Moederdag ‘vieren’ zonder mama

Persoonlijk, Taboes doorbreken

moederdag zonder mama

Vandaag is het Moederdag. Voor de meesten betekent dat dat ze vandaag hun mama eens goed in de bloemetjes zetten en misschien wel iets leuks samen gaan doen. Of misschien doe je wel helemaal niets omdat je het maar een dag zoals een andere vindt. Of misschien heb je geen mama meer om iets voor te kopen of iets mee te doen vandaag. Iets waar velen waarschijnlijk niet bij stil staan, maar toen ik de laatste tijd overal allerlei dingen over Moederdag hoorde, dacht ik plots: wat moet het erg zijn als je geen mama meer hebt, en zeker rond deze periode als je er voortdurend mee geconfronteerd wordt! Daarom vroeg ik Leen of ze het zag zitten hier een artikel over te schrijven. Leen verloor haar mama drie jaar geleden aan de gevolgen van kanker en vertelt ons vandaag hoe dat voor haar is, zeker op dagen als deze.

Hey Leen, ik heb een beetje een speciaal vraagje voor jou vandaag. Binnenkort is het moederdag, en ik zou het fijn vinden om op die dag op mijn blog een artikel te publiceren over hoe het is om geen mama meer te hebben, op moederdag en op alle andere dagen, om op die manier wat herkenbaarheid te creëren voor andere meisjes die hun mama niet meer hebben. Ik ben daarom ook op zoek naar iemand die hierover een stuk zou willen schrijven voor op mijn blog, en ik dacht eerst aan jou.

Inderdaad een speciale vraag. Zeker voor mij. Ik praat er niet zo vaak over, laat staan dat ik er iets over schrijf. Laatst kreeg ik een mailtje: “Denk eens aan mama- Waer Waters”… Aanvinken en verwijderen, dat is wat ik doe. Ik heb absoluut geen mailtje van een wellnesscenter nodig om ‘aan mama te denken’. Maar het is weer die tijd van het jaar dat je er om de tien minuten toch aan herinnerd wordt. Op de radio, tv, het lijkt of elke affiche in de stad bestaat uit een gigantische foto van een schattig gelukkig jongetje of meisje met hun allerliefste mama, doodgelukkig… Doodgelukkig is dan ook een heel ongelukkig woord voor mij om in deze context te gebruiken.

Maakt het mij dan doodongelukkig? Neen dat niet. Elke mama verdient een dag dat iedereen haar eens extra verwent, dus ik kan het enkel aanmoedigen. Maakt het mij doodgelukkig? Natuurlijk niet, want het liefst van al wil ik dat schattige meisje op de foto zijn die voor haar mama een mislukt kunstwerkje heeft gemaakt en toch zal horen ‘maar zo mooi Leentje!’. Of dat meisje die een ontbijt op bed brengt om dan samen onder de dekens te kruipen en uuuuren te vertellen over alles wat ik haar nog zo graag wil vertellen, over alles wat er intussen is gebeurd, al die momenten dat ik dacht ‘dat moet ik aan moeke vertellen’ en dan besefte dat dat niet zal gaan… Of om nog eens te dansen door de woonkamer en zo luid te zingen ‘dat we moeten opletten dat de buren ons ni horen’ of om gewoon nog eens zo’n goede oude moekeknuffel te krijgen die alles weer goed maakt.

Maar dat gebeurde vorige Moederdag allemaal niet en ik weet dat het ook de volgende moederdagen of welke dag van het jaar dan ook niet meer zal gebeuren. Dat het op 10 mei valt dit jaar maakt het natuurlijk nog net iets pijnlijker, precies 3 jaar later… Maar volgens mij is dat enkel het teken dat zij inderdaad de beste mama van de wereld was en het niet anders kon zijn dat die dag samen valt met Moederdag.

Goh ja, hoe is het dan voor mij om op Moederdag geen mama te hebben? Een dag vol herinneringen, want het is misschien cliché, maar echt zo waar, voor al diegenen die deze dag met hun mama mogen delen: maak mooie herinneringen, want die kan echt niemand je ooit afnemen!

moederdag

Kim: Ik wil Leen heel erg bedanken voor het prachtige stukje dat ze geschreven heeft. Volgens mij zou haar mama hier ontzettend fier op zijn! Ik wil iedereen die Moederdag zonder mama moet vieren dan ook heel veel sterkte wensen en hoop dat jullie een dag vol mooie herinneringen kunnen beleven. En zoals Leen zegt: voor diegenen die vandaag wel de kans hebben om bij hun mama te zijn, maak er een mooie dag van om nooit te vergeten!

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

9 reacties op “Moederdag ‘vieren’ zonder mama

  1. Wat een mooie tekst. Ik ben zo dankbaar dat ik mijn beide ouders nog heb. Maar tegelijkertijd ook bang voor de toekomst, waarin ik ze verlies. En inderdaad: het enige dat ik kan doen is extra genieten van deze tijd en extra herinneringen maken zolang het nog kan!
    Lees het vorige artikel van Norine: Mijn GeloofMy Profile

  2. Ontzettend mooi verwoord. Ben zo dankbaar dat ik mijn ouders nog heb, maar tegelijkertijd zo bang voor de toekomst waarin ik ze kwijt ben. Inderdaad is het enige dat ik kan doen tot die dag mooie herinneringen maken!
    Lees het vorige artikel van Norine: Mijn GeloofMy Profile

  3. Wauw, wat een mooi onderwerp zeg! En wat heeft Leen het mooi verwoord zeg! Ik begrijp het ook wel een beetje, ondanks dat mijn moeder er nog wel is. Het is voor mij dan ook wel een moeilijke dag, vooral omdat je er bijna elke dag mee geconfronteerd wordt. Ik vind het echt mooi dat je hier aandacht aan hebt besteed Kim. Ik wens jou natuurlijk wel een hele mooie moederdag met veel liefde