Taboes doorbreken: 7 mythes over eetstoornissen

Persoonlijk, Taboes doorbreken

mythes over eetstoornissen

Vandaag heb ik voor jullie weer een gastartikel klaarstaan. Vandaag vertelt Kim jullie over haar eetstoornis en deelt ze 7 mythes over eetstoornissen, in de hoop daarbij het taboe en de misverstanden rond eetstoornissen uit de wereld te bannen. Ik ben haar heel dankbaar dat ze dit met ons wil delen! Dankzij haar reactie op mijn oproep heb ik ook haar blog mogen ontdekken, waar zij ontzettend mooie artikels schrijft over onder andere haar problemen en ervaringen met de hulpverlening. Voor mij als toekomstig psychologe ontzettend interessant om te lezen, en ik denk dat het ook velen van jullie zal ontroeren.

Kim:

Ik zal me even kort voorstellen: ik ben Kim. Op mijn blog schrijf ik over mijn eigen ‘psychische ziektes’ (en nog veel meer), omdat ik hoop daarmee het stigma rondom deze ziektes wat te verminderen. Vandaag mag ik dat ook via Kimsbloglife doen! Bedankt Kim!

Mijn artikel gaat over mythes die bestaan rondom eetstoornissen. Allereerst even kort: wat is een eetstoornis eigenlijk? Een eetstoornis is een ernstige en complexe psychische ziekte die zich uit door middel van (niet) eten. Sommige mensen met een eetstoornis eten juist heel veel, anderen weigeren te eten en weer anderen eten wel maar braken dit vervolgens weer uit. Ik hoop dat er door mijn artikel wat meer begrip komt voor eetstoornissen.

7 mythes over eetstoornissen

1) Iedereen met een eetstoornis is dun.

Waarschijnlijk is het beeld dat je bij een eetstoornis hebt het beeld van een extreem dun meisje met anorexia. Dat is het meest bekende beeld, maar zeker niet het meest voorkomende beeld. Het grootste deel van de mensen met een eetstoornis heeft geen ondergewicht. Veel van deze mensen worden pijnlijk genoeg niet geloofd door hun omgeving: “jij kan helemaal geen eetstoornis hebben, je bent helemaal niet dun”.

2) Een eetstoornis gaat over eten.

Het is waar dat bij een eetstoornis de problemen zich uiten rondom eten, maar dit is niet waar een eetstoornis over gaat. Een eetstoornis is een hele complexe ziekte met een heel scala aan mogelijke oorzaken en redenen. Een eetstoornis gaat over leven, de angst voor de toekomst, het willen hebben van controle en nog zo veel meer.

3) Eetstoornissen zijn een keuze.

Er zijn veel mensen die denken dat je voor een eetstoornis kiest. Je kiest er toch immers zelf voor om niet te eten? Bij mensen met een eetstoornis is dit niet zo. Er zit een ‘stemmetje’ in hun hoofd dat hen vertelt niet te eten. Die stem kan extreem gemeen en streng zijn, de ergst mogelijke dingen tegen je zeggen en allesoverheersend zijn. Mensen met een eetstoornis durven vaak helemaal niet tegen deze stem in te gaan. De eetstoornis-stem kiest voor hen wat ze wel/niet eten.

4) Mensen met een eetstoornis zijn extreem ijdel.

Het lijkt ‘logisch’: als je zoveel tijd besteed aan je lichaam en gewicht, dan moet je haast wel ijdel zijn, toch? Niets is minder waar. In plaats van het lichaam laten zien, willen mensen met een eetstoornis hun lichaam vaak juist verbergen en onzichtbaar maken. Er is een groep mensen die hun veelal extreem dunne lichaam wél laten zien aan iedereen, voor anderen lijkt dit haast op ‘pronken met de ziekte’. Hier zitten vaak ook behoorlijk eetgestoorde redenen achter, zoals het geven van een noodkreet (“ik moet geholpen worden, kijk hoe dun ik ben”) of het creëren van een identiteit (“ik ben het extreem dunne meisje”). Vaak hebben de mannen en vrouwen die dit doen helemaal geen zicht meer op wat voor reactie dit bij anderen oproept.

5) Eetstoornissen worden veroorzaakt door het schoonheidsideaal in de media.

Het spiegelen aan anderen zou een trigger kunnen zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis, maar dit zal nooit de oorzaak zijn. Een eetstoornis wordt altijd veroorzaakt door een complexe combinatie van psychologische, sociale en genetische factoren. Onzekerheid, perfectionisme, misbruik, problemen thuis en de opvoeding zijn bijvoorbeeld vaak een groot deel van de oorzaak van een eetstoornis.

6) Alleen jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen een eetstoornis krijgen.

Helaas zien we tegenwoordig dat steeds meer jonge meisjes eetstoornissen krijgen. Er zijn steeds meer meldingen van jongens en meisjes van een jaar of 7/8 die in het ziekenhuis belanden door hun eetstoornis. Dat vind ik heel schokkend. Maar een eetstoornis houdt ook niet op na de tienerjaren. Het is geen ‘fase’ die vanzelf weer overgaat als iemand bijvoorbeeld twintig jaar wordt. Er zijn ook een heleboel mensen van boven de 30 die nog steeds lijden aan een eetstoornis. Deze ziekte komt op elke leeftijd voor.

 7) Het is onmogelijk om te genezen van een eetstoornis.

Niet waar! Het is wel degelijk mogelijk om te genezen van een eetstoornis. Het is een moeilijke weg, een lange weg en een enge weg, maar je kunt deze echt afleggen. Met de nodige therapie, steun uit de omgeving en een heleboel (intrinsieke) motivatie kun je écht genezen! Durf het aan te gaan, je hebt niets te verliezen. Het leven zonder eetstoornis is zoveel mooier dan een leven met eetstoornis. Het is eng, maar het is het 100% waard.

Ik hoop dat jullie nu een wat beter beeld hebben gekregen van eetstoornissen. Wellicht heb ik een aantal mythes waar jij zelf eigenlijk ook in geloofde ontkracht. Hopelijk heb je wat meer begrip voor mensen die aan een eetstoornis lijden. Mocht je een vriend/vriendin met een eetstoornis hebben, stel je dan open op en neem de problemen serieus. Ze hebben je nodig, juist nu!

Liefs, Kim

Kimsbloglife (verwarrend anders met twee dezelfde namen hé!): Ik vond het artikel van Kim ontzettend fijn om te lezen, vooral omdat ik mezelf  erop betrap dat ik soms ook nog in enkele van deze mythes geloof, ook al  heb ik hier al veel over geleerd op school. Ik vind het dan ook heel goed dat Kim dit met ons wilde delen en hoop dat jullie nu een beter beeld hebben over wat een eetstoornis eigenlijk inhoudt. Ik wil jullie ook allemaal aanraden om eens een kijkje te gaan nemen op Kims blog, want ik vind dat zij ontzettend mooi over dit soort dingen kan schrijven.

Welke mythe geloofde jij nog?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

5 reacties op “Taboes doorbreken: 7 mythes over eetstoornissen

  1. Ik vind het heel mooi om te lezen hoe jij bepaalde mythes ontkracht. Ik heb veel gelezen over eetstoornissen dus weet ook vrij veel erover, ondanks dat vind ik het wel goed dat je het deelt om zo toch mensen meer begrip te laten krijgen en vragen te beantwoorden! Heel fijn artikel. X