Mijn droombaan

Persoonlijk

mijn droombaan_werken als zelfstandige

Sinds ik blogs volg heb ik steeds meer mensen ontdekt die op jonge leeftijd al ondernemer of zelfstandige zijn geworden. Ik kijk hier heel erg naar op en vind het heel inspirerend dat zij meteen hun droom nagegaan zijn. De laatste tijd begin ik zelf ook steeds meer te dromen over een baan als zelfstandige. Hieronder vertel ik jullie er meer over en belicht ik de voor- en nadelen die er volgens mij aan verbonden zijn.

Werken als zelfstandige

Ik zou heel graag werken als zelfstandige psychologe in combinatie met bloggen en YouTube-video’s maken. Ik was altijd bang dat deze twee banen moeilijk te combineren zouden zijn, aangezien je als psychologe toch meestal graag wat afstand bewaart naar je cliënten toe, en dat met mijn blog natuurlijk niet zo eenvoudig is… Zeker als die nog groeit en het echt mijn tweede baan zou worden zou de kans groot zijn dat cliënten mijn blog of YouTube-kanaal ook ontdekken… Maar stilaan begin ik me daar steeds minder van aan te trekken. Uiteindelijk doet het feit dat ik blog en YouTube-video’s maak niet af aan mijn kwaliteiten als psychologe. Misschien zelfs integendeel, want op die manier toon ik dat ik ook maar een mens ben die buiten haar werk nog een hobby (of andere baan) heeft en haar dromen nagaat ondanks dat het niet zo eenvoudig is. Bovendien probeer ik via mijn blog taboes te doorbreken en misschien groeit mijn blog later nog meer uit op psychologisch vlak. Of misschien ook niet. Alleszins, het feit dat ik van leuke kleding hou en bepaalde delen van mijn leven en mijn mening over bepaalde onderwerpen op het internet zet, maakt mij geen minder goede psycholoog.

Verder zou ik er misschien graag nog wat andere dingen bij doen, zoals werken als freelance journaliste voor tijdschriften. Het lijkt me wel leuk om een eigen column te hebben in een groot tijdschrift, of eventueel wekelijks psychologisch advies te geven, of anderen te interviewen en daar een verhaal van te schrijven in de trant van het artikel over mij in Feeling. Het lijkt me ook leuk om – later, wanneer ik al wat meer ervaring heb – vormingen te geven over wat ik doe als psychologe/blogster. Les geven heeft me altijd leuk geleken en ik denk dat het ook wel iets voor mij is, dus het zou fijn zijn als ik dat ook met mijn werk zou kunnen combineren! En ook een bijbaan als personal shopper/stylist lijkt me heel fijn, ik hou van kleding uitzoeken, en als ik het voor andere mensen doe kost het mij alvast geen geld Ook fotograferen en schilderen vind ik leuk om te doen, maar daar moet ik wel nog héél goed voor oefenen als ik daar ooit m’n bijberoep van wil maken En dan heb ik nog een grote droom die ik al van kleins af had: een eigen boek uitgeven! Over wat het zou gaan weet ik nog niet, maar een eigen boek schrijven lijkt me echt de kers op de taart!

Voordelen

Wat me zo geweldig lijkt aan zelfstandige zijn is dat je je eigen baas bent. Je kan zelf beslissen wat je wanneer doet en zelf nieuwe projecten bedenken en uitvoeren. Je kan je eigen creativiteit gebruiken en als ik dan slaag in een leuk project zou ik daar heel veel voldoening uit halen. Een ander groot voordeel is dat je je eigen tijd kan indelen en veel van thuis uit kan werken. Dat lijkt me ook heel fijn! Je hoeft eigenlijk met niemand rekening te houden en kan gewoon lekker je eigen ding doen.

Nadelen

Helaas zijn er ook wel heel wat nadelen verbonden aan werken als zelfstandige. Eerst en vooral maak ik me zorgen of ik wel zal rondkomen. Voorlopig verdien ik nog heel weinig met mijn blog, dus ik zou echt wel m’n best moeten doen om te groeien als ik er deeltijds van zou willen leven. Bovendien verdien je als zelfstandig psychologe ook niet zo veel als je de sociale bijdragen en kosten er af trekt. Als zelfstandige heb je bovendien geen inkomen als je ziek, op vakantie of op pensioen bent, dus ook die periodes moet je zien te overbruggen. Je krijgt ook geen extra vakantiegeld, dertiende maand, maaltijdcheques en andere extralegale voordelen… Voor zover ik er iets van af weet toch Ook zal ik als zelfstandige (zeker psychologe) veel ’s avonds moeten werken, wanneer de meeste mensen (en kinderen) thuis zijn Ik vrees dat ik veel uren zal moeten kloppen om voldoende te verdienen. Maar als ik de dingen kan doen die ik leuk vind, dan is het natuurlijk ook niet echt werken!

Heb jij ervaring met werken als zelfstandige of droom jij er ook van? En denk jij dat het mogelijk is om goed rond te komen?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

15 reacties op “Mijn droombaan

 1. Je lijkt hier al heel goed over te hebben nagedacht Kim en dan lijkt me de combinatie psychologe- blogger helemaal niet verkeerd! ik denk dat het gewoon belangrijk is dat je weet dat je cliënten zaken van op je blog/youtube-kanaal kunnen gaan lezen en bekijken. Gewoon het feit dat je je hier bewust van bent, lijkt mij heel goed! Ik hoop dat je je hart volgt… binnenkort goed werkt vindt… en natuurlijk blijft bloggen!
  Lees het vorige artikel van Anneleen: No Words TagMy Profile

 2. Dat is ook echt wel een grote droom van mij: mijn eigen baas zijn! Net als jij kom ik ook veel meer bloggers tegen die van hun blog een soort bedrijfje hebben ‘gemaakt’. Ik heb hier eens over gebabbeld met een boekhouder en in Nederland is de wetgeving hierover heel anders. Lang verhaal kort is het hier gewoon niet te doen. Als je gewoon voor ‘de fun’ gaat opzoeken wat het kost om zelfstandige in bijberoep te worden, dan heb je al een goedbetaalde gewone job nodig…. Ik weet ook dat velen het niet doen, maar alles wat je via je blog verdient (zelfs nu), moet je normaal gezien ook aangeven bij de belastingen. Aangezien ik geen zin heb om mij daarmee bezig te houden vraag ik liever een vergoeding in natura. Maar dat is dan weer een heel andere discussie
  Wat mij ook wel tof lijkt is om met vriendinnen een soort koffiehuisje op te starten (ik heb hier Sex and the city visioenen bij )
  Lees het vorige artikel van Bibiane: Winactie!! Wie jarig is…..My Profile

  1. Haha ja het is inderdaad niet eenvoudig denk ik… Ik zou er ook eens met een boekhouder over willen spreken Een koffiehuisje met vriendinnen zou ook heel gezellig zijn hihi!

 3. Ik merk inderdaad ook op dat steeds meer bloggers ervoor kiezen om zelfstandige te worden. Ik denk alleen dat wel eens vergeten wordt dat je jezelf al heel snel ‘ondernemer’ of ‘zelfstandige’ kunt noemen en dat er in werkelijkheid dus veel minder ‘glamour’ aan te pas komt dan we met z’n allen denken. Uiteindelijk lukt het maar een handjevol om echt een booming business van hun blog te maken. Aan de ene kant hebben zij simpelweg een talent, aan de andere kant komt daar ook een stuk mazzel bij kijken en hebben zij wellicht meer mensen in hun omgeving die hen kunnen helpen of in hetzelfde wereldje zitten. Dat bedoel ik niet pessimistisch, maar dat is gewoon de realiteit. Ik ben in 2012 begonnen als freelance tekstschrijver en dat is een leuk extraatje, maar zeker niet iets waarvan ik kan leven. Drie jaar later kan ik dan ook zeggen dat het in mijn ogen beter is om eerst ervaring op te doen op een werkvloer en pas na een aantal jaar als zelfstandige door te gaan. Dan kun je ook bewuster de keuze maken om zelfstandig ondernemer te worden. Door alles zelf uit te zoeken leer je het vak natuurlijk ook met vallen en opstaan, maar de ervaringen en tips van collega’s zijn simpelweg onbetaalbaar. Plus dat een beetje zekerheid over je loon toch ook wel prettig is
  Lees het vorige artikel van Sylvia: Recensie: Mijn eerste lijk is gelukkig versMy Profile

  1. Ja, het is zeker niet eenvoudig denk ik… Het is dan ook maar een droom, of het echt ooit zou lukken weet ik niet. Ik denk dat een team zeker belangrijk is voor mij als beginnend psychologe, dus dat zou ik zeker in groepsverband doen. Maar die onzekerheid over je loon is inderdaad het allerlastigste!

 4. Ik denk dat ik (semi verplicht) ook als zelfstandige aan de slag zal moeten gaan, omdat met een diploma journalistiek je niet echt veel andere keuze hebt. Ik denk dat ik toch liever ergens in vast dienstverband zou werken, gewoon omdat je dan wel meer zekerheid hebben. Deeltijds bloggen zou ik natuurlijk ook willen, maar denk dat het in België jammer genoeg vrij onbestaand is dat je er echt van kan leven.
  Lees het vorige artikel van Liese: Goedkoop een appartement scoren met AirbnbMy Profile

 5. Voor mij blijft het ook nog een beetje en droom. Nu ik niet naar school/werk kan weet ik niet hoe de toekomst eruit zal zien en wat ik graag zou willen. Maar ‘eigen baas’ zijn (werken als zelfstandige dus) lijkt me heerlijk.
  Liefs

 6. Het is inderdaad zo dat je in de blogwereld meer en meer mensen ondernemer ziet worden en ik ben daar de laatste tijd ook heel hard door geïnspireerd. Ik ben al enkele weken het boek van Annic van Wonderen aan het lezen over ondernemen, echt een inspirerend boek. Daarna heb je altijd zin om aan de slag te gaan! Fulltime bloggen zou echt een droom zijn, maar is jammer genoeg (en zeker hier in belgie) nog maar voor weinigen weggelegd! Liefs
  Lees het vorige artikel van Annelies: Mijn 6 favoriete zomerjurkjesMy Profile

  1. Ja het is inderdaad niet eenvoudig! Ik denk er ook over om het boek van Annic te kopen Is het de moeite? Staan er ook praktische dingen in over hoe je het allemaal kan doen, ook in België?