Opgebiecht: ik volg de actualiteit niet

Opgebiecht, Persoonlijk

ik lees de krant nooit

Ik vond dat het weer eens tijd was om iets aan jullie op te biechten: ik kijk volg de actualiteit niet. Ik kijk niet naar het nieuws, en nee, ik luister er ook niet (of zelden) naar. De krant lezen doe ik ook niet. Soms staat de televisie of de radio natuurlijk toevallig aan wanneer het nieuws afspeelt en vang ik wel eens wat op, of wanneer er echt een krant bij ons op tafel ligt en ik zie op de voorpagina iets staan wat mijn aandacht trekt zal ik het wel eens bekijken, maar ik ga er nooit zelf bewust naar kijken of luisteren. Ook zie ik soms eens iets uit het nieuws op Facebook verschijnen, maar echt uit mezelf volg ik het nieuws totaal niet. Ik weet dan ook heel weinig over wat er zoal gaande is in de wijde wereld rondom mij, over politiek, economie, oorlogen, sport, en al die andere dingen die in het nieuws besproken worden. Het interesseert me gewoon niet zo wat er in de wijde wereld gebeurt, en eerlijk gezegd begrijp ik er vaak toch niet heel veel van… Waarschijnlijk net omdat het me niet interesseert en ik me er dus niet in verdiep. Ik ben liever met mijn eigen leven en de mensen rondom mij bezig dan met politiek of economie. Sommigen noemen dat misschien egoïstisch, wereldvreemd of gewoon dom, maar ik noem het dan toch liever ongeïnteresseerd

Soms schaam ik me wel een beetje dat ik zo weinig weet over de actualiteit. Wanneer ik deelneem aan een quiz bijvoorbeeld. Vroeger nam ik jaarlijks deel aan een schoolquiz of een quiz van een jeugdbeweging (die dus al niet echt van de moeilijkste zijn veronderstel ik), maar ik ben daarmee gestopt omdat ik echt heel weinig antwoorden wist en dat is natuurlijk niet zo’n fijn gevoel. Dan kon ik me echt wel dom voelen. Gelukkig was er altijd een vriendin mee met hetzelfde probleem, zodat wij gewoon lekker konden kletsen en doen alsof we gewoon niet aan het opletten waren en daardoor de antwoorden niet wisten, haha. Vorige week werd ik er nogmaals mee geconfronteerd, toen iemand iets zei over de economische crisis en ‘Brexit’. Excuseer, Bre-wat? Dat heb ik natuurlijk niet luidop gezegd, ik knikte gewoon braafjes ja Maar ik wist echt totaal niet waarover ze het had. Tijdens het avondeten stond het nieuws aan op de televisie (dat zet ik trouwens nooit zelf aan hoor, maar mijn ouders wel) en ving ik plots iets op over ‘Brexit’. Dat trok toch wel even mijn aandacht, want dat woord had ik die dag nog gehoord! Ik was toch wel benieuwd waarover die persoon het die middag eigenlijk had, dus heb ik eventjes geluisterd zodat ik toch ten minste wist wat het was. Toen ik hoorde dat het ging over het feit dat er gestemd zou worden of Groot-Brittannië Europa al dan niet zou verlaten, wist ik voor mijn gevoel al genoeg, en mijn aandacht verslapte weer… Ik heb geen idee of zo’n ‘Brexit’ goed of slecht zou zijn, ik heb geen idee wat voor invloed dat op mijn dagelijkse leven zal hebben… En dus interesseert het me eigenlijk weinig.

Ook dingen die in andere landen gebeuren – zeker als ze ver weg van hier liggen – interesseren me eigenlijk weinig. Hongersnood in Afrika, oorlog in Irak? Als ik heel eerlijk ben is dat een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Ik weet dat dit heel egoïstisch klinkt, maar zo is het absoluut niet bedoeld. Als ik er bij stilsta vind ik dat natuurlijk heel erg voor die mensen die dat meemaken, maar het heeft gewoon weinig zin om er te veel over na te denken… Als we ons alle ellende in de wereld zouden aantrekken, zouden we allemaal depressief rondlopen of zelfmoord plegen vrees ik. Ik denk dat het ook gewoon een menselijk ‘overlevingsmechanisme’ is dat we dingen die onszelf niet aangaan en niet in gevaar kunnen brengen beter kunnen relativeren, gelukkig maar. Wanneer iets dan dichterbij komt, zoals bijvoorbeeld de aanslagen in Parijs en zeker die in Brussel, is dat natuurlijk anders. Dat nieuws heb ik wel wat gevolgd, omdat dat me wel interesseerde, waarschijnlijk omdat het plots heel dichtbij komt waardoor het allemaal tastbaarder is en bovendien mijn eigen leven ook in gevaar zou kunnen brengen. Pas op, het is echt niet zo dat ik onverschillig ben voor wat mensen die ik niet ken of die ver weg wonen overkomt, helemaal niet. Anders zou ik geen psychologe zijn. Ik ben juist heel erg geïnteresseerd in mensen en hun verhaal en kijk dan bijvoorbeeld wel graag naar reportages waarin mensen hun verhaal vertellen over iets wat zij meegemaakt hebben, omdat ik dan een gezicht op de feiten kan plakken en met iemand kan meeleven, omdat het dan echter wordt voor mij.

Hoewel ik me dus soms wel een beetje dom of wereldvreemd voel, trek ik me er eigenlijk weinig van aan dat ik niet heel erg op de hoogte ben over de actualiteit. De hoogtepunten vang ik uiteindelijk altijd wel ergens op, maar verder wil ik mijn tijd en energie gewoon liever aan andere dingen spenderen die voor mij belangrijk zijn. En misschien is het ook wel een beetje een beschermingsmechanisme: ik hoef al die ellende niet te zien, soms wil ik het liever allemaal niet weten en wil ik gewoon in mijn eigen relatief veilige wereld leven. Anderzijds vind ik het soms ook wel interessant eens ik naar het nieuws aan het kijken ben en dan neem ik me zelfs even voor vaker te kijken zodat ik wat meer op de hoogte ben, maar dat komt er dan weer nooit van…

Volg jij het nieuws? Heb jij veel algemene kennis? Vind jij mij egoïstisch, wereldvreemd of dom omdat ik het nieuws niet volg?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

17 reacties op “Opgebiecht: ik volg de actualiteit niet

 1. Voor een deel snap ik je wel hoor, want het is vaak grotendeels ellende wat er voorbij komt. Ik kan me soms al gefrustreerd of verdrietig voelen voordat de dag begint gewoon door het nieuws te kijken, dat doe ik dus ook niet meer veel. Het gaat bij mij een beetje per periode, soms wat meer en soms wat minder. Misschien omdat ik in een ander werelddeel woon worden er ineens wat meer dingen relevant ofzo, ik weet het niet. Toch vind het wel belangrijk om in ieder geval een beetje op de hoogte te zijn van de grote lijnen in de wereld en om me heen. Maar echt een heel nieuwsprogramma uitkijken doe ik ook echt niet, ik lees het meeste via facebook en nieuwssites.
  Lees het vorige artikel van Maaike: Yael maakte de aanslagen in Brussel meeMy Profile

 2. Wow ik zou mij echt samen! Misschien zeg je wel dat je het niet egoïstisch bedoeld is, maar je kan er niet omheen dat het dat wel is. Empathie is bij jou ver te zoeken blijkbaar. Sorry eh, maar er niks van snappen is een zeer zwak excuus. Belachelijk! Als je niks van de wereld weet, snap ik echt niet dat je je niet dom voelt. Ik begrijp gewoon niet dat nieuws je niet interesseert! Wow, je zou je echt moeten schamen.

  1. Tja, ieder zijn ding zeker Ik kan begrijpen dat je het vreemd vindt of niet kan begrijpen dat ik het niet volg, maar ik vind de manier waarop je het brengt wel heel erg cru en zwart-wit. Ik zou me schamen als ik zo’n veroordelende reactie zou achterlaten over iemand die ik niet ken, en ik vind dat empathie ver te zoeken is bij jou als je zoiets schrijft…

 3. Snap ik echt helemaal Tegenwoordig volg ik de actualiteit wel maar dat is heel langzaam aan gegroeid, een aantal jaar geleden interesseerde het me ook echt helemaal niet. Misschien groeit die interesse gewoon wat met ouder worden

 4. Ik weet ook niet alles, en dat hoeft denk ik ook niet. Alleen denk ik dat algemeen wereld nieuws wel belangrijk is om te weten. Maar daarvoor kan je ook gewoon simpel een blik werpen op de hoofdpagina van ons (of de App) of de koppen vd kranten en voilà, weer wat info rijker!

 5. Ik heb hier wat maanden terug een artikel aan geweid. Ik kijk geen nieuws, luister geen nieuws en voel me een stuk positiever in mijn vel. Eerst had ik altijd de radio ’s ochtends aan naar werk, al die narigheid BLEH. De hele dag nam ik dit negatieve gevoel mee…
  Lees het vorige artikel van Sas: Ontmoet mijn Timex horlogeMy Profile

 6. Ik heb het nieuws altijd goed gevolgd, want ik wilde graag goed op de hoogte zijn. De laatste tijd heb ik alle nieuwssites verwijderd en volg ik het bewust niet meer, omdat het me allemaal boos maakt en soms zelfs depressief. Daarbij heb ik veel gelezen over de mensen achter het nieuws. Het zijn grote bedrijven die alle touwtjes in handen hebben. Dat maakt voor mij een groot deel van het nieuws onbetrouwbaar. Dan ben je dus eigenlijk voor niks boos.

 7. Wow, dat zou ik me echt niet kunnen voorstellen, niet van de actualiteit op de hoogte zijn! Ik denk dat het bij mij gewoon van kleinsaf zo is bijgebracht, we hebben altijd meerdere kranten in huis en mijn ouders volgen het nieuws dagelijks. En dat heb ik gewoon overgenomen: als kind las ik in de lagere school en het middelbaar al de krant, wanneer ik thuiskwam van school. Ook nu ben ik gewoon geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurt. Ik wilde dan ook altijd journalistiek worden en studeerde daarom een jaartje communicatiewetenschappen. Die vakken waren me op het lijf geschreven: vakken als “samenleving: feiten en problemen” en “hedendaagse geschiedenis” gaan gewoonweg over de actualiteit. Of ja, de actualiteit van de laatste 50 jaar Uiteindelijk ben ik toch van studie geswitcht maar een job als journalist lijkt me nog steeds geweldig!
  Ik kan me echt niet voorstellen dat iemand niet weet wat Brexit is, eerlijk gezegd Ik veroordeel je er niet voor, maar kan het me gewoon écht niet voorstellen! Maar goed, ieder zijn ding natuurlijk, en eerlijk dat je hiervoor uitkomt (al is het natuurlijk niks ‘negatief’ ofzo).

 8. Ik moet bekennen: ik volg het nieuws ook amper. De nieuws app nu.nl lees ik zo nu en dan door, maar verder..
  De reden? Ik vind dat de media te veel bepaald wat ze laten zien en net name waarover. De ene dag hoor je álleen maar over ongelukken en aanslagen. De andere dag alleen maar vrolijke geboren lammetjes in de weide, bij wijze van. Ze weten precies hoe ze de mens kunnen triggeren wat resulteert tot (in mijn ogen onnodige discussies). Daarom volg ik ook geen nieuws meer op Social Media.

 9. Ik ben net als jou! Ik ging al bijna denken dat er iets mis was. Haha! De zaken die kortbij gebeuren interesseren me wel maar zoals je zegt, de rest is ver van mij bed.

 10. Heel spijtig Kim dat je het nieuws niet volgt. Ik ben zelf een nieuwsfreak en volg politiek, economie, alle sporten … Ik lees dagelijks 3 kranten (nu de on-line versies). Ik heb dat van mijn vader (die nog veel meer kranten leest) en grootvader (die elk uur het radionieuws volgde) die ook zo zijn en waren.