpen mijn eigen gedachten wat te ordenen
   Lees het vorige artikel van Kim: Je gedachten en gevoelens verwoorden in een artikelMy Profile