Update: samenwonen, hoe zit dat nu?

Persoonlijk

samenwonen

Zoals jullie misschien wel al weten, kijk ik er al lang naar uit om te gaan samenwonen met mijn vriend. Nu ik eindelijk afgestudeerd ben én een job heb, lijkt het een logische volgende stap om binnenkort te gaan samenwonen. Een stap waar ik echt al jaren naar verlang. Maar nu het dichterbij komt, zijn er toch een aantal dingen die me nog wat tegenhouden of afschrikken. Ik vertel er jullie in deze blogpost meer over.

Werkzekerheid
Ik heb nu voor anderhalf jaar een vaste job waarbij ik goed mijn boterham verdien en ook mijn vriend heeft al twee jaar een vaste job, dus op zich zou samenwonen geen probleem zijn. Maar toch beangstigt het idee dat ik blijvend een vast inkomen nodig heb eens we samenwonen me een beetje… Wat als ik mijn job niet meer graag doe of plots ontslagen word? Wat als ik opeens graag wil proberen om volledig als zelfstandige aan de slag te gaan en in het begin wat minder verdien? Of wat als ik nu plots nog verder wil gaan studeren? Bovendien is mijn contract sowieso maar voor anderhalf jaar, dus wat als ik nadien geen job meer vind? Oke, dat zijn allemaal doemscenario’s en bovendien kan je dit op eender welk moment in je leven meemaken, ook als je al jaren op jezelf woont… Maar toch schrikt het me ergens een beetje af. Ik voel me nu veilig thuis, ik verdien geld maar weet dat alle mogelijkheden nog open liggen. Ik vind het idee dat ik ruimte heb om te experimenteren en om fouten te maken wel fijn, want ik weet dat ik geen risico loop zolang ik nog thuis woon. Ook al zal ik die ruimte waarschijnlijk niet eens nodig hebben, en hoort het ‘moeten werken om je brood te winnen’ gewoon bij het leven…

Sparen en grote uitgaven

Verder vind ik het ook wel gewoon fijn om nog even te kunnen sparen nu ik nog thuis woon. Ik heb een mooi loon waar ik nu elke maand wel wat mooie spullen van kan kopen en verder kan ik nog veel sparen, maar als ik zou gaan samenwonen zou er meteen al niet zo heel veel meer overblijven om eens gekke uitgaven te doen of om te sparen… Als ik nu bijvoorbeeld een nieuwe computer wil kopen, dan kan ik dat gewoon omdat ik mijn loon verder bijna nergens anders voor nodig heb, maar eens ik samen ga wonen is dat allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Natuurlijk kan ik dan nog wel een computer kopen, maar je moet toch al meer gaan rekenen of je nog voldoende overhoudt voor je vaste kosten. Bovendien zullen we in het begin ook wel meubels enzo moeten kopen, dus is het ook wel fijn als ik hiervoor een extra centje opzij heb staan.
Kieskeurig
Ik heb stiekem wel al wat online zitten zoeken naar appartementen, en ik heb al gemerkt dat ik best kieskeurig ben wat betreft een woning. Ik zou het eerlijk gezegd niet zo fijn vinden om in een afgedankt appartementje te moeten beginnen en wil het graag meteen goed doen. Ik weet dat dat misschien heel verwend of luxueus overkomt, maar ik denk dat het ook te maken heeft met wat ik in mijn omgeving zie. In mijn vriendenkring en ook online (via blogs en filmpjes op YouTubekanalen) zie ik dat veel mensen van mijn leeftijd die pas samenwonen ook al heel erg mooie huizen of appartementen hebben, en dan wil ik dat ook… Tegenwoordig moet alles Pinterest-waardig zijn, en ik moet eerlijk toegeven dat ik me hierdoor ook wel een beetje laat meeslepen. Ik hou ook wel van interieur en inrichting, dus vind het wel belangrijk dat ons appartementje er mooi uitziet en zou het leuk vinden als we er echt verliefd op zijn. Bovendien zouden we ook heel graag een tweede ruime kamer hebben waar we een bureau van kunnen maken, aangezien we allebei wel vaak met onze hobby bezig zijn. Maar natuurlijk zijn mooie en iets grotere appartementen niet goedkoop… Dus dat houd me ergens ook wel een beetje tegen.
Zelf het huishouden doen
Ergens kijk ik er wel een beetje naar uit om alles zelf te regelen en denk ik dat het best nog wel meevalt als we maar met twee zijn, maar anderzijds schrikt het me ook wel een beetje af. Plots zullen we alle huishoudelijke taken zelf moeten doen: wassen, koken, strijken, afwassen, poetsen, boodschappen doen, en waarschijnlijk zelfs nog meer dingen waar me nu helemaal nog niet bij stil staan. Nu help ik thuis ook wel hier en daar wat mee, maar het is toch nog een heel groot verschil om alles zelf te moeten doen. Zeker als je elke dag gaat werken, lijkt het me echt wel soms zwaar om daar ook het huishouden nog bij te nemen.
Maar goed, ondanks al deze ‘minpuntjes’ of dingen waar ik een beetje bang voor ben, kijk ik er toch nog steeds wel heel erg naar uit om lekker ons eigen huisje te hebben en nog meer bij elkaar te zijn. Maar het komt gewoon niet meer op enkele maanden aan. Trouwens, misschien dat ik over enkele maanden het werkritme en alles wat er bij komt kijken ook al wat meer gewoon ben, en dat ik er dan alweer anders over denk. Alleszins, in 2016 wil ik toch graag ons eigen stekje hebben I’ll keep you updated!

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

11 reacties op “Update: samenwonen, hoe zit dat nu?

 1. Ik snap dat deze punten je afschrikken of tegenhouden. Ik woon nu al enkele jaren samen met mijn vriend en daar ben ik heel gelukkig om. Ik zou nooit nog thuis willen wonen, ondanks dat mijn mama altijd super goed voor mij heeft gezorgd. Maar eens je je privacy en vrijheid gewend bent, dan wil je dat echt niet snel meer afgeven. Natuurlijk is het financieel niet altijd even makkelijk, komen er de ene maand meer rekeningen binnen dan de andere maand en kan je daardoor misschien niet meer alles kopen wat je wil. Ook het huishouden speelt een belangrijke rol omdat je ineens alles zelf moet doen, maar met een goede taakverdeling komt dat helemaal goed. Persoonlijk vind ik dat er meer voordelen zijn aan samenwonen dan nadelen. Het is gewoon geweldig om je eigen stekje te hebben!
  Lees het vorige artikel van Vanessa: Feestdagen en chronisch ziek: mijn ervaringMy Profile

  1. Fijn om jouw ervaring te horen! Ik denk ook wel dat het allemaal wel zal meevallen en dat ik het geweldig zal vinden, maar wat me vooral nog wel afschrikt is die financiële zekerheid die je toch wel nodig hebt… Maar ach ja, dat zal altijd zo blijven en echte zekerheid heb je natuurlijk nooit, dus ja, zo kan ik nog jaren wachten

 2. Ik woon nu al dik 7 jaar samen en vind het heerlijk! En, alleen maar goed dat je kieskeurig bent qua appartement en dat je weet wat je wilt. Wij wonen hier nog steeds met heel veel plezier en willen toch naar een grote eengezinswoning verhuizen. Nog even afwachten wanneer ons eigen stekkie verkocht wordt (staat 2 maanden te koop nu)…

  Het huishouden vind ik juist heerlijk om te doen. Lekker poetsen met een muziekje op en daarna voelt het zo heerlijk schoon en opgeruimd.
  Lees het vorige artikel van Sas: Kerstvakantie plannenMy Profile

 3. Ik begrijp de punten die je beschrijft wel heel goed. Er zijn altijd wat mindere dingen aan iets, en zo is dat als je voor het eerst gaat samenwonen de grote uitgaven van de vaste lasten. Zelf is dit ook nog iets wat mij op dit moment tegenhoudt. Al zou het eens wel moeten natuurlijk, haha. Lekker past doen wanneer je er klaar voor bent hoor! Dat gevoel komt vanzelf wel wanneer je er 100% achter staat om de (grote) stap te zetten.
  Lees het vorige artikel van Sandra: 10x Webshops voor de leukste kerstcadeausMy Profile

  1. Dankjewel voor je reactie Sandra! Inderdaad, ik denk ook dat dat gevoel binnenkort wel gaat komen… Eerst alleen nog even wat wennen aan het werkritme denk ik.

 4. Ik snap de zaken die je omschrijft heel erg goed… Wanneer je gaat samenwonen, komen er best wel wat verantwoordelijkheden bij kijken. En het kost allemaal veel geld, waardoor het voor ons (als jonge mensen) niet zo makkelijk is om iets deftig te vinden vind ik. Ik snap dat je het meteen goed wilt doen en een heel mooi huis wilt met alles op en aan, maar toch denk ik dat je in het begin niet té perfectionistisch mag zijn… Ik vind Pinterest plaatjes ook ontzettend mooi, maar ik weet niet of het altijd realiteit is… Vaak worden bepaalde zaken op die manier gezet of belicht dat ze nog mooier lijken! Ik hoop ook in 2016 een stekje te vinden met mijn vriend veel succes met jullie zoektocht!

 5. Ergens zou ik willen dat ik net als jij thuis kon wonen en veel kon sparen. Ik woon echter 500km bij m’n ouders vandaan dus ik woon alweer 1.5 jaar (ik ben 22) alleen. En ondanks dat ik t verre van breed heb (een nieuwe telefoon zit er de komende maanden écht niet in helaas), geeft t ook een onwijze kick dat ik dit NU al voor mekaar heb. En volgens mij kun jij dat ook makkelijk krijgen. T is even volledig uit je comfortzone, maar de basis heb je. Ga ervoor!

 6. Soms wou ik echt dat ik nog thuiswoonde en geen huur moest betalen :p ik zou stinkend rijk zijn haha maar woon liever alleen. Eens je thuis weggaat, kom je niet meer terug. Huizen en appartementen zijn immens duur geworden. Zelf heb ik heel wat gezien en gekozen voor nieuwbouw uiteindelijk. Veel mensen snappen dat niet, maar ik heb geen zin in een krot, mijn tijd is daar te kostbaar voor. En al die perfectie online is mooi, maar hoe vaak zag je bv al hun badkamer of de buurt waar ze wonen? Los van het prijskaartje waar ook vaak niemand over spreekt…. Ik weet nu meer dan ooit dat alle perfectie online een mens in een diep dal kan drijven. En mijn living is mss wel huiselijk en leuk, maar het feit dat ik nog altijd werfsokketten heb hangen in de gang zou ook zoiets zijn dat net buiten de foto valt
  Lees het vorige artikel van Bibiane: Christmas tag!!My Profile

  1. Haha, dat kan ik me voorstellen! Ik zou ook het liefst in een nieuwbouwappartement gaan wonen. Maar inderdaad, in de online wereld zie je vaak ook wel enkel de mooiste kant van de dingen. En dat kan mensen inderdaad een slecht gevoel geven, dat heb ik ook soms…