Leven met het prikkelbare darm syndroom…

Persoonlijk

prikkelbare darm syndroom

Al sinds ik een jaar of twaalf ben, kamp ik met het ‘prikkelbare darm syndroom’ (PDS) of ‘spastisch colon’. Dagelijks heb ik last van een opgeblazen buik, (soms enorm harde) buikpijn en winderigheid. Ik kamp er ondertussen al zo’n tien jaar mee en ergens ben ik het al wat gewoon, maar anderzijds is het ook ontzettend vervelend en wil ik er zo graag van af… Alleen blijkt er jammer genoeg weinig aan te doen. Vandaag deel ik mijn verhaal met jullie, in de hoop dat we herkenning bij elkaar kunnen vinden. Ik ben ook heel benieuwd naar tips om hier van af te geraken.

Symptomen

Het prikkelbare darm syndroom komt best wel vaak voor (bij 15-20% van de vrouwen) en is een heel vervelende maar (gelukkig) geen ernstige aandoening. Bij mij uit het zich vooral door een opgeblazen buik, veel buikpijn, winderigheid en constipatie. Niet zo gezellig dus. Ik heb het vooral vaak ’s avonds nadat ik een ‘zware’ warme maaltijd gegeten heb, maar ook soms na het ontbijt of middagmaal, en soms zelfs gewoon tussendoor. Als ik na het avondeten met mijn vriend in bed kruip om nog wat televisie te kijken, voel ik me vaak echt een opblazen zwijn en dus heel onaantrekkelijk. Ik kan het dan ook moeilijk verdragen wanneer hij mijn buik aanraakt. Verder heb ik ook heel veel last van winderigheid, wat natuurlijk ook niet echt aantrekkelijk is… Gelukkig is mijn vriend het gewoon en maakt hij er niets van, maar voor mezelf is het echt niet fijn. Het is dan echt gewoon pure lucht die uit mijn darmen komt (gelukkig meestal zonder nare geurtjes ). Wanneer ik thuis ben kan ik de lucht er gelukkig gewoon uit laten, maar wanneer ik ergens anders ben is het vaak heel vervelend. Wanneer ik het moet ophouden wordt de pijn nog erger. Vaak zwelt mijn buik zo hard op dat ik echt de knoop van mijn broek moet open zetten. Dat doe ik zelfs regelmatig op restaurant of op het werk. Wanneer ik aan tafel zit en mijn shirt er over hangt valt dat toch niet zo op Al mijn vriendinnen zijn het al gewoon en ik trek me er dan ook niet veel van aan. Het is wel heel vervelend als ik gezellig op restaurant zit en lekker gegeten heb, maar dan de hele avond verschrikkelijk veel buikpijn heb. Alcohol of iets met prik drinken maakt het nog erger. Verder loop ik ook heel vaak met een ingetrokken buik rond, omdat ik me schaam voor mijn opgeblazen buik. Soms is het net alsof ik zwanger ben! Het is zelfs zo’n gewoonte geworden dat ik het ook doe wanneer ik alleen ben. Het is echt een soort van conditionering, maar volgens mij verergert dat de pijn alleen maar.

‘Scheetoefeningen’

Vaak heb ik het gevoel dat ik winden moet laten om de lucht er uit te laten en het opgeblazen gevoel te doen verminderen, maar lukt het heel moeilijk. Ik doe dan soms ‘scheetoefeningen’ op bed (ja, zo noem ik ze echt, niet lachen!). Ik zal ze even beschrijven voor als je ze ook eens zou willen uittesten – als je niet zo van plastische beschrijvingen houdt sla je deze alinea beter even over Een eerste ‘oefening’ is met je knieën en ellebogen op het bed gaan zitten, met je achterwerk in de lucht, en in die positie eventueel wat naar voor en naar achter bewegen. Een tweede oefening is op je rug gaan liggen en je knieën optrekken en eventjes zo blijven liggen. Ook kan je op je buik op bed gaan liggen en dan je heupen op een neer bewegen – ja, een beetje alsof je aan het vrijen bent – en je buik telkens op het bed laten ‘ploffen’. Wat ook helpt en misschien iets minder vreemd is, is je buik masseren, liefst met kronkelende bewegingen van rechts naar links en zo stilaan van boven naar beneden, zodat je de kronkeling van je darm een beetje volgt.

Je ziet, ik heb intussen al genoeg trucjes ontdekt, ik zou er lessen in moeten geven en zou er nog rijk mee kunnen worden ook! Een beetje vreemde oefeningen misschien allemaal, maar het werkt meestal wel echt! Op de ene of andere manier komt de beweging van mijn darmen hierdoor op gang en dan kan ik plots veel lucht eruit laten en worden de buikpijn en het opgeblazen gevoel wat minder. En geloof me, als jij zo’n vervelend en pijnlijk gevoel zou hebben, je zou ook alles doen om het te laten verminderen! Maar helaas lukken de oefeningen soms ook niet en dan frustreer ik me, waardoor de buikpijn nog erger wordt…

Stress

Wat ik de laatste tijd heel erg heb gemerkt, is dat het erger wordt wanneer ik stress heb. Bij het begin van de opstart van mijn praktijk als zelfstandige had ik bijvoorbeeld enkele weken lang nog veel fellere buikpijn dan anders, omdat ik (onbewust) stress had. Ook tijdens de examenperiodes heb ik altijd meer last gehad van mijn buikpijn. Vaak heb ik onbewust stress en besef ik niet echt dat ik stress heb, maar voel ik het wel in mijn buik. Het is ook geweten dat stress PDS verergert… Zoveel mogelijk stress vermijden zeggen ze dan, maar dat is natuurlijk niet zo eenvoudig… Wat ik ook soms probeer te doen wanneer ik buikpijn heb is buikademhalen. Dan duw je je buik omhoog wanneer je inademt en laat je hem weer zakken wanneer je uitademt. Op die manier word je normaal gezien ook wat meer ontspannen.

Remedies

De afgelopen jaren heb ik al vanalles geprobeerd om van mijn buikpijn af te komen. In het begin probeerde ik de standaard medicatie (Spasmomen, Buscopan,…), maar dat hielp niet. Rond mijn veertiende ben ik naar het ziekenhuis gegaan voor allerlei onderzoeken. Ze hebben toen getest of ik lactose-intolerant was, maar dat bleek het niet te zijn. Ook moest ik een coloscopie ondergaan, waarbij ze met een camera in mijn darm zijn gaan kijken en ook bepaalde testen voor intoleranties gedaan hebben. Ook daar konden ze niets vinden. Uiteindelijk werd dus de diagnose spastisch colon of prikkelbare darm gesteld, en daar was weinig aan te doen…

Nadien ben ik nog bij verschillende alternatieve dokters geweest. Ik heb al heel wat vreemde dingen meegemaakt! Zo legde één van deze dokters verschillende buisjes op mijn buik om zo een bepaald dieet voor me op te stellen en me bepaalde homeopathische medicatie voor te schrijven. De medicatie waren buisjes met witte bolletjes erin, maar wat dat juist was weet ik niet meer. Ik was nog jong en het is al zo lang geleden… Ook ben ik een aantal keer bij een dokter geweest die me via een machientje op allerlei plaatsen in mijn lichaam elektrische schokjes gaf. Ook heel vreemd en de verklaring erachter weet ik niet meer, maar als je zoveel last hebt probeer je vanalles. Uiteindelijk hielp dat allemaal niet. Misschien had ik soms wat langer moeten volhouden of het dieet moeten volgen (want dat lukte me nooit)… Alleszins, ik zit er nu nog steeds mee.

Toen ik een paar maanden geleden weer heel veel last had door de stress, ben ik opnieuw naar de gastro-enteroloog gegaan om nogmaals te gaan horen of ze niets voor me konden doen. Daar kreeg ik weer andere medicatie voorgeschreven, maar ook die hielp niet… Nu ga ik intussen al enkele maanden naar een osteopaat, omdat ik had gelezen dat dat wonderdokters zijn. Die man duwt en trekt overal wat aan mijn lichaam en doet ook maar wat vreemde dingen, maar het is het proberen waard. Nu ben ik er al zo’n vijftal keer geweest, maar eerlijk gezegd heb ik niet echt het gevoel dat het helpt. Het is wel beter dan een paar maanden geleden, maar ik denk dat dat eerder komt omdat mijn stressniveau weer wat verlaagd is. Alleszins, ik blijf het nog even proberen want ik wil nadien weer niet het gevoel hebben dat ik niet alles geprobeerd heb. Een volgende stap waar ik nog over denk is naar een diëtiste stappen om wat tips te krijgen over aangepaste voeding, maar daar zie ik eerlijk gezegd een beetje tegen op… Ik hou gewoon van lekker eten en heb geen zin om erover te moeten nadenken en bepaalde dingen te moeten laten! Anderzijds is een gezondere levensstijl sowieso wel goed én zal ik daardoor misschien ook wat afvallen, wat ook mooi meegenomen is. Maar ik vrees gewoon dat ik het niet lang zal volhouden… Maar goed, als dat me kan helpen moet ik het misschien toch eens proberen…

Heb jij ook last van PDS? Wat zijn jouw ervaringen?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

20 reacties op “Leven met het prikkelbare darm syndroom…

 1. Hey Kim,
  ik kwam per toeval op je website uit, en op dit ‘oude’ artikel.
  Ben je ondertussen al bij een diëtiste geweest?
  Ik heb ook een aantal jaren last gehad van PDS, en op stress momenten uit het zich nog steeds.
  Maar ik ben vorig jaar in augustus gestart met het FODMAP-dieet, een eliminatiedieet waarbij je enkele maanden echt bitterweinig verschillende dingen nog mag eten (helaas) maar mijn buik kalmeerde enorm! daarna moet je per week opnieuw dingen toevoegen in je dieet, zoals tarwe, lactose, …
  Hieruit is gebleken dat ik allergisch ben aan tarwe, gevoelig aan grote hoeveelheden lactose, ui en look.
  Het grootste struikelblok bij mij is natuurlijk de tarwe want dit zit in zoveel producten, maar je leert er wel mee omgaan en ik voel mezelf veel gelukkiger en ik zit veel beter in mijn vel omdat ik nu nog maar zelden last heb van mijn PDS.
  Zeker het proberen waard!

  1. Hey Lien, super bedankt voor je reactie! Ik heb ondertussen niets meer geprobeerd omdat het wel wat beter gaat nu. Heb al van het FODMAP-dieet gehoord maar nog niet geprobeerd, maar goed om te horen dat jij er zo goede ervaringen mee hebt, ga ik dan misschien toch ook eens proberen.

 2. Wat bij mij veel verschil maakt, is koolhydraten en eiwitten nooit op hetzelfde moment eten. Ook met fruit geen combinaties eten, enkel één soort. Daarnaast neem ik elke avond 20mg Ebastine en Bio-floracare xl. Dat alles samen neemt niet alle klachten weg, maar maakt wel een groot verschil!

 3. Hoi meid! Wat vervelend maar o zo herkenbaar. Heb al sinds ik erg jong ben pds. Loop al jaren me te klooien en het ene moment gaat het beter dan het andere. Laatst ben ik begonnen met the green Happiness. Is dierlijke eiwitten vrij , suiker vrij oa. Ondanks dat ik ook ooit getest ben op lactose intolerantie kan ik nu zien wat het met mijn lichaam doe als ik het niet neem. Ik ben sinds ik ben begonnen stukken opgeknapt en heb zo veel minder last. Er zijn nu soms dagen dat ik gewoon helemaal geen last meer heb. Mijn buik is minder opgezet en de pijn is vrijwel weg. Misschien is dat het proberen waard? (Op m’n blog kun je er wat foto’s etc over terug vinden). Succes xx

  1. Hoi Lesley! Bedankt voor je reactie. Ik merk ook wel dat ik wel last kan hebben van lactose ondanks dat ik er niet intolerant voor ben. Interessant dat je er op je blog ook over schrijft, ik ga zeker eens een kijkje nemen

 4. Wat een fijn artikel! Ik weet eigenlijk wel zeker dat ik ook PDS heb, maar ben nooit naar een huisarts geweest om het te laten “bevestigen”. Het is moeilijk te bewijzen, dus het wordt denk ik al snel afgedaan als PDS. Ik heb het vooral ’s middags na de lunch en ik merk dat ik het vaker heb wanneer ik op het werk ben. Ik denk dat het komt doordat ik HOOP dat ik er geen last van ga krijgen. Ik heb vaak ook last van kramp door alle lucht, waardoor mijn maag echt gigantisch hard gaat knorren. Tot nu toe konden mijn collega’s er om lachen, maar voor mij is het natuurlijk behoorlijk gênant. Ik probeer ook elke ochtend ademhalingsoefeningen te doen, in de hoop dat ik een goed ritme behoud voor de dag en op die manier niet teveel lucht inadem. Oh en die scheetoefeningen had ik zelf ook al ondervonden. Heel fijn om thuis te doen, maar op het werk beetje lastig

  1. Dankjewel Inge. Het is inderdaad moeilijk te bevestigen, het is eerder een uitsluitseldiagnose wanneer ze niets anders kunnen vinden… Maar als je die klachten hebt zal het waarschijnlijk dat wel zijn. Wel vervelend dat je het vaker op het werk hebt, thuis ben je nog op je gemak en kan je je broek open laten of iets aantrekken dat niet spant, lekker even in bad gaan of gaan liggen, maar op het werk is dat moeilijk natuurlijk…

 5. Het moet vast heel erg vervelend voor je zijn. Zeker de gedachte dat er geen tot weinig oplossingen voor zijn. Ik duim voor je dat een diëtiste wat voor je kan betekenen wat betreft PDS.

 6. Ja ik heb er ook last van, heel veel vervelend! Ik heb de diagnose nog maar net maar wat mij aangeraden word is pure pepermuntolie slikken en het FODMAP dieet, speciaal voor darmklachten, te volgen…Ik kan je niet zeggen of het werkt…Ben me nog aan het verdiepen erin…Veel sterkte!

 7. wat een handig artikel dit! Ik wist niet dat er oefeningen voor waren. Ik herken me echt volledig in jouw verhaal. Problemen met darmen worden echt onderschat en daarbij heb ik ook nog eens lactose intolerantie (krijg je ook last van je darmen van) dus ik loop heel vaak met zo’n 7 maanden zwangere buik rond

 8. Lijkt me best wel vervelend. Die oefeningen vind ik niet gek hoor, als het helpt is het juist heel erg fijn! Vooral lastig dat er niet echt een oplossing voor kan worden gekomen. Hopelijk word je daar snel mee geholpen.

  1. Dankjewel Annemijn. Het is inderdaad heel lastig, want het is dan toch altijd wel een domper op de vreugde bij een lekker etentje of gezellige avond… Ook als ik alcohol drink heb ik er veel last van… Genieten van een lekkere cocktail of lekkere maaltijd gaat dus altijd gepaard met pijn, dat is niet zo fijn
   Lees het vorige artikel van Kim: Leven met het prikkelbare darm syndroom…My Profile

 9. Ah ik begrijp je angst! Ik vind het ook heel moeilijk om mijn vrijheid van het eten los te laten en volgens een (streng) dieet te leven. Ik wens je alle succes met de mogelijkheden die nog openstaan. Hopelijk wordt het nu wat minder zonder zoveel stress!

  1. Dankjewel Sophie. Het is niet per se angst, maar ik weet gewoon dat ik het ontzettend moeilijk ga vinden om mijn gewoonten om te vormen. En ik eet heel graag pasta, tomatensaus en zo’n dingen, waar ik allemaal veel last van heb Maar als een diëtiste me echt kan begeleiden en ondersteunen en lekker alternatieven kan bieden, dan is het misschien wel te doen…
   Lees het vorige artikel van Kim: Leven met het prikkelbare darm syndroom…My Profile