Hoe mijn nieuwe job als thuisbegeleider me bevalt

Persoonlijk

halflange bob

De eerste twee weken bij mijn nieuwe job als thuisbegeleider zitten er alweer op, morgen begin ik aan week 3. In dit artikel wil ik jullie graag vertellen hoe mijn nieuwe job me bevalt.

Zoals jullie misschien wel weten is mijn vorige (en eerste ‘echte’) job nogal tegengevallen. Ik werkte als wetenschappelijk medewerker aan de universiteit, om een methodiek rond pleegzorg te ontwikkelen, maar voelde eigenlijk al vanaf het begin dat het niet zo mijn ding was. Ik vond het maar niets om de hele dag achter mijn bureau te zitten en weinig afwisseling en sociaal contact te hebben. Bovendien had ik het gevoel dat ik er grotendeels alleen voor stond en wist ik niet altijd goed wat en hoe. In het begin hoopte ik dat het beter zou gaan, maar dat deed het helaas niet. Acht maanden lang heb ik het volgehouden, acht maanden lang telde ik de uren en de dag af. Af en toe had ik eens een betere dag of moment, maar over het algemeen vond ik het ontzettend moeilijk om mezelf voortdurend te moeten motiveren. Uiteindelijk heb ik besloten dat ik dat mezelf – en ook mijn werkgevers en de mensen die op mij en de methodiek rekenden – niet langer wilde aandoen. Ik heb de knoop doorgehakt en ontslag genomen. Dat verhaal vertelde ik jullie een tijdje geleden al.

Tussen mijn laatste werkdag bij mijn vorige werkgever en mijn eerste werkdag bij mijn huidige werkgever, heb ik een maand vakantie gehad. In het begin was ik wat onrustig, maar uiteindelijk heb ik er wel van genoten en heb ik mijn batterijen weer kunnen opladen om een nieuwe start te maken! Op maandag 1 augustus, exact twee weken geleden, startte ik vol goede moed als thuisbegeleider. Ik had er een goed gevoel bij, de job leek me leuk, de mensen bij wie ik een sollicitatiegesprek had gehad waren vriendelijk en ik had het gevoel dat ik op dezelfde golflengte zat met de organisatie. Toch was ik ook wel een beetje bang dat het weer zou tegenvallen. Wat als ik deze job ook niet graag doe? Zal ik ooit wel een job vinden die ik graag doe? Is het niet te ver rijden? Zal ik het niet snel beu worden om zoveel in de auto te zitten en in de file te staan? 

Na twee weken kan ik gelukkig zeggen dat het tot nu toe allemaal heel erg goed meevalt! Op mijn eerste werkdag werd ik heel goed ontvangen door een collega die me alles zo goed mogelijk uitlegde en toonde. Toch was het de eerste week ook nog heel rustig, aangezien de verantwoordelijken en ook veel collega’s met vakantie waren. Bovendien zijn mijn collega’s vaak op huisbezoek en werken ze regelmatig thuis, waardoor ik die eerste week eigenlijk redelijk vaak alleen op bureau was. Dat was soms wel wat onwennig, zeker omdat ik nog niet heel veel te doen had. Ik kon al wat dossiers inlezen, methodieken bekijken,… Maar dat een hele dag lang doen, wordt natuurlijk ook een beetje saai. Het deed me soms heel even denken aan mijn vorige job, waar ik ook de hele tijd moest lezen. Gelukkig was het hier wel interessantere en meer praktische literatuur, én wist ik dat dit maar voor heel even was. Bovendien mocht ik ook al eens mee op huisbezoek met een collega tijdens mijn eerste week, zodat ik toch al mijn eerste praktijkervaring als thuisbegeleider kon opdoen.

De tweede week waren de inhoudelijk en operationeel verantwoordelijke gelukkig terug, zodat zij mij nog wat meer uitleg konden geven en ik aan de slag kon gaan, want daar had ik wel zin in! Maandag ging ik nog eens met een collega mee op huisbezoek, dinsdag hadden we een teamvergadering én had ik een overleg met een gezin, een collega en een consulent van het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg, donderdag deed ik mijn eerste huisbezoek alleen, vrijdag had ik mijn eerste supervisie en deed ik meteen nog een huisbezoek in m’n eentje. Een heel afwisselende week dus, met veel sociale contacten, net wat ik graag wilde! Natuurlijk was het soms wel nog wat zoeken, maar dat is heel normaal denk ik, en bovendien is het ook wel typisch aan een job in deze sector. Het blijft altijd een beetje zoeken, er is geen standaard protocol dat je kan volgen. En dat maakt het net zo leuk en interessant! Ook merk ik dat ik, dankzij het feit dat ik mijn eigen praktijk als zelfstandige heb, minder onzeker ben en erop vertrouw dat ik het wel zal kunnen en dat het wel goed zal komen. En dat is heel fijn!

Na deze twee weken besef ik nog meer hoeveel het waard is om je werk graag te doen en om niet voortdurend op de klok te moeten kijken hoe lang je nog moet werken. Ook voel ik dat de werksfeer heel erg goed zit, dat de collega’s en verantwoordelijken altijd klaarstaan om werknemers op te vangen, dat er ruimte is voor openheid en discussie, dat er veel vrijheid en flexibiliteit mogelijk is, gebaseerd op vertrouwen, en dat er belang wordt gehecht aan het welzijn van de werknemers. Collega’s of verantwoordelijken die je welkom heten, vragen hoe het gaat, of alles duidelijk is, of ik nog vragen heb, die tijd maken om eens samen te zitten… Het zijn dingen die ik in mijn vorige job niet gekend heb, en die ik nu dubbel en dik waardeer!

Ik heb er alvast heel veel zin om de komende weken steeds meer te kunnen doen en bij te leren!

Wat vind jij belangrijk in een job?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

12 reacties op “Hoe mijn nieuwe job als thuisbegeleider me bevalt

 1. Klinkt heel positief! Fijn dat je je nieuwe job zo graag lijkt te doen!
  Ik vind afwisseling in een job echt heel belangrijk. Een hele dag op kantoor zitten is echt niets voor mij. Ik heb nood aan menselijk contact en veel afwisseling!

 2. Wat fijn dat je nieuwe job zo goed bevalt! Ik werk wat in dezelfde sector als jou met een gelijkaardige doelgroep en daarin is een open communicatie juist super belangrijk vind ik! Op tijd kunnen ventileren, raad kunnen vragen, steun krijgen, … Ben blij voor je dat deze job meer je ding is! veel succes en veel werkplezier !

 3. Ik ben blij dat deze job je bevalt. Ik kan begrijpen dat ’t je wat onzeker maakt doordat je je vorige job niet met volle overtuiging deed. Maar soms moet je dat net achter je kunnen laten en zeggen, een nieuwe start.
  Ik wou uiteraard dat ik dat ook kon zeggen, maar ja.. Ik doe m’n best en momenteel gaat ’t goed op mijn werk daar ik een toffe jobstudente bij mij heb voor de rest van de maand. Ze proberen mij wel te overtuigen dat zij mijn job alleen moet doen en dat ik dan iets anders moet doen, maar uiteindelijk moet je wel rekening houden dat het een vakantiejob is. Ook ikzelf geniet nu meer van mijn werk omdat ik er niet alleen voor sta en we het net samen kunnen doen.
  Lees het vorige artikel van Evelyne: Mijn leven zoals het is #32My Profile

 4. Het is super belangrijk dat je je werk leuk vindt en met plezier naartoe gaat! Ik kan zelf een baan echt niet langer dan een maand ofzo volhouden als dat het geval is. Ik ben ook wel lastig met baantjes. Klinkt goed allemaal! Logisch dat het even wennen en zoeken is maar dat komt helemaal goed

 5. Knap dat je de stap hebt gezet om van job te veranderen. Tijdens mijn afstudeerstage in mijn vorige opleiding, werd ik ook helemaal gek van altijd achter een bureau te zitten. In mijn nieuwe opleiding zie ik ‘thuisbegeleiding’ regelmatig passeren. Lijkt mij zeer interessant
  Lees het vorige artikel van Melissa: Vlog: Een Weekvlog Is Niets Voor MijMy Profile