Taboes doorbreken: Gerhilde en haar vriend kozen er bewust voor om kinderloos te blijven

Psychologie, Taboes doorbreken

bewust kinderloos blijven

Foto: Mindy Olson P
Gastartikel: Gerhilde

“Je bent nu dertig, wordt het geen tijd voor kinderen?” “Nee, dank u.” Dat is zo ongeveer mijn standaardantwoord. Aangezien ik al sinds mijn zeventien samen ben met mijn vriend, krijgen wij sowieso af en toe eens de vraag wanneer wij aan kinderen gaan beginnen.

Als tiener wilde ik graag kinderen, drie als het even kon. Nadien werden het er twee. Toen geen of twee en nu zijn we zeker: geen. Veel mensen (ouders) begrijpen dat niet. Er zijn veel redenen, maar de belangrijkste is denk ik toch dat we er geen behoefte aan hebben.

Een ex-collega noemde mij (een jaar of vijf/zes geleden) egoïstisch omdat ik geen kinderen wil. Ik begreep dat toen niet echt, want de overbevolking is onder andere ook een van de redenen waarom ik geen kinderen wil. Ik vond haar dus eigenlijk net egoïstisch. Later begreep ik wel dat ze vooral bedoelde dat voor iemand zorgen je minder egoïstisch maakt en daar heeft ze gelijk in. Maar wat mij betreft móét de keuze om al dan niet kinderen te nemen egoïstisch zijn. Je moet het vooral zelf willen en mijn vriend en ik willen het niet. Begrijp me niet verkeerd: ik wens iedereen die wel kinderen wil een vlotte conceptie, bevalling en opvoeding, maar wij passen er gewoon voor.

Veel moeders zeggen mij dat dat nog wel zal komen. Dat kan. Net zoals ik morgen overreden kan worden/de lotto kan winnen (mocht ik meespelen)/… Je begrijpt mijn punt wel. Ik heb de laatste jaren al verschillende baby’s in mijn armen gehad en ja, ik vind baby’s schattig, maar nog nooit heb ik gedacht: ‘Dat wil ik ook!’.

Intussen zijn we allebei dertig en we zijn de laatste jaren dus alleen maar zekerder geworden van onze keuze. We zijn zeker geen kinderhaters. Onze ambitie is eerder om toffe tante en nonkel (of toffe meter en peter, al heb ik (nog) geen metekindje, kandidaten mogen zich altijd melden ) te worden. Kinderen zijn leuk, maar ze zijn nog leuker als je ze aan het einde van de dag terug kan geven. Ik hoef echt niet per se zelf een kind uit mij te persen.

We zijn zo zeker dat mijn vriend zich heeft laten steriliseren. We hadden het drie jaar geleden al beslist (op zijn aanvraag, ik had daar toen zelfs nog niet over nagedacht), maar het kwam er pas afgelopen december van. Vandaar dat ik intussen ook kon stoppen met de pil.

Ben ik dan niet bang dat ik later eenzaam ga zijn? Nee. De kans bestaat, ja, maar kinderen hebben helpt niet per se om dat te vermijden. Dat zou ook een totaal verkeerde reden zijn om wel kinderen te nemen. Nee, wij zijn intussen al plannen aan het smeden om later, met andere kinderloze koppels, een of andere oude hoeve te kopen en een verpleegster en schoonmaakster in dienst te nemen, liefst in een warmer land. Zo kunnen wij gezellig genieten van onze oude dag en samen petanquen en hoeft niemand zich eenzaam te voelen. Mooi toekomstbeeld, toch? Kinderen passen daar dus duidelijk niet in.

Ik heb trouwens de indruk dat er meer en meer koppels beslissen om geen kinderen te nemen. Ofwel omringen wij ons gewoon goed, maar wij zijn echt niet de enigen die geen kinderen willen. Sommige koppels twijfelen nog, anderen zijn even zeker als wij (al ken ik er geen die, zonder kinderen, al voor sterilisatie zijn gegaan).

“Ben je niet bang dat je er spijt van zal krijgen?” Eigenlijk niet, nee, ik ben net hoe langer hoe zekerder. Een sterilisatie beslis je ook niet tussen de soep en de patatten. Wij weten dat dat permanent is en zijn ook niet over een nacht ijs gegaan. Maar soms ben je gewoon zeker van je stuk en eerlijk: voorkomen is beter dan ‘genezen’, ik wil niet ooit moeten kiezen of ik een abortus wil.

Ken jij mensen die geen kinderen willen? Twijfel je zelf over kinderen krijgen?

Kim: Ik ben het helemaal met Gerhilde eens: of je al dan niet kinderen wil, is een zeer persoonlijke keuze en iedereen moet doen waar hij/zij zich (liefst als koppel natuurlijk) goed bij voelt. Zelf dacht ik ook altijd dat ik kinderen wilde, maar de laatste tijd twijfel ik er soms ook een beetje over… Het is een keuze die je maakt voor je leven, je kinderen zullen er altijd zijn, je hebt een grote verantwoordelijkheid, bent er voortdurend mee bezig… En hebt vaak niet meer zoveel tijd voor jezelf en je partner. Dat schrikt me soms wel een beetje af. Anderzijds denk ik dat het best wel te combineren valt als je dat echt wil, én ben ik echt gek op kinderen… Het lijkt me ook wel ontzettend mooi om mijn eigen kindje(s) te zien opgroeien, die onvoorwaardelijke liefde te voelen, het te kunnen opvoeden,… Dus ik denk dat ik er over enkele jaren wel klaar voor zal zijn, alleen nu nog niet

Dit vind je misschien ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

12 reacties op “Taboes doorbreken: Gerhilde en haar vriend kozen er bewust voor om kinderloos te blijven

 1. Laat ik voorop stellen dat iedereen zijn eigen keus moet maken en ik deze zeker respecteer!
  Ik werk in een ziekenhuis waar ze ook fertiliteitsbehandelingen doen. Regelmatig komt het voor dat koppels eerst kiezen voor een sterilisatie, van man of vrouw, maar hier dan op terugkomen, waardoor ze een intensieve, pijnlijke en dure behandeling moeten ondergaan. Een sterilisatie op jonge leeftijd, als je nog geen kinderen hebt, geeft heel veel kans op spijt. Terugdraaien geeft trouwens geen garantie op succes.
  Ik heb dus absoluut geen probleem met de keus voor geen kinderen, maar wel met een sterilisatie op jonge leeftijd.

  1. Ik begrijp je standpunt, zeker als je vaak mensen ziet die achteraf spijt hebben van hun keuze. Zelf vind ik het eerlijk gezegd ook jong om die definitieve keuze te maken, maar inderdaad, iedereen moet zijn eigen keuze maken. Als mensen er echt van overtuigd zijn dat ze geen kinderen willen, vind ik dat ze die keuze zeker mogen maken, op welke leeftijd dan ook. Alleen er achteraf op terugkomen is dan wel een beetje jammer…

 2. Heel mooi artikel. Zelf erger ik mij dood aan de vraag, wanneer neem je nu kinderen? Voorlopig voelen wij ons goed met zijn tweetjes. We kunnen nog reizen en doen wat we graag willen. Ach het is uiteindelijk iedereen zijn eigen keuze.
  Lees het vorige artikel van Sanne: #2 Wandelen in het MunsterbosMy Profile

 3. Mooi stukje! Ik wil later echt graag kinderen, maar ik snap de andere kant van het verhaal ook. Ik ben nu 28 maar toch wil ik nog even wachten met kinderen. Ik ben er nog niet klaar voor.

 4. Ik heb een vriendin die later ook geen kinderen wil. Vond ik eerst ook erg raar maar aan de andere kant snap ik het ook wel. We hebben nog kennissen van vroeger die ook geen kinderen hebben. Zij gaan vaak op vakantie en uit eten.. dat is dan weer de andere kant. En haar zus heeft wel kinderen waar ze soms op past… Ik wil het later zelf wel denk ik.. Eerst wilde ik het al als ik 24/25 was… Ik ben nu bij 20 en twijfel daar nu wel aan. Ik heb ook nog geen vriend en op zich is het ook wel jong.. Maar goed we zien wel wat de toekomst brengt!
  Lees het vorige artikel van Robin: PLOG: City tour Port Elizabeth!My Profile

  1. Er zijn inderdaad nog mensen die geen kinderen willen, ik vind dat eigenlijk helemaal niet zo raar. Hoewel je van sommige mensen misschien wel verwacht dat ze kinderen willen, maar dat dan toch niet zo blijkt te zijn… Dan zal ik misschien ook even raar opkijken, maar iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken natuurlijk. Ik ben nu 23 en voel me ook nog te jong, maar over een paar jaren zal het gevoel wel komen denk ik Als je nog geen vriend hebt kan ik me wel voorstellen dat je het helemaal nog niet voor je ziet… Maar je hebt nog tijd genoeg

 5. Gerhilde wordt beroemd!

  Haha, nee, ik vind het nog steeds een heel mooi stukje, en ik merk inderdaad dat er meer en meer mensen bewust kiezen voor een kinderloos leven. Waarom ook niet? Ieder zijn persoonlijke keuze!
  Lees het vorige artikel van Juliennne: Count your blessings #4My Profile