Waarom je ongelukkig wordt van blogs lezen

Bloggen, Lifestyle, Persoonlijk

waarom we van bloggen ongelukkig worden

Oké, de titel klinkt misschien een béétje dramatisch. Natuurlijk lees ik ontzettend graag blogs en word ik er blij van! Maar anderzijds vind ik dat blogs lezen je soms toch ook een slecht of ‘ongelukkig’ gevoel kunnen geven. Je leest er immers vaak over het geluk van anderen (welke leuke spullen zij allemaal hebben, hoe goed zij eruit zien, wat voor leuke dingen ze gedaan hebben, hoe lief hun vriendje is…) en ziet overal perfecte foto’s, en bij jou is het allemaal niet zo perfect… En dan ga je je weleens slecht voelen. De ene is er natuurlijk gevoeliger voor dan de andere, en op het ene moment kan je het allemaal beter relativeren dan op het andere, maar soms kan ik er echt een beetje ‘ongelukkig’ van worden. Ik vertel jullie in dit artikel waarom.

♥ Je ziet overal prachtige interieurs waar jij alleen maar van kan dromen. Alles is mooi wit, de lichtinval is perfect en alles past zo mooi bij elkaar… *Zucht.*

♥  Je mag nog zo hard je best doen, zo mooi als de foto’s van die andere bloggers zullen jouw foto’s nooit worden… Hoe doen ze dat toch?!

♥  Andere meisjes krijgen regelmatig bloemen of andere verrassingen van hun vriend en jij (bijna) nooit. Waarom heb je toch de verkeerde uitgekozen?!

♥ Oooh, wat een mooie bikini heeft zij aan… En wat staat dat jurkje haar mooi, zoiets heb ik nog niet in mijn kast! En die blazer, die wil ik ook! En die horloge, wauw, die moet ik ook hebben!

♥ Iedereen gaat samenwonen en jij niet. Zo oneerlijk! Waar halen ze dat geld vandaan terwijl ze nog studeren?! En waarom willen míjn ouders niet sponsoren?!

♥ Wat heeft zij veel prachtige designertassen, dat wil ik ook! Helaas laat mijn bankrekening het niet toe…

♥ Wauw, wat zijn zij allemaal gemotiveerd om gezond te eten en veel te sporten. En ze houden het nog vol ook! Waarom lukt mij dat nooit?!

♥ Haar vriendinnengroepje ziet er echt zo leuk en gezellig uit, waarom doen wij nooit zo’n leuke dingen onder vriendinnen?

♥ Is zij nu weer op vakantie met haar vriend?! Dat is zeker al de derde keer dit jaar! En ik zal wel hard studeren en werken hoor!

♥ Wauw, wat een mooie selfie! Wat zit haar haar en make-up mooi! Hoe doet ze dat toch? Zo goed zie ik er nooit uit…

♥ Heeft zij nu echt een iPhone cadeau gekregen voor kerst? Dat meen je niet?! Waarom krijg ik nooit zo’n duur cadeau?!

… en zo kunnen we nog wel even verder gaan.

Wat ik hierboven schreef moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen. Ik gun het anderen natuurlijk ook wel als ze iets leuks hebben en ik besef heus wel dat het bij anderen ook niet altijd rozengeur en maneschijn is. Bovendien heb ik zelf helemaal niets te klagen! Maar toch zijn er momenten dat ik me er even slecht door voel en een beetje ‘jaloers’ ben op leventje van anderen dat er zo perfect uitziet. Bovendien is het immers zo dat hoe vaker je iets ziet, hoe meer je het ook wilt. En dat ervaar ik ook vaak: ik zie iets op verschillende blogs voorbij komen, en elke keer dat ik het zie wil ik het ook, steeds meer. Het lijkt soms nooit te stoppen. Ook al heb ik al zoveel spullen – soms zelfs zoveel dat ik er gek van word omdat ik er geen plaats meer voor heb – toch wil ik steeds meer omdat ik het bij andere bloggers zie. Dat klinkt heel materialistisch, en dat is het eigenlijk ook. Soms voel ik echt een soort van hebzucht. Stom eigenlijk, want ik weet wel dat al die spullen me niet gelukkiger gaan maken en ik ben eigenlijk al perfect gelukkig zonder die spullen.

Bovendien delen we op onze blogs en social media kanalen vaak alleen maar de mooiste en leukste dingen. We delen een foto van het bosje bloemen dat we van ons vriendje kregen of van het leuke uitstapje met onze vriendinnen, van onze allermooiste outfit en onze ‘good hair day’. Maar foto’s van een dag waarop we ons ellendig voelen en in onze veel te grote joggingbroek met ons vettig haar in een knot op de bank zitten, of een verhaal over het feit dat we ons eigenlijk niet helemaal niet zo goed voelen in onze relatie of vriendinnengroep, dat delen we veel minder snel. En dat vind ik jammer. Ik probeer op mijn blog zo goed mogelijk de werkelijkheid – het échte ‘Kims-blog-life’ – te tonen. Ik schrijf ook over dingen die moeilijker gaan en maak ook vlogs waarin ik er ongewassen en onopgemaakt in mijn pyjama bij zit. Het is dan ook mijn missie om via mijn blog herkenbaarheid te creëren en dus ook mijn onzekerheden en minder leuke ervaringen te delen. Ik wil niet perfect overkomen en ik wil niet dat anderen jaloers op me zijn of naar me opkijken. Ik ben maar een gewoon meisje, met veel twijfels en onzekerheden en minder fijne dagen, net als alle anderen.

Word jij ook soms ongelukkig door het lezen van blogs? En als je zelf een blog hebt: laat jij je altijd van je best kant zien, of deel je ook soms minder perfecte dingen?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

30 reacties op “Waarom je ongelukkig wordt van blogs lezen

 1. Wat een waarheid! Ik ben zo blij dat ik niet de enige ben die denkt dat het niet normaal is om een perfect leven te hebben. Sommige van die bloggers lijken alleen maar leuke dingen te doen een hele dag. En dat terwijl ik ook gewoon moet gaan werken. Ik ben zo blij te lezen dat ik niet de enige ben (zowel in je artikel als in de reacties). Ik post ook wel persoonlijke verhalen, maar vooral ook fictieve verhalen en daar kan je natuurlijk alle kanten mee op. Ik vind het vooral – voor mij als beginnende blogger – lastig omdat het lijkt alsof mijn blog een zoutkorreltje is in een pot met grote stukken stoofvlees..
  Lees het vorige artikel van Melissa: 23 dingen voor 2016!My Profile

  1. Ja inderdaad! Maar ach ja, dan moeten we maar bedenken dat we niet alles te zien krijgen he En dat van dat zoutkorreltje in een pot met grote stukken stoofvlees (wat een vergelijking trouwens, haha!) vind ik ook heel herkenbaar hoor… En dat is voor een deel ook de realiteit. Maar zolang je maar plezier beleeft aan wat je doet, dat is het belangrijkste! De rest komt vanzelf wel. En verder troost ik me ook met het idee dat een hele grote blog hebben ook niet alleen maar voordelen heeft, je krijgt ook veel meer negatieve reacties, alles wat je doet of schrijft heeft iedereen gezien,…

 2. Juist door deze reden (sommige mensen worden depressief door op facebook te kijken en te zien hoe ‘gelukkig’ iedereen is) probeer ik op mijn blog ook de minder leuke dingen te delen. Iedereen is perfect op zijn/haar eigen manier.
  Lees het vorige artikel van Robin: Film review: The Longest RideMy Profile

 3. Hoi Kim,
  Onlangs op jouw leuke & vlotte blog terecht gekomen! Wat is dat toch fijn lezen!
  Wat mij betreft ben jij een oprechte inspiratiebron. Daar draait het uiteindelijk toch om, toch? Maar ik begrijp perfect jouw stelling over de andere blogs die dag in dag uit met een WOW factor staan te pronken. Ze zijn precies echte sterren en kunnen zich precies het perfect leventje permitteren met hun blog. Ohhh, ik bekijk het eerder als een motivatie dan een soort positieve depressiviteit….vaak zeg ik dan tegen mezelf ” ohhhh, als zij dat kunnen, dan lukt mij dat ook wel”, ik denk persoonlijk dat geduld hebben een belangrijk aspect is in héél het blogverhaal. Trouwens, ik blog sinds 6 maanden en heb al leuke artikelen thuis toegezonden gekregen maar er zaten ook vaak mails tussen over prularia waar ik gewoon niet overtuigd over was, dus dan ga ik er gewoon niet op in. Maar hé die CHANEL tas, of LOUBOUTIN schoenen… die wil ik ook wel LOL, wie hard & oprecht blogt zal volgens mij zijn doel wel bereiken. Dat lijkt me dan ook een leuke tip voor jouw, zoals velen en ikzelf geloven in jouw oprechte verhalen. Keep the nice work moving, you got it all girl! xxx

  1. Wat een lieve reactie, dankjewel! Heel fijn om te horen dat je m’n blog zo leuk vindt en dat ik je kan inspireren Wat betreft die ‘jaloezie’, gaat het bij mij niet altijd per se over die hele bekende bloggers die ontzettend dure dingen krijgen. Oké, dat is fijn en soms zou ik het ook wel willen, maar inderdaad, dat komt misschien wel nog als we hard genoeg ons best doen! Ook heel goed dat dat je nog meer motiveert! Maar bij mij gaat het ook gewoon om kleinere dingen. Zelfs een goedkoop jurkje van de Action, maakt niet uit. Het is bij mij vooral het zien van dingen en die ook allemaal willen, terwijl ik al zoveel heb. Alsof ik heel hebzuchtig word van al die blogs te bekijken en alles wil hebben, maar dat kan helaas niet. En dat zou me ook niet gelukkiger maken hoor, dat weet ik wel. Maar soms komt het gewoon even op, haha!

 4. Ik herken dit wel! Het is niet dat ik er ongelukkig van wordt omdat ik weet dat iedereen er hard voor werkt. Soms ben ik wel een beetje jaloers als bloggers iets krijgen wat ik bijvoorbeeld ook graag zou willen hebben. Zoals de Triangl bikini die iedereen nu heeft, haha. x
  Lees het vorige artikel van Léonie: ANONIEM BLOGGEN?My Profile

  1. Ja, ik weet ook dat die grote bloggers er hard voor werken en ik gun het hen dus zeker ook hoor! Maar inderdaad, soms wil ik die dingen ook en kan ik ze niet hebben (omdat ik al zoveel andere dingen heb), en soms word ik daar ‘ongelukkig’ van. Ongelukkig is een groot woord hoor, maar je begrijpt wel wat ik bedoel denk ik Het kan trouwens ook om kleine goedkope dingen gaan hoor. Het is een soort van ‘ik wil dat ook allemaal!!’, haha, erg eigenlijk he!

  1. Ik gun het hen zeker en vast ook hoor, daar gaat het niet om. Het is meer een soort hebzucht, dat ik alles wat ik leuk of mooi vind ook zou willen hebben en dat helaas niet kan, wegens financiële redenen maar ook gewoon omdat ik al zoveel heb én je nu eenmaal niet alles kan hebben. Nadien kan ik het wel weer relativeren hoor, maar soms word ik er even ‘ongelukkig’ van.

 5. Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik merk zelf ook wel dat ik altijd over positieve dingen schrijf, maar ik denk net dat ik hier zelf gewoon erg blij van word. De laatste jaren heb ik best in een put gezeten waar ik niet meteen uitkwam, maar door het bloggen en het lezen van leuke reacties bracht dit toch altijd een zonnetje bij me boven.
  En wat betreft al die designer tassen bij grote fashion bloggers, I don’t get it! Hahah! Misschien zijn ze fake?
  Groetjes, Pauline

  1. Bedankt voor je reactie Pauline! Het is natuurlijk je goed recht om over positieve dingen te schrijven, doe ik ook vaak en inderdaad, daar word je gelukkig van! En vaak vind ik het ook gewoon heel erg leuk om bij anderen te lezen en te zien. Anderzijds zou ik het ook fijn gevonden hebben om eens iets te lezen over die put waar je in zat, want als je daar nergens over hoort of leest kan je je soms best alleen voelen. En bovendien is dat ook gewoon een deel van jou. Maar als jij er geen nood aan hebt om erover te schrijven hoeft dat natuurlijk ook niet Hahaha, en wat betreft die designer bags, ik denk wel dat sommige écht grote bloggers die echt gewoon krijgen! En het werkt, want wij worden jaloers en willen ze ook haha! Maar velen kopen ze ook gewoon zelf (zoals Vera Camilla, Shirley en Willemijn en Martine), en tja, zij zullen waarschijnlijk heel veel verdienen en ervoor kiezen daar veel geld aan uit te geven Dat vind ik best oké hoor, en ik gun het hen ook zeker! Het is meer mijn eigen hebzucht die me in de weg staat, dat ik gewoon alles wat ik zie en leuk vind ook wil!

 6. Oh , wauw. Dit ben ik echt PRECIES… Ik kan er echt lichtelijk depressief van worden als ik al die perfecte-mooie-samenwonende-en-altijd-shoppende-mensen voorbij zie komen. Ik plaats ook vaak geen foto’s op dagen dat ik er niet uit zie of niks bijzonders heb gedaan.. Ik ben alleen vaak bang dat als ik echt letterlijk alles zou opschrijven wat ik voel of denk, dat de negativiteit gaat overheersen en dat is natuurlijk niet de bedoeling, hihi. Goed artikel hoor! Herkenbaarheid? Check!!
  Lees het vorige artikel van Kirsten: WAAROM IK NIET OVER MIJN BLOG DURF TE PRATENMy Profile

  1. Fijn dat je je hierin zo herkent, dat is ook een beetje de bedoeling van mijn blog Het is inderdaad niet de bedoeling dat de negativiteit gaat overheersen, maar anderzijds vind ik wel dat je helemaal jezelf mag kunnen zijn op je blog. En als dat een tijd eerder negatief is dan positief, tja, dan is dat maar zo denk ik dan… Of alleszins af en toe al eens, zou wel goed kunnen doen denk ik. Vaak krijg je daar de liefste reacties op

 7. Hahaha, leuk artikel! Inderdaad kan ik wel eens een beetje jaloers worden wanneer ik dingen op blogs lees. Zoals je ook schrijft: mensen laten vaak alleen de mooie dingen zien. Dat probeer ik altijd maar goed te onthouden.
  Lees het vorige artikel van Kim: Het is allemaal mijn schuld!My Profile

  1. Ja inderdaad, goed dat je dat in je achterhoofd houdt! En dat weet ik ook wel hoor, ik relativeer het vaak ook wel. Maar soms komt de jaloezie toch een beetje op, haha! Vaak is het ook gewoon hebzucht, lelijk he! Ik zou soms gewoon alles wat ik leuk vind willen, maar ja, dat kan gewoon niet!

 8. Hahaha wauw, proficiat dat je dit even allemaal op een rijtje durft zetten! Ik kan er me helemaal in vinden… Was de laatste dagen al blij als ik even een uurtje onder de zon in mijn eigen tuin kon liggen! En amai dat samenwonen.. kan ik je helemaal in volgen! Ik zou ook niets liever willen, maar inderdaad… die portemonnee ;D

 9. Ik vind het juist super als mensen een niet-perfecte kant tonen. En of foto’s nu niet helemaal perfect zijn, dat maakt mij niet uit. Ik hou meer van oprechtheid. Het leven is niet constant fantastisch, ook al wil iedereen dat zo graag doen uitschijnen.

  Ik heb de indruk dat veel mensen een beetje bang zijn van slecht nieuws. Ik heb zelf een blog waar ik ook schrijf over mijn chronische ziekte. Nu ben ik ook nog eens begonnen met het in beeld brengen van heel confronterende situaties van lotgenoten. Je merkt dat veel mensen op die blogs waar het allemaal niet zo positief is, minder reageren dan op blogs die over leuke dingen gaan. Ze lezen het wel volgens mij, maar weten dan niet hoe er op te reageren.

  Zelf lees ik juist graag het goede én het slechte. En ik kan me er soms wel een beetje aan ergeren als iedereen van sociale media zo’n goednieuwsshow maakt.

  Ik vind het super dat jij ook taboes wil doorbreken en praat over dingen waar anderen het niet over durven hebben.
  Lees het vorige artikel van Sofie: Persoonlijk cadeautje: The Best is Yet To ComeMy Profile

  1. Interessant onderwerp en fijn om de meningen van iedereen te lezen! Ik vind het niet leuk om ‘perfecte’ blogs te volgen. Ik volg liever mensen die eerlijk zijn over hun leven, en die durven toegeven als het eens wat minder gaat. Dat is tenminste realistisch.

   Zelf laat ik op mijn blog ook de minder perfecte dingen zien, want door de CVS kan ik bijvoorbeeld niet zoveel leuke dingen doen als een gezond persoon. Ik merk dat de artikels over mijn gezondheid vaak het best worden gelezen, maar zoals Sofie hierboven zegt: mensen weten niet altijd hoe ze hierop moeten reageren. Het is veel makkelijker om te reageren op een positief artikel.
   Lees het vorige artikel van Vanessa: De leukste kussens van H&M HomeMy Profile

   1. Mooi gezegd Vanessa, ik volg ook liever blogs waar ook gevoeligere of minder fijne onderwerpen worden besproken. Ik vind het ook heel goed van jou dat je over je gezondheid en wat dat met je doet schrijft! En sommigen weten inderdaad niet goed hoe erop te reageren, maar anderzijds wordt er soms net meer gereageerd op minder positieve dingen omdat velen dankbaar zijn dat ze eindelijk herkenning vinden.

  2. Inderdaad, ik denk dat sommigen niet goed weten hoe te reageren of misschien gewoon ook niet geïnteresseerd zijn in die minder goede dingen, dat kan en mag natuurlijk ook. Maar ik vind het wel het fijnste om inderdaad het goede én slechte te lezen, zoals het leven meestal gaat.

 10. Wow, dit vind ik echt heel knap dat je het geschreven hebt! Ik dacht altijd dat ik de enige was die zo denkt…. Het gevoel dat het gras aan de andere kant altijd groener is. Heb dat heel vaak. Ik probeer overal in mijn situatie en leven wel iets positiefs te zien en vinden, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik nog nooit gedacht heb van “wat als ik toch geen kind had…” Ik vind het super om te zien dat ik niet alleen ben
  Lees het vorige artikel van Bibiane: Nagellak swatch en review 291: Essence effect 32 The black catMy Profile

  1. Dankjewel Bibiane! Wat goed dat je durft toegeven dat je soms denkt ‘wat als ik geen kind had’! Ik denk dat elke ouder dat wel eens denkt en ondanks dat je je kind ongelooflijk graag ziet soms ook gewoon liever even geen kind had. Ik kan me voorstellen dat dat heel moeilijk is om toe te geven omdat dat niet altijd even goed aanvaard wordt in onze maatschappij…

 11. Wauw sterkt artikel! Je laat een hele kwetsbare kant van jezelf zien en dat vind ik echt mooi

  Ik snap helemaal dat het soms jaloersmakend is dat lezen van andere blogs. Ik trek het me zelf geloof ik wat minder aan! Wat betreft eerlijker zijn over je mindere dagen. Dat vind ik moeilijk omdat, ik weet dat iedereen je blog kan vinden en dat het nogal verstrekkende gevolgen kan hebben als je bijvoorbeeld zou vertellen dat je een angststoornis hebt ofzo (heb ik niet). Dus ja ik heb alleen maar respect voor je dat jij het wel aandurft!
  Lees het vorige artikel van Eline: Kayla Itsines: persoonlijk ervaringMy Profile

  1. Dankjewel voor je ontzettend lieve reactie Eline! Wat mij eigenlijk het meeste ‘stoort’ is dat ik zoveel leuke dingen zie en ik die dan ook allemaal wil, dus het ligt vooral aan mijn eigen hebberigheid denk ik… Ik kan (of mag) het dan niet allemaal hebben en dan word ik daar soms een beetje ‘ongelukkig’ van… Maar tja, ik kan het nadien dan wel weer relativeren hoor. Toch valt het me op dat ik dit sinds ik blogs lees veel meer heb. Wat betreft dat delen van minder fijne dingen, dat vind ik zelf echt belangrijk. Misschien ben ik zelf een beetje naïef, maar ik zie de verstrekkende gevolgen er niet echt van in. Oké, ik ben ook wel bang dat sommige mensen me ermee zullen uitlachen of zo, maar als ik dan even goed nadenk besef ik dat dat niet zo snel gebeurt. En bovendien wil ik proberen daar boven te staan. Als zij ermee lachen, zegt dat meer over hen dan over mij, en dan vind ik dat heel erg zielig voor hen.