Makkelijker geld uitgeven aan materiële dingen

Persoonlijk

makkelijker geld uitgeven aan materiele dingen

Vandaag wil ik het graag met jullie hebben over geld. Een onderwerp dat bij sommigen best gevoelig ligt, maar ik heb er zelf eigenlijk helemaal geen probleem mee om hierover te praten. Ik vind het dan ook geen probleem om te delen hoeveel ik verdien (zowel op mijn werk als met mijn blog) of hoeveel ik uitgeef. Natuurlijk vertel ik dat niet zomaar te pas en te onpas en hoeft niet iedereen dit te weten, maar als de gelegenheid zich voordoet heb ik er geen enkel probleem mee om dit aan anderen te delen. Maar goed, daar gaat het artikel van vandaag eigenlijk niet helemaal over. Waar het wel over gaat, is dat ik merk dat ik veel makkelijker geld uitgeef aan tastbare, materiële dingen dan aan mijn ‘gezondheid’, alsook aan uitstapjes, etentjes en dergelijke. Ik vertel er jullie in dit artikel meer over.

Zoals jullie misschien wel al door hebben na het zien van al mijn shoplogs, geef ik best veel geld uit aan kledij en andere onnodige spulletjes. Het is niet dat ik heel dure dingen koop, maar ik koop wel heel veel. Ik geef elke maand toch wel makkelijk €150 aan kleding uit, de ene maand is dat eens wat minder en de andere maand zelfs nog veel meer. Dat is best wel al veel geld. Verder koop ik op een maand tijd ook veel spulletjes bij het Kruidvat, de Action,… Dat zijn dan vaak spulletjes die ik niet echt nodig heb – net als al die kleding trouwens – maar die ik gewoon graag wil hebben. Ik ben best wel een beetje shopverslaafd en als ik iets graag wil laat ik het meestal ook niet liggen… Op het moment zelf maakt het me blij om spulletjes te kopen en te hebben, maar vaak vermindert dat geluksgevoel alweer snel. Dan zie ik weer iets anders wat ik wil en bovendien heb ik zoveel dat ik gewoon geen plaats meer heb om alles op te bergen in mijn kamertje. Ik wil dus graag wat minimalistischer gaan leven en wat minder spullen kopen, maar ik ben van plan daar later nog uitgebreid op in te gaan in een ander artikel.

Vandaag wil ik het graag hebben over het feit dat ik dus weinig moeite heb met geld uitgeven aan materiële dingen, maar wel moeilijk geld kan uitgeven aan dingen die niet materieel zijn, zoals mijn gezondheid. Als ik bijvoorbeeld naar de dokter of kinesist moet, dan denk ik: ‘Bah, moet ik daar mijn geld aan uitgeven!’, en dan stel ik het vaak uit of ga ik gewoon niet. En dat vind ik best vreemd, want je gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Nu denk ik dat het misschien ook wel komt omdat ik niet écht ziek ben. Ik bedoel, een verkoudheid gaat heus wel weer vanzelf over, maar als ik bijvoorbeeld een ernstige ziekte had, zou ik daar misschien wel makkelijker geld aan kunnen uitgeven want dan doe je alles om te genezen. Toch merk ik ook dat ik het moeilijk vind bij klachten waar ik vaker last van heb. Zo heb ik bijvoorbeeld vaak last van (soms heel erge) nekpijn en heb ik ook al aanslepende gynaecologische problemen gehad, maar als de dokter me dan aanraadt om daarvoor naar de kinesist te gaan, vind ik dat al snel ‘te duur’. Pas op, meestal ging ik wel enkele keren hoor, maar ik heb dan vaak het gevoel dat het niet (voldoende) helpt en dan vind ik het geldverspilling. Dus misschien heeft het daar ook wel mee te maken, dat ik vaak niet in behandelingen ‘geloof’ of er onvoldoende effect van merk, waardoor ik er ook niet zo veel voor wil betalen. Zelf ben ik nu gestart als zelfstandig psychologe en ook dat vind ik best duur voor de mensen. Ik vraag €45 per sessie en gemiddeld komen mensen toch zo’n tien keer, dus dan kost het hen al snel €450. Dat is echt wel een hele smak geld voor tien ‘sessietjes bij de psycholoog’. Ik zou het er eerlijk gezegd zelf ook niet zo snel aan geven.

Ook aan uitstapjes (uit eten gaan, naar de bioscoop, naar de sauna, op reis,…) vind ik het moeilijker om geld uit te geven. Ik denk dat het dus ook te maken heeft met het feit dat spullen tastbaar zijn en dat ik dan mijn geld uitgeef en er iets voor in de plaats krijg, letterlijk dan: iets tastbaars dat ik kan houden. Van een uitstapje kan ik natuurlijk ook heel erg genieten, maar nadat het voorbij is hou je er niets meer van over… Behalve een leuke herinnering dan. En dat maakt dat ik het hier wel nog beter aan kan uitgeven dan aan mijn gezondheid, want hier heb ik dan tenminste van het moment kunnen genieten. Terwijl je uit bezoekjes aan de kinesist of psycholoog bijvoorbeeld op lange termijn misschien meer voordeel kan halen dan uit materiële spullen waarvan je er al zoveel hebt… En toch kan ik bijvoorbeeld makkelijker €40 uitgeven aan de zoveelste nieuwe trui dan aan het zoveelste bezoekje aan de kinesist bijvoorbeeld…

Haha, dit was eigenlijk een beetje een vreemd en misschien zelfs wat onsamenhangend artikel, maar het is toch is waar ik soms over nadenk en wat ik vreemd vind van mezelf. Daarom ben ik benieuwd of er nog mensen zijn die dit herkennen?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

15 reacties op “Makkelijker geld uitgeven aan materiële dingen

 1. Ik denk dat ik hierin wel veranderd ben Vroeger kocht ik veel meer materiële dingen, maar hoe ouder ik word, hoe meer dit verandert! Ik begin meer en meer geld uit te geven aan het maken van ‘herinneringen’ zoals reizen en leuke uitstapjes maken. Nu ik nog geen kinderen heb en voorlopig nog thuis woon, vind ik dat ik deze tijd nog moet gebruiken om zo’n dingen te doen en mooie reizen te maken! Al is een mooie handtas ook altijd welkom hoor liefs!
  Lees het vorige artikel van Annelies: 7 dingen om te doen op een lazy SundayMy Profile

 2. Dit had ik vroeger ook wel inderdaad, ik vond het dan moeilijk om geld uit te geven aan iets niet tastbaars. Uiteindelijk is dat gevoel juist helemaal omgekeerd; ik geef juist liever geld uit aan iets waar ik een mooie herinnering aan over houdt of daadwerkelijk iets aan heb, maar misschien niet direct iets tastbaars is.
  Lees het vorige artikel van Dina: BlogplannerMy Profile

  1. Vreemd hoe het allemaal werkt he, ik hoop dat het bij mij ook nog omdraait Maar het feit dat ik me er al bewust van ben doet al veel.

 3. De psycholoog is dan ook abnormaal duur!! Mijne vraagt 50 euro per keer en ik krijg daar niks van terug. Vind je het vreemd dan dat mensen hun geestelijke gezondheid laten escaleren?? net als al de rest van de gezondheidszorg (en dan mogen we nog niet klagen want het valt hier al bij al nog mee van prijs) Ik vind het moeilijk om geld uit te geven aan mezelf. Voor mijn dochter is niks te duur, voor mezelf vind ik nieuwe sokken vaak al overdreven duur.
  Lees het vorige artikel van Bibiane: I love Netflix tagMy Profile

  1. Ja, gezondheidszorg is inderdaad erg duur, zeker als er geen terugbetaling is. Inderdaad niet vreemd dat mensen het uitstellen! En als je ergens dan 1 keer moet gaan is het niet zo’n probleem, maar het ding is dat je vaak tientallen sessies nodig hebt bij een psycholoog of kinesist of iets dergelijks… Wel lief dat je voor Juliette dan wel heel gul bent, dat zal een echt moedergevoel zijn

 4. Zo herkenbaar, al koop ik wel veel minder nu. Maar nog steeds wel makkelijker aan materiaal bijvoorbeeld dan aan een leuk uitstapje ergens naar toe. Zo zonde!

 5. Ik herken dit best wel! Naar de tandarts gaan ofzo, ik ben dan wel heel blij dat alles weer netjes is maar vind het toch zonde op de een of andere manier. Om nog maar niet te spreken over het feit dat ik elk jaar het gehele eigen risico van de zorgverzekering moet betalen. Een bedrag om te huilen. Ik ga veel liever shoppen! Maar goed, gezondheid is belangrijk dus ik betaal het wel gewoon.
  Lees het vorige artikel van Mariska: Metallic eyeliner look | Catrice & Golden RoseMy Profile

 6. Bij mij is het juist andersom. Ik geef veel liever geld uit aan reizen, dus een herinnering. Sowieso heb ik héél veel moeite met geld uitgeven, vooral aan materiële dingen. Ik gun het mezelf nooit en geef een gedeelte van het geld dát ik heb liever uit aan een fantastische reis of ik ga sparen. Krijg alweer de kriebels als ik er aan denk, heb er echt veel moeite mee…

  1. Oei, het tegenovergestelde hebben is ook weer niet leuk. Af en toe mag je jezelf zeker eens verwennen vind ik Maar te veel willen kopen is dan ook weer niet fijn… Ach ja, zo zie je maar dat ieder zijn ‘dingetje’ heeft

 7. Ik heb juist eerder het tegenover gestelde en geef makkelijker geld uit aan uitjes, uiteten gaan enz. dan aan matrealistische spullen.
  Op dit moment probeer ik aan beide zo min mogelijk uit te geven want ik ben druk aan het sparen voor de zomervakantie

 8. Ik denk dat dit wel overgaat eens je alleen woont en je niet zoveel geld meer overhoudt voor al die onnodige spullen. En als je er wel het geld voor hebt: waarom niet? Tenzij je al die spullen niet gebruikt en die kleren niet draagt natuurlijk.
  Ik probeer zo weinig mogelijk uit te geven aan kleren en interieurspulletjes, ik geef per maand ook maar de helft van wat jij uitgeeft uit aan kleren, maar ik denk dat ik ook wel iets minder verdien dan jij.
  Lees het vorige artikel van Ilse: Waarom reizen goed voor je isMy Profile

  1. Ja, dat heb ik ook al gedacht. Ik verdien nu inderdaad heel goed, maar tot voor kort moest ik het gewoon doen met mijn ‘zakgeld’ en op de duur begon ik wel te merken dat ik steeds vaker eens aan mijn spaarboekje moest komen… En ook al is het financieel geen probleem, het gaat me inderdaad vooral om het feit dat ik het niet nodig heb en gewoon steeds meer nieuwe dingen wil…