Mijn relatietips (na vijf jaar ervaring)

Psychologie, Relaties

vlog 1

Het is vandaag 10 december… Hoeraaa, dat betekent dat mijn vriend en ik alweer vijf jaar samen zijn! ♥ Enerzijds zijn die vijf jaren voorbij gevlogen – time flies when you are in love! -, en anderzijds lijkt het alsof we al veel langer samen zijn omdat alles zo vertrouwd voelt en ik me eigenlijk niet meer goed kan voorstellen hoe het zonder hem was. Ik ben heel gelukkig met mijn vriend en onze relatie is in vijf jaar tijd erg gegroeid. We hebben zelfs allebei het gevoel dat het steeds beter gaat: we leren elkaar beter kennen, leren onze verschillen accepteren, raken beter op elkaar afgestemd en worden alleen nog maar verliefder! Maar natuurlijk loopt het ook bij ons niet altijd van een leien dakje en zijn er af en toe ruzies en hebben we ook al wel moeilijkere periodes doorgemaakt. Maar daar is onze relatie alleen maar sterker van geworden! Ik heb het gevoel dat ik in die afgelopen vijf jaar toch al heel veel over relaties geleerd heb, over geven en nemen, en dus leek het me wel een leuk idee om wat relatietips met jullie te delen

♥ Praat met elkaar.
Ik begin meteen met de allerbelangrijkste tip: praat met elkaar. Het klinkt misschien cliché, maar het is een waarheid als een koe: goede communicatie is de basis van een goede relatie. Als iets je dwarszit, praat er dan over met elkaar. Anders krop je het op en wordt het op de duur veel erger dan het in eerste instantie was. Als je het niet meteen durft te zeggen, laat het dan zien in je lichaamstaal. Waarschijnlijk zal je partner dan wel vragen wat er scheelt, en dan moet je het natuurlijk wel zeggen. En misschien kom je niet altijd tot een oplossing of compromis door over een probleem te praten, maar het praten op zich kan soms al voldoende zijn. Gewoon dat je je hart eens kan luchten en vooral dat je weet waar de ander mee zit.
Dat praten geldt trouwens niet enkel voor wanneer er problemen zijn, dat mag ook gewoon over dagdagelijkse dingen gaan. Vertel elkaar waar je mee bezig bent, wat je meegemaakt hebt die dag, vertel eens iets over vroeger, haal samen herinneringen op.,.. Zwijgend naast elkaar aan tafel zitten is nu eenmaal niet zo gezellig, en met elkaar praten maakt je band sterker.
Bovendien is het belangrijk dat je duidelijk en respectvol bent in je communicatie naar elkaar toe. Zou je graag willen dat je vriend/man je bijvoorbeeld wat vaker helpt in het huishouden? Communiceer dat dan duidelijk én beleefd. Niemand wordt graag gecommandeerd, dat heeft vaak zelfs een tegenovergesteld effect. Maak liever op een respectvolle maar concrete manier jouw wensen en gevoelens duidelijk, dat zal de ander veel beter opnemen.

♥ Stel je eens in de plaats van de ander.
Vroeger kon ik mijn vriend soms moeilijk begrijpen omdat ik te hard vasthield aan mijn eigen standpunt, maar in de loop der jaren heb ik geleerd me telkens in zijn plaats te stellen als ik zijn standpunt niet begrijp. Zo kon ik vroeger bijvoorbeeld lastig worden als mijn vriend op een vrije dag liever eens met zijn hobby’s bezig was dan met mij, en dan dacht ik meteen dat hij niet graag bij mij was en zijn hobby’s belangrijker vond dan mij. Maar tegenwoordig stel ik me meer in zijn plaats en begrijp ik beter dat hij ook gewoon dingen heeft die hij graag doet en daar enkel tijd voor heeft op vrije momenten zoals in het weekend. Bovendien begrijp ik dat ook veel beter sinds ik zelf ook blog, ik heb namelijk zelf ook momenten dat ik eigenlijk liever wat aan mijn blog wil werken, maar dat wil niet zeggen dat ik daarom minder graag bij hem ben. Ook komt mijn vriend bijvoorbeeld vaak te laat omdat hij zich op het laatste moment nog moet wassen of hij nog met iets bezig was. Ik kon daar soms wat lastig om worden, maar de laatste tijd bedenk ik me dan steeds dat ik zelf ook vaak te laat kom om dezelfde slechte redenen, en dan is dat lastige gevoel meteen weg… Natuurlijk zijn er altijd nog dingen die je niet zal begrijpen, ook als probeer je het vanuit het perspectief van de ander te bekijken. Dan moet je ofwel duidelijk naar je partner communiceren dat je het echt heel vervelend vindt, of het probleem accepteren

♥ Wees realistisch: niemand is perfect.
Deze klinkt misschien hard, maar het is echt zo. Verwacht niet dat alles vanzelf perfect zal verlopen, want dan zal je behoorlijk teleurgesteld worden. Zoals ik al eens eerder schreef: liefde is een werkwoord. Niemand is perfect, je partner niet en ook jij zelf niet. Verwacht dat dus ook niet van elkaar. Het is heel normaal dat er dingen zijn waarin jij en je partner verschillen of waar jij je aan ergert bij je partner (en omgekeerd). Besef dat ook en probeer jullie verschillen of ergernissen te accepteren of zo goed mogelijk te compenseren, maar verwacht niet van de ander dat die zich helemaal aan jouw wensen aanpast. Als je dat verlangt zal je je partner alleen maar verder van je wegduwen. Ook hoef je niet meteen te denken dat jullie niet bij elkaar passen omdat jullie op sommige vlakken verschillen, dat zal je namelijk met iedereen hebben. Het gras lijkt misschien soms groener aan de overkant – zeker sinds de opkomst van de sociale media waar alleen de liefste berichtjes en meest romantische foto’s gedeeld worden – maar dat is in realiteit meestal niet zo.

♥ Blijf tijd voor elkaar maken en ga samen leuke dingen doen.
Het is belangrijk dat je als koppel samen leuke dingen blijft ondernemen en momenten voor jullie tweetjes hebt. Dat kan heel eenvoudig zijn: eens gaan wandelen, naar de bioscoop, uit eten, een weekendje weg, of zelfs gewoon een avondje samen op de bank met aandacht voor elkaar, samen koken, of zelfs samen de afwas doen. Op die manier zorg je ervoor dat je niet naast elkaar gaat leven en maak je samen mooie herinneringen, die vaak nog lang blijven nazinderen. Vaak langer dan die ruzie of discussie die jullie de dag voordien gehad hebben Ik merk toch dat een romantisch avondje of gezellig uitstapje met mijn vriend onze relatie weer een extra boost geeft!

♥ Wees lief en attent voor elkaar.
Dit is iets wat misschien vanzelfsprekend lijkt, maar volgens mij toch snel verloren dreigt te gaan. Als je druk bezig bent en elkaar (bijna) dagelijks ziet, vergeet je misschien wel eens te zeggen dat je van elkaar houdt of dat je partner er goed uitziet, of vergeet je al eens aan de ander te vragen of hij/zij ook wat wil drinken als je in de keuken bent… Maar die kleine ‘attenties’ kunnen een groot verschil maken Doe ook eens een klein beetje extra moeite en verras je vriend(in) eens met zijn/haar favoriete dessertje bijvoorbeeld (zelfgemaakt of zelf gekocht ).

♥ Probeer interesse te tonen voor elkaars bezigheden.
Mannen en vrouwen – en zelfs vrouwen of mannen onderling – kunnen soms heel verschillende interesses hebben. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op bloggen, kleding, shoppen en psychologie. Mijn vriend houdt dan weer dan voetbal, gamen en racen. Twee heel andere werelden, en eerlijk gezegd zijn we beiden maar weinig in elkaars hobby’s of werk geïnteresseerd. Toch is het wel belangrijk om daar een beetje interesse in te tonen, en dat liefst ook oprecht te menen. Ik moet toegeven dat op dit vlak bij mijzelf nog wel wat werk aan de winkel is… Als mijn vriend het over één van zijn hobby’s heeft, merk ik dat ik vaak mijn aandacht al snel verlies en ook gaan kijken naar een wedstrijd heb ik nog maar zelden gedaan… Oeps, bad girlfriend! Het lijkt me op het eerste zicht ook niet zo belangrijk, maar ik merk wel dat ik het zelf ook fijn vind als mijn vriend interesse toont voor mijn hobby’s/werk… Anderzijds kan je natuurlijk ook niet van elkaar verwachten dat je even geïnteresseerd bent als een vriend/vriendin met dezelfde hobby of passie. Gelukkig zijn zij er dan nog om gedetailleerd mee over je passie te kletsen

♥ En ten slotte: geef niet te snel op. 
Het is niet altijd eenvoudig om lief en leed met iemand te delen, maar als je nog van de ander houdt, vecht dan voor je relatie! Ik heb het gevoel dat tegenwoordig zoveel koppels scheiden of uit elkaar gaan, omdat ze denken dat het gras groener zal zijn aan de overkant… Maar ik vrees dat velen achteraf toch teleurgesteld worden. Zoals ik al zei: niemand is perfect. Ik denk dat het onmogelijk is om iemand te vinden met wie je 100% overeenkomt en nooit ruzies of discussies hebt. Iedereen is nu eenmaal anders en heeft zijn eigen karakter. Je kan soms met jezelf al geen weg, laat staan dat het altijd zou lukken met iemand anders. ;-) Maar dat zal het met niemand zijn… Oké, als het echt niet meer gaat moet je natuurlijk niet samen blijven, maar ik heb gewoon het gevoel dat veel mensen te snel opgeven omdat dat gemakkelijker lijkt dan aan hun relatie werken en omdat ze denken dat het met iemand anders makkelijker zal zijn. En dat zou natuurlijk kunnen, maar ik vrees dat een relatie altijd ‘hard werken’ blijft, of dat er in elke relatie alleszins een periode komt waarin het hard werken zal zijn.

Wat zijn jouw ultieme relatietips?

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

25 reacties op “Mijn relatietips (na vijf jaar ervaring)

 1. Dankjewel Kim om zo openhartig over je relatie te communiceren.

  Alles is heel herkenbaar. Na 5 jaar en 1 maand hebben mijn vriendin en ik besloten om afstand van elkaar te nemen. Op dat moment was dat hoognodig omdat zij onder druk kwam te staan. Ondanks dat we heel mooie tijden hebben beleefd, veel met elkaar hebben opgetrokken, hebben gecommuniceerd, is het toch zover gekomen dat we afstand moeten nemen. Dit maakt het extra moeilijk, maar het duidt nog maar eens aan dat je in het leven niets voor 100% in de hand hebt. De situatie is wel hard om te aanvaarden.

  groetjes

 2. Dat zijn mooie tips Kim! Ik kan me er wel in vinden! Ik heb wel na 5 jaar de relatie met mijn vriend gebroken omdat het niet meer goed ging. Vertrouwen hebben in mekaar vind ik ook zo ontzettend belangrijk

  1. Inderdaad, hetzelfde leuk vinden helpt ook denk ik. Mijn vriend en ik gaan bijvoorbeeld allebei graag op strandvakantie zonder te veel te bezoeken, gaan allebei graag naar de sauna, kijken graag een serie samen, gaan graag eens samen winkelen,… Ik zou het inderdaad niet fijn vinden moest hij dat allemaal niet graag doen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog dingen die we persoonlijk graag doen maar waar de ander niet zoveel mee heeft, maar dat is natuurlijk ook prima en zelfs goed denk ik. Maar inderdaad, het is ook wel fijn als de ander daar dan wat interesse voor toont, en ik betrap mezelf er soms op dat dat niet altijd even eenvoudig is.

 3. Nog een dikke proficiat! 5 jaar is al een mooie tijd! Mijn vriend en ik zijn nu 2.5 jaar samen en ik merk ook dat onze relatie sterker is geworden in de loop van de tijd. Je leert elkaar steeds beter kennen en je deelt ontzettend veel met elkaar. Ik probeer mijn vriend ook voldoende ‘vrij’ te laten. Hij wilt soms met zijn vrienden op stap of spreekt af met een vriend. Ook al lig ik dan misschien liever tegen hem aan de zetel, toch denk ik dat het belangrijk is dat hij deze zaken blijft doen en wat dat gamen betreft, zo herkenbaar, al heeft mijn vriend dat voornamelijk met films, hij kan hier heel erg in op gaan wel mooi om te zien!

  1. Dankjewel Anneleen. Fijn dat het bij jullie ook nog steeds beter gaat! Velen denken dat een relatie saai begint te worden na enkele jaren, maar ik vind het net steeds leuker worden En elkaar vrij laten om eigen dingen te doen is inderdaad ook belangrijk. Dat vond ik in het begin vaak moeilijk omdat ik zelf niet echt zo mijn eigen ding had, maar sinds ik blog begrijp ik dat ook veel beter en heb ik er zelf ook meer nood aan om even mijn eigen ding te doen.

  1. Dankjewel Sas. Dat is zeker een goede aanvulling, dat is iets wat ik door de jaren heen ook beter geleerd heb en leren waarderen ben

 4. Van harte gefeliciteerd met jullie jubileum! Wat een lange tijd zijn jullie al samen!
  En je hebt echt goede tips op een rijtje gezet, vooral de communicatie is inderdaad erg belangrijk!

 5. Gefeliciteerd met jullie jubileum! Een mooi artikel met goede tips! Praten blijft echt het nummer 1 punt voor mij, communicatie! dat is echt de basis!

 6. Mooi artikel heb je geschreven! Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind ook dat mensen het tegenwoordig veel te snel opgeven omdat ze denken dat het gras groener is aan de overkant, maar zoals je zegt is niemand perfect, ook al lijkt dat in het begin misschien zo. Praten, tijd voor elkaar maken en samen leuke dingen doen is inderdaad heel belangrijk. Verder moest ik wel lachen omdat je vriend soms te laat komt omdat hij op de laatste moment nog iets moest doen. Dat is zo herkenbaar, mijn vriend is net hetzelfde! En ik begrijp ook dat je het moeilijk vind om oprecht interesse te tonen in je vriend zijn hobby’s. Ik vind dat ook moeilijk als mijn vriend over zijn games aan het vertellen is. Ondertussen ben ik dan bv. aan het denken aan wat ik nog allemaal moet doen, haha! Gefeliciteerd met jullie 5 jaar, hup naar nog vele mooie jaren!
  Lees het vorige artikel van Vanessa: L’Occitane Melting Honey Body Cream & Whipped Hand CreamMy Profile

  1. Dankjewel Vanessa! Haha, inderdaad, ik betrapt me er soms op dat hij iets vertelt en ik ondertussen aan mijn blog aan het denken ben of zo, maar als ik dan mijn nieuwe kleren wil tonen of vragen stel in verband met de layout van mijn blog of zo, wil ik wel dat hij geïnteresseerd luistert en zijn mening geeft :-p

 7. Prachtig artikel! Een relatie is inderdaad altijd hard werken, waarbij je best doen voor elkaar én praten zeker belangrijk is. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk de ander in zijn of haar waarde te laten. Iemand willen veranderen zodat hij of zij jouw ‘perfecte’ partner wordt, gaat niet werken natuurlijk. Net als de ander continu op de lip zitten of per se alles samen willen doen. Mijn vriend en ik hechten ook aan onze vrijheden en dus is het loslaten van elkaar ook belangrijk. Dan heb je gelijk weer leuke gespreksonderwerpen, haha.
  Lees het vorige artikel van Renske: Toppers on Thursday #13My Profile

  1. Dankjewel Renske Inderdaad, elkaar vrij kunnen laten is ook belangrijk. In het begin had ik het daar soms lastiger mee dan nu, zo zie je maar dat je door de jaren heen veel leert en groeit, zowel als persoon als in je relatie.