Je lichaam aanvaarden zoals het is

Persoonlijk

je lichaam aanvaarden zoals het is

Het is weer bijna zomer, tijd om in je bikini op het strand en langs het zwembad te gaan paraderen. Zelf vind ik de zomer en strandvakanties heeeerlijk, alleen voel ik me niet altijd helemaal goed in mijn vel… Ik zou mijn buik, benen en billen liever wat strakker en slanker hebben. Als de zomer weer in zicht komt, beginnen mijn onzekerheden nog groter worden. Elk jaar denk ik dan dat het tijd wordt om er iets aan te gaan doen. Ik weet dat ik dan zou moeten gaan sporten. En misschien moet ik ook wel wat op m’n eten beginnen te letten… En hoewel ik dat elk jaar opnieuw denk, is het er nog steeds niet van gekomen. Af en toe begin ik wel eens wat te sporten of op mijn voeding te letten, maar lang houd ik het nooit vol. Onlangs besefte ik dat het dan ook geen zin heeft om te blijven klagen over mijn lichaam, want ik ga er toch niets aan doen. Het zou fantastisch zijn als ik morgen plots zou wakker met een strakke buik en wat slankere billen, maar ik vrees er een beetje voor. Ik kan mijn lichaam dan maar beter gewoon aanvaarden zoals het is, zodat ik lekker kan genieten van mijn vakantie!

Als ik heel objectief naar mijn lichaam probeer te kijken vind ik het op zich best wel meevallen. Ik zou blij zijn als mijn billen en buik wat strakker waren, maar zo erg is het ook weer niet gesteld. Als ik aan het zwembad of op het strand rondkijk, denk ik dat ik best wel tevreden mag zijn met mijn lichaam. Zeker omdat ik er weinig of niets voor doe. En toch bleef ik elk jaar denken: nu moet ik er wat aan gaan doen tegen de zomer! Van waar komt die druk toch? Waarom heb ik steeds het gevoel dat ik aan mijn lichaam moet werken voordat ik me goed ‘mag’ voelen op het strand? Volgens mij komt de druk door de aandacht die er in de media is rond een strak lichaam. In films en series zie je hoofdzakelijk slanke, strakke vrouwen en op televisie maken ze voortdurend reclame voor allerlei dieetmiddelen. Bovendien kan je in elk tijdschrift dat je openslaat lezen hoe je een ‘perfecte’ ‘bikini body’ kan krijgen. Sporten en gezond eten zijn echte hypes tegenwoordig. Er bestaan duizenden boeken, websites, YouTubekanalen en Instagramaccounts over. Kijk bijvoorbeeld maar naar de hype rond de Bikini Body Guide van Kayla Itsines. Die doet echt uitschijnen dat ze je alleen maar in bikini op het strand mag verschijnen als je een echte ‘bikini body’ hebt, wat volgens haar dus inhoudt dat je slank en strak bent. En oké, sporten en gezond eten ís gezond. Het is vooral gezond voor de binnenkant van je lichaam. Dus als jij het daarvoor doet, prima! Maar in de media wordt de nadruk helaas vooral gelegd op de buitenkant die ‘perfect’ moet zijn. En omdat tegenwoordig het zo’n hype is, willen we allemaal meedoen. Maar willen we het écht voor onszelf, of willen we het omdat we door alle media-aandacht het gevoel krijgen dat het ‘moet’ en dat we anders niet mooi of goed genoeg zijn? Omdat we er anders niet bij horen?

Zelf heb ik onlangs beseft dat ik het eigenlijk niet écht wil. Als ik niets voor hoefde te doen, graag. Maar wil ik het zo hard dat ik er al die moeite voor wil doen? Jarenlang? Want als je het niet onderhoudt ben je je strakke lichaam zo weer kwijt. Nee, daar heb ik geen zin in. En ja, dat klinkt misschien lui, en ja, je wordt het misschien gewend als je er een tijdje mee bezig bent en misschien ga je het zelfs leuk vinden (hoewel ik dat voor mezelf betwijfel). Maar waarom móét het? Ik heb er geen behoefte aan en geen zin in om elke dag of vier keer in de week oefeningen te zitten doen of naar de sportschool te gaan of om voortdurend op te letten wat ik eet. Dus waarom zou ik dat dan doen? Precies.

Maar als je er niets aan doet, tja, dan mag je eigenlijk ook niet klagen. Dus dat ga ik vanaf nu ook proberen! Want eigenlijk zie ik er best goed uit en ben ik gelukkig met wie ik ben, dus waarom zou ik klagen? Het kan altijd ‘beter’ en ‘perfecter’, maar ga ik dan gelukkiger zijn? Ik vrees ervoor. Ik heb het prima naar mijn zin met mijn leven momenteel, en ik wil gewoon lekker genieten van mijn vakantie en in bikini rondlopen en ijsjes eten en cocktails drinken. Dus let’s do that!

Hoe zit het met jou? Probeer jij iets aan je lichaam te veranderen? Of besef je dat je er net als ik eigenlijk toch niets aan gaat doen? En wil je dan ook niet liever proberen om het los te laten en gelukkig te zijn met hoe je eruit ziet in plaats van je slecht of schuldig te voelen omdat het jou niet lukt en al die anderen wel?

 

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

19 reacties op “Je lichaam aanvaarden zoals het is

 1. Ik probeer de babybuik weg te krijgen, want die maakt me nu nog heel onzeker. Maar wil ik daar alles voor laten? Nee, totaal niet. Zelfs met babybuikje ben ik nog steeds dezelfde persoon. Ik heb met mezelf wel afgesproken om in de week niet te snoepen, maar als mijn mama afkomt met éclairs vergeet ik dat wel even. Wel sport ik om mijn spiermassa terug te krijgen. Ik ben niet gebouwd om een super fit en slank lichaam te hebben, ik heb nu eenmaal brede heupen, thunder thighs en borsten die overal in de weg zitten. Ik ga niet in bikini op het strand liggen, maar probeer ook niet meer wakker te liggen van het post baby vetlaagje
  Lees het vorige artikel van Bibiane: Waarom ik geen les (meer) geefMy Profile

  1. Na een zwangerschap is het nog wat anders natuurlijk, maar dat zal stilaan wel weer verminderen en je hebt er alleszins iets heel moois voor in de plaats gekregen

 2. Haha inderdaad toevallig dit artikel met die van mij vandaag. Prachtig geschreven artikel meid en ben het zeker met je eens. Iedereen moet zichzelf accepteren. Dat doe ik ook zeker maar wil voor mijn lichaam (en niet om er platter uit te zien, al zou dat mooi meegenomen zijn) een oppepper te geven. Ik heb nu 2 dagen gesport en merk dat ik beter in mijn vel zit.

  Ik ben ook altijd iemand die niet veel doet en dan ook niet mag verwachten dat mijn heupen er ineens vandoor zijn. Ik ben erg tevreden met hoe ik eruit zie, mijn bmi is goed, ik ben zeker niet dik en zit lekker in mijn vel over mijn lijf. Toch vind ik het skaten en sporten erg lekker, hoewel ik er zeker niet in door ga slaan en ga letten op mijn eten en een sixpack krijg.
  Lees het vorige artikel van Sas: Workout Challenge: De dingen die ik wil bereiken (in 1 maand)My Profile

  1. Haha dankjewel! Ik merk dat ik me vaak ook wel fitter voel na het sporten hoor, dus ik vind het super dat jij ervoor wil gaan om het dagelijks te doen! Zelf heb ik er gewoon de moed niet voor momenteel (en dat zal ik waarschijnlijk ook nooit krijgen haha!)… Dus doe ik het gewoon lekker niet Ik wil sporten als ik er zin in heb maar geen vast schema dat ik ‘moet’ aanhouden, want ik weet nu al dat dat me toch niet lukt, en dan ben ik alleen maar teleurgesteld in mezelf. En bovendien moet het ook gewoon niet omdat zovelen het doen

 3. Mooi geschreven Kim! En groot gelijk, verrassende gedachtegang maar eigenlijk zou ik er beter een voorbeeld aan nemen en je hebt gelijk over jezelf; knappe madam!

  1. Haha thanks! Uiteindelijk wordt ons beeld over onszelf veel te veel bepaald door al die ‘perfecte’ modellen maar dat is gewoon niet realistisch, en het maakt je volgens mij ook niet gelukkiger, je zal altijd wel iets vinden om over te klagen. Ik ga vanaf nu dus proberen mezelf meer te aanvaarden zoals ik ben, doe je mee? Niet meer klagen en gewoon lekker pannenkoeken met ijs eten en genieten

 4. Mooi geschreven Kim.

  Het zal altijd een hot topic blijven de vrouw en haar lichaam. Persoonlijk werk ik nu wel iets harder dan voorgaande jaren maar ik ben ook heel trots dat ik ook gewoon op het strand zat vlak nadat ik was bevallen en toen zaten er heel wat meer kilo’s aan.
  Lees het vorige artikel van Nesrin: Photodiary Keeping up with NesrinMy Profile

 5. Ik hoop steeds meer mijn lichaam te gaan accepteren, maar ik vind dit heel erg moeilijk. Alles wil ik veranderen, ondanks het feit dat ik weet dat dat geen zin heeft. Het is het beeld in mijn hoofd dat moet veranderen – niet mijn lichaam. Ik kan namelijk een heel nieuw lichaam kopen en nog niet blij zijn.
  Langzaam maar zeker hoop ik bij acceptatie te komen.
  Lees het vorige artikel van Kim: Praten over pappa #4: herinneringen koesterenMy Profile

  1. Ja, het is niet eenvoudig… Maar ik vind het heel goed dat je beseft dat je lichaam niet moet veranderen maar wel de manier waarop jij er naar kijkt, dat is al een eerste grote stap denk ik Veel succes!

 6. Prachtig artikel! Zelf herken ik het feit dat de onzekerheden groter worden nu de zomer voor de deur staat. Volgende week ga ik op vakantie en daar heb ik mij stiekem wel een beetje druk om gemaakt: ‘Ben ik wel slank genoeg?’ ‘Foto’s van mijn lichaam komen echt níet op mijn blog!’ etc. Eigenlijk behoorlijk gekkenwerk, haha. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik nu eenmaal niet de slankste ben. Ik ga gewoon lekker genieten van een prachtige vakantie met een lief vriendinnetje op een prachtig eiland!
  Lees het vorige artikel van Renske: Mijn kiekjes #9My Profile

  1. Haha ja heel herkenbaar hoe je het beschrijft. Ik zou willen vloggen op vakantie maar denk soms al: als ik te dik lijk op de beelden ga ik ze niet online durven zetten! Belachelijk eigenlijk! Als iedereen het gewoon wél online zou zetten, dan zouden we er ons waarschijnlijk op de duur veel beter bij voelen! Nu zijn we bijna alleen maar foto’s van superslanke meisjes… Geniet van je vakantie!