Checklist voor introversie

Psychologie
  checklist voor introversie
Enkele weken geleden vertelde ik jullie in een persoonlijk artikel al dat ik niet zo van grote groepen en drukte houd. Ik kreeg hier veel reacties op van mensen die zich hierin herkenden, dus leek het me wel leuk om ook eens een checklist voor introversie te delen. Deze vond ik op 2WMN.nl, de persoonlijke blog van Willemijn en Martine. De checklist bestaat uit 20 vragen die op kenmerken van introversie wijzen. In dit artikel beantwoord ik de vragen zelf, maar ook jij kan hem voor jezelf invullen om eens na te gaan of jij veel kenmerken van introversie hebt. Laat het me zeker ook weten in de reacties, ik ben benieuwd!

1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.

Ja, ik geef sowieso de voorkeur aan één-op-één gesprekken of gesprekken in kleine groepjes van maximum zo’n viertal personen. Zoals ik ook in het eerste artikel al schreef, hou ik er niet zo van als iedereen door elkaar praat (of roept) over oppervlakkige onderwerpen. Zo nu en dan vind ik dat wel eens gezellig en ik ben ook niet verlegen in groep, maar het verveelt me gewoon al snel… Dan denk ik soms ‘wat zit ik hier eigenlijk te doen?’ en trek ik me vaak wel wat meer terug omdat ik er niet zo’n behoefte aan heb om voor de hele groep te roepen.

2. Ik verkies me schriftelijk uit te drukken boven mondeling.

Hmm, dat eigenlijk niet. Ik schrijf wel heel graag – ik schreef als kind al vaak verhalen en hield dagboeken bij, en nu blog ik heel graag -, maar toch vind ik het nog steeds wel makkelijker om me mondeling uit te drukken. Bij schrijven vind ik het soms lastig om diepgaandere dingen goed te verwoorden zoals ik het bedoel. Ik ben daardoor ook vaak redelijk lang bezig met persoonlijke artikelen voor mijn blog, omdat ik het nooit goed genoeg verwoord vind en ik altijd bang ben dat anderen het verkeerd gaan interpreteren. Mondeling druk ik me misschien ook niet altijd even duidelijk uit, maar dan is het makkelijker om door te gaan tot iemand begrijpt wat je bedoelt. Ik ben iemand van veel woorden, mijn vriendinnen klagen soms wel eens dat ik er te veel doekjes om wind of te veel details vertel voordat ik to the point kom. Eens ik op dreef ben ben ik wel een echte babbelkous… Maar dat is eigenlijk ook zo met schrijven, ik heb er ook vaak moeite mee om mijn artikels niet te lang te maken.

3. Ik hou ervan om alleen te zijn.

Ja, toch wel. Hoewel het ook weer niet te lang mag duren. Ik zou denk ik niet helemaal alleen kunnen gaan wonen of alleen op reis gaan of zo… Maar ik vind het wel heerlijk om een hele dag alleen thuis te zijn en in alle rust aan mijn blog te werken bijvoorbeeld, of een avondje lekker mijn favoriete serie kijken. Maar na een hele dag alleen thuis zijn vind ik het dan wel fijn als er ’s avonds iemand thuiskomt en ik niet alleen moet eten bijvoorbeeld. Gewoon iemand om toch even wat mee te praten of iemand die gewoon bij me is.

4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.

Goh, dat denk ik dan ook weer niet. Maar ik heb ook niet het gevoel dat mijn leeftijdsgenoten of vrienden daar echt zoveel om geven… Zelf geef ik helemaal niet zo om bekendheid of status, ik ben gelukkig met mijn eenvoudige leventje. Maar ik ben tegelijkertijd misschien wel een beetje materialistisch… Zeker sinds ik blog, zie ik altijd wel weer nieuwe dingen die ik ook wil! Dus het lijkt me natuurlijk wel fijn om veel geld te hebben en alles te kunnen kopen wat je wilt. Hoewel dat op de duur ook weer went en je waarschijnlijk steeds meer wil…

5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.

Hm ja, ik vind het altijd wel leuk om wat diepgaandere gesprekken te hebben over ‘de dingen des levens’: over relaties, werk, vriendschappen,… Gewoon kunnen delen wat er in mij omgaat en horen wat er in iemand anders omgaat, dat vind ik fijn. Ik vind het ook wel eens fijn om gewoon over koetjes en kalfjes te praten hoor, de boog kan niet altijd gespannen staan. Als je alleen maar diepgaande gesprekken hebt word je gek denk ik. Er moet wat afwisseling zijn voor mij. Maar inderdaad, als ik bijvoorbeeld een avond weg ben in groep en er enkel over heel oppervlakkige dingen wordt gepraat, kan ik nadien soms wel het gevoel hebben dat ik eigenlijk weinig aan de avond gehad heb en heb ik die diepgang wel gemist. Ik ben niet voor niets een psycholoog natuurlijk

6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.

Hmm… Vroeger hoorde ik dat wel eens, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer. Maar ik luister wel graag naar de verhalen van anderen, en als goede vriendinnen me nodig hebben denk ik wel dat ze weten dat ik altijd voor hen klaarsta. Ook weer een reden waarom ik psychologie ben gaan studeren denk ik. Maar ik betrap mezelf er soms wel op dat ik ook graag over mezelf praat, en soms misschien een beetje te veel… Ik weet niet hoe anderen daar over denken, maar ik denk dan nadien soms: oei, heb ik de andere wel genoeg aan het woord gelaten? Heb ik niet te veel doorgedramd over het mijne? Dat zou ik namelijk niet leuk vinden, als anderen dat gevoel hebben. Maar soms zit ik zelf met zoveel gedachten en twijfels en dan wil ik dat zo graag met anderen delen. Daarvoor dient mijn blog onder andere ook

7. Ik neem niet graag grote risico’s.

Dat klopt zeker. Ik hou van stabiliteit en verandering schrikt me altijd een beetje af. Zolang ik gelukkig ben met hoe iets is, hoeft er voor mij ook niets te veranderen. Ik ben niet iemand die steeds op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Ik heb wel ambities – op vlak van mijn blog of werk bijvoorbeeld – maar verder zijn er eigenlijk niet echt dingen die ik per se nog wil meemaken of zo… En al zeker niet als ik er een risico voor moet nemen. Zelfs over kleine dagdagelijkse dingen kan ik al dagenlang twijfelen, haha! Als ik niet weet of iets me gaat bevallen, speel ik liever of safe en laat ik het liever gewoon zoals het is. Misschien is dat niet zo’n goede eigenschap, want zo geraak je misschien ook niet echt vooruit in het leven… Maar voorlopig loopt het allemaal prima voor mij

8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.

Hmm ja, dat klopt ook wel. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om dagenlang lekker met mijn blog bezig te zijn, gewoon op mezelf zonder gestoord te worden. En ook op mijn werk nu ben ik vooral zelfstandig bezig, en dat vind ik ook wel fijn. Hoewel ik anderzijds ook wel contact met anderen mis, vooral met cliënten dan in mijn geval. Verder vind ik het wel fijn mijn eigen ding te kunnen doen zonder te veel rekening te moeten houden met anderen (collega’s of bazen). Ik hield tijdens mijn studententijd ook niet zo van groepswerken. Dat heeft ook wel met perfectionisme te maken: ik vind vaak dat wat ik zelf doe altijd beter is en vind het moeilijk om de controle voor een deel los te laten door iets aan anderen over te laten.

9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.

Hmm… Enerzijds vind ik het eerlijk gezegd wel fijn om op mijn verjaardag even in de schijnwerpers te staan, dus het lijkt me ook wel eens fijn om een groot feest speciaal voor mij (en mijn vriend, want we verjaren op dezelfde dag) te organiseren, maar anderzijds denk ik dan weer: zou ik dat wel leuk vinden, al die drukte en mensen die ik misschien niet zó goed ken… Ik vind het ook gewoon gezellig om samen met mijn vriend of goede vriendinnen iets te doen.

10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.

Hmm, dit is ook weer een moeilijke vraag. Ik weet eigenlijk niet echt hoe mensen mij beschrijven… Ik denk dat ik wel zachtaardig en lief kan zijn, maar anderzijds kan ik ook heel hard zijn. Ik laat me niet doen en zeg altijd waar het op staat. En als ik kwaad ben kan ik ook wel héél erg hard zijn, vooral dan tegen mensen die ik goed ken.

11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.

Dat klopt. Ik ben een beetje perfectionistisch, dus wil ik het eerst zelf goed genoeg vinden voordat ik het aan anderen laat lezen. Verder ben ik ook een beetje bang voor kritiek, dus daarom laat ik mijn werk eigenlijk überhaupt niet graag door anderen nalezen… Maar ja, soms helpt het natuurlijk wel om het te verbeteren.

12. Ik hou niet van conflicten.

Bwa… Ik denk dat niemand echt van conflicten houdt, toch? Ik ook niet, maar ik ga ze ook niet uit de weg. Ik ben niet iemand die slikt en zwijgt, of in stilte kwaad is en mokt totdat het weer over is… Als ik kwaad ben of iets me niet aanstaat, zal ik dat zeker laten zien. Aan mensen die ik niet zo goed ken op een beleefde manier, maar aan mensen die dicht bij mij staan durf ik dat ook wel eens op een hardere manier te tonen. Ik kan echt wel heel kwaad worden of hard zijn in mijn woorden. Achteraf voel ik me dan soms wel een beetje schuldig, maar op het moment zelf kan ik me vaak niet inhouden. Hoewel ik moet zeggen dat dit de laatste jaren wel verbeterd is.

13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.

Hmm, ik denk het wel ja. Ik kan me niet goed concentreren als er anderen rondom mij zijn, zeker niet als ze praten of lawaai maken. Daar ben ik heel snel door afgeleid. Ik kan bijvoorbeeld ook niet goed werken met muziek op, en dat blijkt ook een kenmerk van introversie te zijn.

14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.

Hmm, meestal niet echt eigenlijk… Ik flap er vaak dingen uit voordat ik nadenk, en dan zeg ik wel eens domme dingen… Zoals dat Ecuador in Spanje ligt bijvoorbeeld, oeps! Mijn vriend plaagt me er nog altijd mee! Als ik achteraf dan even nadenk weet ik het wel, maar de domme-blondjes-opmerking is er dan al uit… Hoewel ik over ‘serieuzere’ dingen wel veel nadenk hoor… Een beetje te veel vaak. Maar dat zorgt er net voor dat ik veel praat, ik deel mijn twijfels en gedachten graag met anderen.

15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.

Hmm, uitgeput is een groot woord, maar ik hou niet van te veel drukte en heb wel nood aan rust na een drukke dag of avond bijvoorbeeld. Ik kijk dan ook altijd wel uit naar een beetje me-time na een dagje met vriendinnen of zo, ook al vond ik het ontzettend gezellig.

16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of voicemail inspreken.

Haha, vroeger had ik dat wel, maar nu niet meer. Soms als ik zelf iemand moet bellen twijfel ik nog wel even of dat wel echt nodig is, maar meestal lukt bellen wel goed. Een voicemail inspreken daarentegen vind ik dan weer lastiger, haha!

17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.

Hmm, het liefst heb ik een mengelmoes: een paar leuke dingen op de planning maar ook rustmomenten. Zoals ik daarnet al schreef, hou ik niet van te veel drukte en als mijn agenda te vol staat voel ik dat ik al moeilijker kan functioneren. Dan lijkt het alsof er te veel in mijn hoofd zit of zo… Ik kan genieten van een weekendje weg, maar ook van een weekendje gewoon lekker niets doen. En na dat weekendje weg (of tijdens) heb ik ook wel nood aan wat me-time of rustige momenten… Dus als ik echt moet kiezen zou ik misschien toch voor een weekendje helemaal niets gaan denk ik (nu ja, echt helemaal niets doen kan ik ook niet goed hoor, maar gewoon thuis wat rommelen en bloggen vind ik wel leuk).

18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.

Hmm, ik word er soms wel nerveus van als ik nog vanalles moet doen, maar ik doe wel vaak meerdere dingen tegelijk. Er komt altijd zoveel in me op en dan wil ik aan alles tegelijk beginnen, hoewel het eigenlijk efficiënter werkt om gewoon taak per taak af te werken… Meestal kan ik wel met die chaos omgaan, maar soms wordt het me wel even te veel als ik veel dingen tegelijk moet doen. Ik doe het liever rustig aan.

19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.

Hmm, als ik in een rustige omgeving ben wel, maar van zodra er geluid rondom mij is vind ik het moeilijk om me te concentreren.

20. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.

Hmm nee, dat niet. Hangt er van af waarover het gaat natuurlijk… Als het iets is wat ik niet goed kan of niet graag doe, heb ik wel liever gewoon een lezing, zodat ik gewoon moet luisteren en niets zelf moet doen. Maar als het iets is wat ik wel graag doe en wil leren, vind ik workshops wel fijn. Daar leer je naar mijn mening veel meer van!

Volgens de checklist heb ik dus wel een heel aantal kenmerken van introversie, maar toch schommel ik er nog wat tussenin… En dat klopt ook wel. Op sommige momenten ben ik graag onder de mensen en ben ik best wel sociaal, maar op andere momenten ben ik ook graag op mezelf en heb ik nood aan me-time of wil ik gewoon liever alleen met mijn vriend of een vriendin zijn dan in een grotere groep.

Hoe zit het met jou? Herken jij je in veel van deze punten? Neem deze checklist gerust over op jouw blog als je dat leuk vindt!

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

8 reacties op “Checklist voor introversie

  1. Dit ga ik zeker ook eens op mijn blog zetten! Super interessant én leuk om te lezen. Ik heb het er soms best moeilijk mee, met dat introvert zijn. Veel mensen begrijpen het niet zo goed en vinden mij té stil of gewoon maar saai ofzo. Zo’n artikel doet dan goed om te lezen… weten dat je toch niet de enige bent
    Lees het vorige artikel van Sarah: KerstdecoratieMy Profile

    1. Leuk dat je je hierin herkent, Sarah (ondanks dat ik begrijp dat het niet fijn is dat je je soms onbegrepen voelt). Zou leuk zijn als je de checklist overneemt op jouw blog.

    1. Grappig dat jij vaak het tegenovergestelde bent Ach ja, gelukkig maar dat niet iedereen hetzelfde is! Ik zei het deze week nog tegen een collega, dat ik blij was dat zij meteen contact met me maakte omdat ik me in het begin altijd wat meer op de achtergrond houd