Onrust in mijn hoofd

Persoonlijk

het leed dat solliciteren heet

De laatste tijd voel ik me vaak onrustig. Onrustig in mijn hoofd, en soms ook in andere delen van mijn lichaam. ’s Avonds in bed heb ik regelmatig last van rusteloze benen, de eerste dagen op vakantie voelde ik me wat onrustig omdat ik plots niets meer ‘moest’ doen, en sinds ik een paar weken vrij heb omdat ik ontslag genomen heb, heb ik soms momenten waarop ik me onrustig voel omdat ik niet goed weet wat ik wil doen. Ondanks dat ik nooit veel hobby’s heb gehad, ben eigenlijk altijd best wel een bezige bij geweest. Met wat ik dan zo druk was? Wel, toen ik nog studeerde was ik eigenlijk voornamelijk met mijn studies bezig, en met mijn vriend en vriendinnen natuurlijk. Bovendien was ik toen vier jaar lang leiding bij de jeugdbeweging, waar best veel tijd aan besteedde (hierover komt trouwens woensdag een artikel online ). Na mijn derde jaar aan de universiteit stopte ik met de Chiro, en een paar maanden later startte ik met Kimsbloglife. Stilaan werd mijn blog mijn grootste hobby en bezigheid. De jeugdbeweging werd dus vervangen door iets nieuws waar ik heel veel tijd aan kon spenderen.

Ondanks dat ik dus best wel een bezig bij ben en ook graag bezig ben, kon ik toch altijd een goede balans vinden tussen ‘werk’ en ontspanning. Hoewel de Chiro en bloggen ook wel ontspanning zijn en ik het heel graag deed/doe, is het toch ook best vermoeiend om er zoveel tijd aan te spenderen. Maar ik kon dat altijd voldoende afwisselen met échte ontspanning, zoals een dagje shoppen, naar zee, ’s avonds lekker nutteloze televisie kijken,… En dat doe ik volgens mij nog steeds voldoende, maar toch merk ik dat ik de laatste tijd niet altijd kan ontspannen. Op sommige momenten lukt het wel, maar soms voel ik me onrustig op momenten dat ik eigenlijk zou ‘moeten’ ontspannen, wanneer ik gewoon een dagje thuis ben en niet veel gepland heb of wanneer ik ’s avonds in bed lig bijvoorbeeld. Ik ben graag bezig en wil ik niet te veel tijd verspillen aan ‘niets doen’. Ik wil dingen doen waarbij ik me nuttig voel, waarvan ik het gevoel heb dat ze iets bijdragen, aan mijn eigen ontwikkeling, aan anderen, aan de maatschappij,… Toch ben ik ook iemand die het al snel druk maakt in zijn hoofd. Als ik nog een aantal dingen moet doen en ook nog een paar keer ergens naartoe moet op een (vrije) week, dan voel ik me al een beetje onrustig in mijn hoofd, ook al heb ik uiteindelijk meer dan tijd genoeg om dat allemaal te doen. Soms vind ik het lastig van mezelf dat ik me zo druk kan maken terwijl het eigenlijk best meevalt allemaal, anderzijds denk ik dat ik dat drukke gevoel misschien wel nodig heb om in actie te schieten, en dat ik het stiekem ook wel fijn vind om ‘druk te zijn’.

Ik weet het dus niet goed: is het omdat ik nu te veel of te weinig drukte in mijn hoofd heb dat ik me zo onrustig voel? Ik denk dat het kan komen doordat ik het de laatste tijd best wel druk had met mijn werk, mijn twee blogs én mijn zelfstandige praktijk, waardoor ik weinig tijd had om me te vervelen, en nu ik eindelijk een paar weken vrije tijd heb val ik in een soort leeg gat… Hoewel ik eigenlijk echt uitkeek naar die vrije weken om wat dingen waar ik anders geen tijd voor had in orde te maken, om weer veel tijd te hebben voor mijn blog(s), om nog eens af te spreken met vriendinnen, enzovoort. De meeste dingen die ik wilde doen heb ik nu wel gedaan, maar ik keek ook uit naar de echte vrije dagen om lekker te bloggen en mezelf bezig te houden met allerlei dingetjes waar ik normaal zo druk mee ben, maar op de ene of andere manier ging me dat niet zo goed af…

Ik ben nu al bijna drie weken thuis en uiteindelijk heb ik niet zo veel aan mijn blogs gewerkt, en dat vind ik eigenlijk wel jammer. Ik merk ook wel dat ik de laatste tijd minder inspiratie heb. Vroeger had ik altijd een overvloed aan ideeën voor artikels, maar de laatste tijd is dat echt een stukje minder. Ik wil wel schrijven, maar ik weet gewoon niet zo goed waarover. Natuurlijk zijn er gewoon veel onderwerpen waarover ik al geschreven heb, en blijft er dus steeds minder over… Ik heb wel nog een paar ideeën voor artikels, maar weet dan weer niet goed hoe eraan te beginnen en hoe ik het allemaal kan verwoorden en wat ik daarover eigenlijk juist wil zeggen, en dan begin ik er vaak ook niet aan… Wel merk ik dat het beter gaat eens dat ik echt achter mijn computer kruip en aan een artikel begin. Zoals bij dit artikel bijvoorbeeld. Ik wilde iets schrijven over het feit dat ik me zo onrustig voelde, maar wat juist wist ik niet goed… Moet ik er dan wel een artikel over schrijven? Zal ik wel een pagina kunnen vullen? Maar ik zie het nu zelf maar weer: ik ben begonnen van niets en ben nu toch weer bijna 900 woorden verder Bovendien kreeg ik tijdens het schrijven van dit artikel ook weer inspiratie voor andere artikels. En zo gaat de bal weer aan het rollen. Ik weet eigenlijk al langer dat het zo werkt, maar op de ene of andere manier vind ik het dan toch telkens moeilijk om er aan te beginnen… Daardoor ga ik dan weer twijfelen over het bloggen, of het wel een goed idee is, of ik het niet beu ben en niet beter kan stoppen… Voordat ik aan dit artikel begon dacht ik dat het misschien tijd was om een andere bezigheid te zoeken, maar nu ik weer aan het schrijven ben voel ik dat ik het nog steeds heel graag doe eens ik bezig ben! Misschien moet ik me er dus gewoon weer wat vaker aanzetten, en misschien dat ik me dan ook weer minder rusteloos ga voelen omdat ik weer ‘een doel’ heb, me weer ‘nuttig’ voel. (Klinkt misschien heel stom, maar zo voelt het wel een beetje.) Ik denk dat de conclusie na dit artikel is dat ik gewoon wat vaker moet beginnen schrijven, en dat het dan wel vanzelf komt. Misschien dat het dan weer beter gaat, en misschien ook niet… Dan weet ik dat ook en dan moet ik maar iets anders zoeken om me mee bezig te houden, of moet ik leren dat het ook oké is om even een tijdje met niets druk te zijn

Nu jullie dit lezen ben ik een weekje op vakantie met mijn mama, stiefpapa en broertje in Frankrijk, in een huisje met een zwembad in de Ardèche. Enerzijds kijk ik er echt naar uit, anderzijds ben ik een beetje bang dat ik me daar ook onrustig zal voelen. Ik heb zin om daar vooral lekker veel te bloggen met mijn nieuwe MacBook in de tuin en af en toe eens een frisse duik te nemen (of een voetenbadje als het te koud is ), maar ergens ben ik bang dat het er ook daar weer niet van zal komen en dat ik me een beetje onrustig zal voelen omdat ik niets ‘nuttigs’ te doen heb… Ik ga dan alleszins proberen terugdenken aan dit artikel en mezelf er toch toe proberen aanzetten om te beginnen schrijven, want dat vind ik leuk! En als het niet lukt, tja, dan ga ik gewoon proberen genieten van lekker rusten en wat uitstapjes doen met mijn gezin. Ik kom zondag terug en de volgende dag begin ik te werken op mijn nieuwe job, dus ik moet proberen nog zoveel mogelijk te genieten van mijn laatste vrije week!

Ben jij ook soms onrustig in je hoofd? En heb jij soms nog ideeën voor artikels voor mijn blog?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

9 reacties op “Onrust in mijn hoofd

 1. Ja, dat onrustige herken ik zeker. Daar heb ik ook heel veel last van. Erg vervelend en helaas heb ik daar niet echt tips voor. Of nouja, misschien kan je eens wat dingen voor jezelf op een rijtje zetten door ze op te schrijven. Wat is je doel bijvoorbeeld en waar wil je naartoe. Ik wens je een fijne vakantie en hoop voor je dat je er van kan genieten!
  Lees het vorige artikel van saskia: Thuiswerken: iets voor jou?My Profile

  1. Dankjewel Saskia. Dat heb ik onlangs toevallig nog gedaan, zo’n soort moodboard gemaakt. Maar ik denk vooral dat het komt door de tweestrijd tussen veel willen doen en niets willen doen tijdens de vakantie of zo… En misschien ook omdat ik voordien wel met een paar grote twijfels zat, dat die nog hun naslag hadden… Het gaat alleszins goed op vakantie, de onrust is verdwenen!

 2. Ik herken dit gevoel. Sinds ‘k fulltime werk, maar dat werk niet zo graag meer doe als voorheen, voel ‘k mij nu ook zo onrustig. Ik kan ’t werk niet loslaten & zit voortdurend te malen in m’n hoofd.. Ik hoop dat er een dag komt dat dit allemaal voorbij is & ‘k terug kan genieten van m’n werk..
  Lees het vorige artikel van Evelyne: Mijn leven zoals het is #30My Profile

  1. Haha, vreemd he! Ofwel zouden we gewoon lekker moeten kunnen genieten van niets doen ofwel zouden we in actie moeten komen, maar niets doen en er onrustig van zijn is zo vervelend! Maar ik moet zeggen dat het nu wel beter gaat bij mij, misschien omdat mijn vakantie bijna afgelopen is en ik nu alles er nog uit wil halen en er echt van wil genieten… In het begin heb ik ook altijd even nodig om in die rustmodus te komen, dus eigenlijk zouden twee weken vakantie perfect zijn voor mij denk ik! Een is te weinig en meer is te veel!

 3. Ja, herkenbaar! Heb op dit moment 4 (!) maanden vakantie, ik ben afgestudeerd en begin in oktober te werken. Het afgelopen academiejaar was super druk (vooral door thesis) en ik keek echt uit naar die maanden ‘niks doen’. Wat blijkt: het gaat me echt niet af, dat niks doen en gewoon genieten van de vakantie. Ik voelde me in het begin super onrustig en kon precies ook niet echt ontspannen. Ook had ik op voorhand veel ideeën, dingen die ik wou doen, maar toch kwam het er om de een of andere reden niet van en voelde ik me nog onrustiger.. Ik herken me er dus heel hard in! Ondertussen gaat het wel weer beter, ik ben in augustus voor een maand weg dus ik voel nu wat meer ‘druk’ om dingen gedaan te krijgen. Ligt het daaraan? Geen idee, maar het lijkt wel. In elk geval, waar ik naartoe wil: je bent zeker niet de enige met dit gevoel!

  1. Oh, zo leuk om wakker te worden en meteen je reactie te lezen! Toch altijd een opluchting als je hoort dat je niet de enige bent, ook al is het natuurlijk niet fijn voor jou dat jij er ook last van hebt! Wat je schrijft is ook heel herkenbaar voor mij Ik moet wel zeggen dat het nu wat beter gaat, misschien omdat het nu mijn laatste week vakantie is en ik nog volop wil genieten, of omdat ik op vakantie ben… Hopelijk kan jij toch ook nog lekker van je vakantie genieten zonder ontustig gevoel, want nadien zal je waarschijnlijk niet veel vakantie meer hebben