Opgebiecht: ik ben een beetje gierig

Opgebiecht, Persoonlijk

makkelijker geld uitgeven aan materiele dingen

Het is weer eens tijd om iets aan jullie op te biechten: ik ben soms een beetje gierig. Hoewel ik best wel veel geld uitgeef, let ik ook wel heel erg op mijn geld. Klinkt heel tegenstrijdig, maar het zit zo: over het algemeen koop ik eigenlijk vrijwel alles wat ik wil, maar ik zal altijd proberen om er zo weinig mogelijk voor te betalen. Vaak tot grote ergernis van mijn vriend, haha! Bovendien maak ik het mezelf ook niet altijd even eenvoudig, want het kost me vaak veel tijd en bezorgt me soms veel kopzorgen. Maar goed, anderzijds bespaar ik zo uiteindelijk ook wel een hoop geld, en dat is waar ik het voor doe!

Prijzen vergelijken

Wanneer ik een bepaald product wil kopen (zoals bijvoorbeeld een haardroger of een muismat), ga ik vaak eerst online de prijzen vergelijken. Ik zal dan prijzen van verschillende soorten van dat product vergelijken, maar eens ik besloten heb welk product ik juist wil, ga ik ook nog eens zoeken waar ze dat product het goedkoopst verkopen. Soms ga ik dat bepaald product dan op verschillende websites opzoeken, maar aangezien dat veel tijd kost en ik ook niet alle webshops ken, maak ik ook regelmatig gebruik van websites die automatisch prijzen vergelijken zoals Beslist.be. Daar krijg ik meteen een overzicht en kan ik gewoon de goedkoopste uitkiezen. Natuurlijk ga ik dan ook nog even de verzendkosten vergelijken, want dat scheelt soms ook een aantal euro’s!

Kortingen

Verder ben ik best gevoelig voor kortingen. Wanneer ik verneem dat er ergens korting is in een winkel waar ik geregeld kom of waarvan ik wel iets zou kunnen gebruiken, zal ik gemakkelijk in de verleiding komen om er heen te gaan wanneer er korting is. Want als ik er toch iets wou kopen, kan ik dat beter nu doen wanneer er solden zijn! (Het probleem is alleen dat ik dan meestal dingen wil die niet afgeprijsd zijn, maar dat ter zijde ) Soms is er ook korting op één product naar keuze of een ander soort actie, die ik dan altijd op één of andere manier probeer te omzeilen. Wanneer we met z’n tweeën gaan winkelen zal ik bijvoorbeeld voorstellen om elk afzonderlijk met een deel producten naar de kassa te gaan, zodat we tweemaal korting krijgen. Dat klinkt echt heel erg gierig, he? Maar ook wanneer ik online shop ga ik vaak op zoek naar kortingen. Wanneer ik iets wil bestellen check ik vaak eerst sites zoals Acties.nl, waar kortingscodes voor verschillende websites te vinden zijn.

Besparen op parkeerkosten

Verder zijn er nog wel een aantal kleine dingetjes waar ik geld op zal proberen te besparen. Op parkeerkosten bijvoorbeeld. Ik zal altijd proberen om gratis te parkeren, ook al moet ik dan een heel eind verder stappen (wat ik niet zo fijn vind). Hier bij ons in de gemeente kan je bijvoorbeeld een parkeerticket nemen voor een kwartiertje gratis parkeren, en daar maak ik maar al te graag gebruik van. Ook wanneer ik weet dat een kwartiertje eigenlijk veel te krap is voor wat ik allemaal wil doen. En toch zal ik me liever na een kwartiertje weer naar de parkeerautomaat haasten om een tweede gratis tikkeltje te nemen dan dat ik 50 cent moet betalen, waarvoor ik dan zonder zorgen een half uur zou kunnen parkeren. Echt heel erg eigenlijk!

Geen zakje kopen en geen fooi geven

Bovendien zal ik ook niet zo snel een zakje kopen wanneer ik alleen een paar kleine dingen gekocht heb, zoals in het Kruidvat bijvoorbeeld. Ik probeer dan eerst alles in mijn handtas te krijgen of gewoon te dragen, waar ik mezelf soms fameus mee in moeilijkheden breng (lees: producten die op de grond vallen, mijn autosleutel niet meer uit mijn tas kunnen halen,…). En als ik dan toch een zakje koop, kies ik het liefst voor een klein plastiek zakje en niet voor zo’n herbruikbare, dat kost veel te veel, haha! Ook fooi geven wanneer ik op restaurant of café ga zal ik niet zo snel doen. Hoewel ik daar de laatste jaren wel al in veranderd ben, maar dat komt door de goede invloed van mijn vriend Ik zal dan meestal wel gewoon 20 of 80 cent geven om het bedrag rond te maken, geen 4 euro zoals mijn vriend soms zou doen! Op restaurant gaan is al duur genoeg, toch?

Oude spullen verkopen

Verder kan ik ook heel moeilijk spullen en kleren die ik niet meer gebruik wegdoen, niet zozeer omwille van de emotionele waarde, maar omdat ik het dan zo’n zonde van het geld vind. Ik wil dan altijd proberen om ze nog te verkopen, maar dat is niet zo eenvoudig. Ik heb al van alles geprobeerd: een blog sale, een kledingverkoop met vriendinnen, een rommelmarkt, een Facebook verkooppagina, een tweedehandswinkel,… Maar ik heb al gemerkt dat dit me vaak meer kopzorgen bezorgt dan geld oplevert, dus daar probeer ik nu wat meer van af te stappen.

Kosten-batenanalyse

Als ik dit zo opsom vind ik het best grappig eigenlijk, dat ik zoveel moeite doe en mezelf soms zoveel stress bezorg, gewoon om een paar euro’s of zelfs eurocenten te kunnen uitsparen! Ik ben nog gieriger dan ik dacht! Anderzijds maken die paar euro’s na een (misschien wel heel erg lange) tijd natuurlijk wel een hoop geld. Maar tja, dan is het afwegen natuurlijk, is het al die moeite en stress waard? Soms vind ik van wel en stoort het me niet om wat meer moeite te doen, maar sommige dingen bezorgen me wel echt regelmatig wat last en daar kan ik dan toch beter even naar mijn gemak kijken. Mijn vriend is hier trouwens heel anders in dan ik, en ergert zich vaak aan mijn gierigheid op die kleine dingen. Maar hij kan er gelukkig ook wel om lachen. Ik moet toegeven dat ik soms wel jaloers ben op de manier waarop hij met geld omgaat. “Eén euro parkeergeld, dat is toch niets? Ik stop er meteen twee euro in, dan zijn we zeker safe! … Iets bestellen? Hopsaké, de eerste de beste website die er betrouwbaar uitziet en klaar is kees! … Levering aan huis kost €5 extra? Prima, daarvoor ga ik me niet verplaatsen hoor! … Die kleding is wat te klein geworden, hup, de kledingcontainer in!” Zalig toch hé, als je je daar totaal geen zorgen over maakt? Maar anderzijds, ik heb intussen wel al wat meer geld op m’n spaarboekje staan

Ik ben heel benieuwd: ben jij ook zo gierig op kleine dingen? Zijn bepaalde dingen herkenbaar? Of ben jij meer een type zoals mijn vriend?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

16 reacties op “Opgebiecht: ik ben een beetje gierig

 1. Hahah ik herken hier zo mezelf en mijn vriend in :). Hij heeft ook makkelijker geld uit dan ik en als ik dit zie vind ik dat ik dit ook moet doen omdat dit veel relaxer is maar als het er dan op aankomt doe ik het uiteindelijk niet en zoek ik ook nr de goedkoopste ( en vaak de moeilijkste) manier

  1. Haha, grappig! Fijn om te horen dat we niet de enigen zijn die hier zo in verschillen! Maar gelukkig kunnen we erom lachen! Ik denk wel dat we van elkaar kunnen leren daarin en dat de gulden middenweg eigenlijk het beste is, een beetje spaarzaam zijn kan zeker geen kwaad maar we moeten het onszelf natuurlijk ook niet te moeilijk maken!

 2. Ik ben soms ook wel wat gierig, maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe je het bekijkt. Net zoals jij ga ik mijn geld uitgeven aan dingen die ik denk nodig te hebben, maar het is eerder op de kleine, dagelijkse leven dat ik best wat gierig kan zijn. Zo ga ik niet elke dag een koffieshop binnenwandelen om drie euro voor een koffietje te betalen, maar kan ik wel veel geld uitgeven aan een nieuwe laptop bijvoorbeeld. Of noemen ze dat prioriteiten? Hoe dan ook, ik kijk ook graag de reclamefolders door, soms kan je echt wel veel geld besparen hé Liefs!

 3. Met kleren vind ik het nooit zo zonde. Eens in de zoveel tijd ruim ik hem op. Dingen die ik nooit meer aan doe of die wat verwassen zijn of ik niet meer leuk vind gaan het leger des heils of de kleding container in om naar landen te gaan waar kinderen het nodig hebben. Zo krijg je er dan geen geld voor maar iemand heeft er nog wel wat aan.
  Lees het vorige artikel van Robin: Hoe nu verder?My Profile

  1. Fijn dat jij dat wel zo goed kan wegdoen! Met kledij die ik veel gedragen heb of echt versleten of afgewassen is kan ik het ook, maar ik heb zoveel kleding dat ik ook zoveel dingen wegdoe die ik niet vaak heb gedragen en dan vind ik het wel echt zonde, want in die landen waar het naartoe wordt gebracht maakt het waarschijnlijk niet zo heel veel uit of iets nog bijna nieuw is of niet. Ach ja, zolang iemand anders er nog iets aan heeft is het inderdaad beter dan niets!

 4. Ik herken me helemaal in jou hoor, Kim! Ik ben zelfs nog een tikkeltje erger denk ik… Ik spaar heel erg graag. Op een of andere manier vond ik het als kind zelfs al geweldig om geldbriefjes in mijn handen te hebben, mijn spaarcenten te tellen, in en uit mijn spaarpot te halen, … En dit is eigenlijk nog steeds hetzelfde. Gelukkig is dit al iets verbeterd. Zo vond ik het bv nog een jaar geleden zelfs lastig om in de Action (goedkope!) prulletjes voor mezelf te kopen. Mijn vriend snapt dan totaal niet dat ik over bv een notitieboekje van 50 cent kan staan twijfelen… Ik merk dat ik zoiets kleins al sneller voor mezelf kan kopen, maar iets duurder zoals een nieuwe iPhone (ook al is die van mij nu 4 jaar en echt versleten…) kan ik echt niet voor mezelf kopen. En daarmee zal ik dan ook wachten tot ie echt uiteenvalt. Mijn vriend is daar ook wat anders in, hij gooit het geld zeker niét langs deuren en ramen buiten, maar hij kan wel gemakkelijker iets kopen voor zichzelf. Ook al noemt men dit soms “gierig”, ik vind dit zeker geen slechte eigenschap, want op deze manier heb ik net zoals jou al een mooi spaarboekje!

 5. En waarom niet, als je er geld mee kan uitsparen? Ik let er ook op hoor!! Het vergelijken van websites kost je enkel wat tijd, maar kan je inderdaad heel veel geld uitsparen. Echt zot soms!! In de winkels, als ik eetwaren koop, vergelijk ik vaak de prijs per kg of per liter, omdat dat je een beter idee geeft (cola in een 2 liter fles kost een pak minder bv. dan wanneer je 1 liter flessen koopt of blikjes). Zeg… voor dat probleem van die spullen die uit je handen vallen… geef eens 1 x 50 cent of 1 euro uit aan zo’n opplooibaar zakje. Neemt geen plaats in in je handtas of handschoenenkastje en daar kan echt superveel in… en het is supersterk

  1. Haha ja ik ben blijkbaar niet de enige, oef! Nu ik zelf boodschappen doe let ik ook daar wel op de prijzen. Maar soms denk ik dat ik beter gewoon in het algemeen wat minder kan kopen en dan moet ik minder op die kleine dingen letten, want dat bezorgt ook wel wat stress vind ik. Die tasjes zijn inderdaad een goeie tip, ik koop ze altijd voor je mama maar heb er zelf eigenlijk geen! En als ik al zakken heb vergeet ik ze ook nog vaak. Zou dat inderdaad standaard in mijn tas moeten hebben!

 6. Amai, Kim dit is zo herkenbaar! Ik noem mezelf niet graag gierig, omdat het zo’n negatieve connotatie heeft, want ik geef heel graag kado’s aan mijn vriend en familie. Maar daarbuiten ben ik ook wel best spaarzaam. Ik koop net zoals jij eigenlijk alles wat mijn hartje begeert (kledij, make-up, schoenen, …) maar ik zal ook alles vergelijken totdat ik de allerbeste prijs gevonden heb! Ik vind het ergens ook maar logisch dat je dat doet, omdat je anders misschien 20 euro gewoon kwijt bent omdat je niet de voordeligste webshop hebt gekozen.. Maar dat zijn misschien gewoon onze gekke denkkronkels ;)!

 7. Heel herkenbaar hoor Kim!
  Ik prop ook alles in mijn sjakosj bij de kruidvat of delhaize en parkeer mij ook liefst op de gratis parking En ik zal ook voorstellen om apart te betalen aan de kassa als dat voordeliger is!
  Dus voila, zo raar is het allemaal niet he!

 8. Wow dit is zo herkenbaar dat het bijna eng is, Kim! Ik vergelijk prijzen ook tot in den treure! Ik wil gewoon niet teveel betalen. Ik neem altijd zelf zo’n opvouwbare tas mee zodat ik geen tasjes hoef te kopen. Fooi geven doe ik ook bijna nooit en anders niet zoveel. Tot verbazing van mijn vriend, haha. Ach Zeeuwen zijn zuinig (daar staan wij om bekend) dus ik gebruik dat vaak als excuus. Ik zie gierigheid ook niet echt als iets negatiefs, ik ben me gewoon heel bewust van geld en wat je er mee kunt.
  Lees het vorige artikel van Annemijn: Mijn haat-liefde-verhouding met huisdierenMy Profile

  1. Haha, grappig dat dit zo herkenbaar is, en wel fijn dat ik niet alleen ben Zo’n tasjes zijn inderdaad handig, dat vergeet ik altijd! Het is inderdaad goed dat ik me bewust ben van geld, maar soms denk ik dat ik beter wat minder spullen zou kopen in plaats van zo gierig te zijn op van die kleine dingen